Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAD ŠKABRNJE

'Tukli su neprestano, nije mogao preživjeti ni mrav. Sklanjali smo se među stijene'

Pad Škabrnje
Foto: Screenshot Studio23
17.11.2018.
u 19:40

Večernji list u suradnji s portalom Studio23 objavljuje video koji svjedoči o padu Škabrnje.

U danima sjećanja na pad Vukovara tijekom Domovinskog rata posebno mjesto zauzima i pad sela Škabrnja u zadarskom zaleđu, a čija obljetnica se obilježava 18. studenoga.

Stoga, Večernji list u suradnji s portalom Studio23 objavljuje video koji svjedoči o tome vremenu. U njemu su sudionici obrane prepričali sve što se događalo tog dana.

Video: Domovinski rat - Pad Škabrnje

 

Škabrnja je napadnuta istog dana kad su u srpski četnici i JNA ulazili u Vukovar. Kako bi osigurali neometane opskrbne kanale prema aerobazi koja je bila ključna za daljnja napadna djelovanja na Zadar pod zapovjedništvom Ratka Mladića neprijatelj je krenuo na Škabrnju.

- Vidjeli smo kako tuku na Ražovljevu glavicu. Ona je bila bijela kao papir. Tu nije mogao preživjeti ni miš niti mrav. Tukli su po dvadesetak minuta. Izgledalo je kao da su je poravnali - ispričao je branitelj Radoslav Jurić dok je poručnik Nediljko Ražov dodao:

- Imali smo sreće što je konfiguracija takva da je bilo velikih stijena pa su se ljudi mogli skloniti između njih. Zbog toga nismo imali mnogo žrtava.

Prilikom prvog udara na zapadni dio Škabrnje, Ambare, neprijatelj je doživio gubitke. No, pod žestokim prijetnjama i inzistiranju pukovnika Ratka Mladića napad je nastavljen. Oklopnom kolonom ušli su među prve kuće u Škabrnji i počinili neviđen masakr civila koje je istjerao pred tenkove.

Već prvog dana su Srbi ubili 43 hrvatska civila, a ukupno su ubijena 84 Hrvata (26 branitelja i 58 civila).

Cijelu priču o padu Škabrnje i ostala svjedočanstva pogledajte u videu. 

Komentara 13

Avatar LieDetector
LieDetector
19:57 17.11.2018.

PROKLETI BILI.

UV
Uvjekprotiv
23:23 17.11.2018.

Kako je neko napisao: TKO SE TENKA LAĆA NA TRAKTORU SE VRAĆA! Svim poginulim braniteljima i civilima uDomovinskom ratu laka Hrvatska zemlja!

DU
Deleted user
22:47 17.11.2018.

Tko je odgovarao za ovaj masakr civila ? Gamad cetnicka u paklu gorila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije