Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnovana Nova ljevica

Dragan Markovina: Nudimo zemlju u kojoj ćemo jasno smjestiti ustaški pokret na mjesto koje mu pripada

Nova ljevica
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/14
18.12.2016.
u 14:20

Jezgru stranke čine intelektualci i aktivisti Rada Borić, Nadežda Čačinovič, Nikola Devčić, Dragan Markovina, Zoran Pusić i Vesna Teršelič.

Intoniranjem Lijepe naše jutros je u prepunom Novinarskom domu u Zagrebu održana osnivačka skupština Nove Ljevice - stranke za demokratizaciju i održivi razvoj, čiju jezgru čine intelektualci i aktivisti Rada Borić, Nadežda Čačinovič, Nikola Devčić, Dragan Markovina, Zoran Pusić i Vesna Teršelič.

- Bit ćemo ustrajni i odlučni u tome da pokažemo da je u Hrvatskoj moguć drugačiji politički i govor i drugačije političko djelovanje, da pokažemo da u Hrvatskoj možemo i moramo živjeti dostojanstvenim životom, i radnici i nezaposleni i oni koji žive od svojih mirovina. Svi zaslužujemo živjeti bez straha i da se poštuju ljudska prava svih, svih nas različitih, za bolju Hrvatsku - kazala je Rada Borić.

Zoran Pusić istaknuo je da je osnivanje lijeve stranke koja promiče individualne slobode osobito teško, no to ih nije pokolebalo. Kazao je kako Nova ljevica ima duboke korijene u radu "onog dijela civilnog društva koji se dosljedno zalagao za izgradnju pristojnog, tolerantnog društva, neopterećenog mitovima, predrasudama, zatucanošću i natražnjaštvom, netrpeljivošću, strahom i mržnjom koji iz svega toga obično proizlaze".

Skupu se obratio i Dragan Markovina, kritikom institucionalne ljevice "koja je propustila provoditi adekvatnu i konzistentnu politiku".

- Militantni nacionalizam koji prijeti rehabilitacijom ustaštva, rast klerikalizma, sve snažnije socijalno raslojavanje, realne su prijetnje za hrvatsko društvo i demokratske procese koje zahtijevaju suradnju svih društvenih subjekata spremnih da se toj opasnosti suprotstave. Nova ljevica ne samo da nudi, nego i traži pomoć svih koji su na sličnoj liniji razmišljanja, nudi modernu državu u kojoj nacionalizam konačno neće biti tema o kojoj mi raspravljamo, nudimo zemlju u kojoj ćemo jasno smjestiti ustaški pokret i ustašku državu na mjesto koje mu pripada, jednu zemlju u kojoj ćemo, nadamo se, uspjeti zaustaviti socijalno raslojavanje i ekonomsko potonuće društva u cjelini, nudimo jedno društvo u kojemu će na prvome mjestu biti interesi građana – kazao je Markovina, dodajući da će Nova ljevica biti otvorena za suradnju sa svim pokretima, inicijativama, nevladinim organizacijama i političkim strankama s kojima dijeli temeljne svjetonazorske i političke stavove, svima onima koji su se svih ovih godina izložili i na pitanju zaštite ljudskih prava, ugroženosti manjina, na pitanjima ugroženosti javnih prostora te zaštite radničkih prava.

- Nadamo da će ova stranka konačno promijeniti političku situaciju u zemlji – rekao je Markovina u ime stranke koja će zastupati političke programe i projekte kojima je cilj svakom hrvatskom građaninu osigurati dostojanstven život, socijalnu sigurnost i demokratska prava.

Podršku novoj stranci izrazili su i bivši predsjednik Ivo Josipović, saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik i čelnik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Vjeran Zuppa, a u publici su viđeni brojni aktivisti i političari, pripadnici organizacija civilnog društva i nevladinih udruga, znanstvenici, književnici, glumci, likovni umjetnici, odvjetnici i novinari, među njima, i Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, Daniela Trbović, Vojo Šiljak, Damir Markovina, Lana Barić, Vili Matula i Sanja Sarnavka a snažnim aplauzom pozdravili su i antifaštista stogodišnjaka, Josipa Hrženjaka. 

Komentara 209

DU
Deleted user
14:39 18.12.2016.

Ima koji član a da nije parazit društva ?

UM
umnjak
14:39 18.12.2016.

Odlicno, stranka anti Hrvata i mrzitelja, pa da vidimo koliko ce mandata osvojiti

Avatar juricamesko
juricamesko
14:46 18.12.2016.

militantni desni radikalizam,rehabiltacija ustaštva te rastući klerikalizam tema su Nove ljevice koju su osnovali mahom dojenčad i sisavci a najvećim dijelom paraziti ovog društva.sama njihova imena i rad govore o njima više od tisuću riječi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije