Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZA NIKAD DOSTA

Dr. Venus: Uvedene mjere uspjeh će polučiti kroz neko vrijeme

Odjel Opće bolnice Sisak na kojem se liječe oboljeli od COVID-19 od kojih je deset osoba na respiratoru
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
05.12.2020.
u 22:51

Škola je generalno sama po sebi sigurno mjesto, ali zaraza se dogodi negdje izvan škole, a onda se unese i proširi, kaže dr. Venus

Znamo da je škola generalno sama po sebi sigurno mjesto, ali zaraza se dogodi negdje izvan nje, a onda se u školu unese i njome proširi. Nisu to samo djeca nego i profesori i nastavnici i osobe koje imaju i određene komorbiditete pa se nalaze u rizičnim skupinama i slično. Epidemiološki pristup je dobar, da se reagira dok su brojke još relativno male, bolji nego da pustimo da se razbukta – kazao je dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva za N1.

Zaraza koronavirusom u Hrvatskoj ne jenjava. Na bolničkom je liječenju jučer bilo 2408 oboljelih, od toga na respiratoru 252. Preminulo je 55 osoba. U 24 sata zabilježeno je 3539 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj bio 22.610. Tjedni podaci HZJZ-a govore da jedan od najvažnijih epidemioloških pokazatelja – stopa potvrđenih slučajeva – kontinuirano raste posljednjih osam tjedana.

Kumulativna sedmodnevna stopa do 30. studenog iznosila je 556,6 oboljelih na 100.000 stanovnika te su sve hrvatske županije imale sedmodnevnu stopu veću od 50/100.000 stanovnika. Udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranja bio je 34,3%. Broj novih slučajeva na intenzivnoj njezi na 100.000 stanovnika u posljednjih je tjedan dana u prosjeku bio 4,9. U proteklom je tjednu bilo 388 smrtnih slučajeva, a ukupna stopa je 436,9 na milijun stanovnika.

U Zagrebu je jučer zabilježeno 639 novih slučajeva, aktivno ih je 3119. Broj testiranih brzim antigenskim testovima u 24 sata je 1136, a od toga su broja pozitivne bile 542 osobe (47,7%).

– Brojke o zaraženima i umrlima govore o nečemu što se događalo u povijesti, ne dalekoj povijesti. Potrebno je određeno vrijeme da se bolest razvije, da se osoba, ako će se razboljeti, teško razboli, da završi na respiratoru, da se neko vrijeme bori za život i, nažalost, umre. Mjere koje su uvedene uspjeh će polučiti kroz neko vrijeme – rekao je dr. Venus.

VIDEO Policija o najavljenom kažnjavanju građana koji krše epidemiološke mjere

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
00:55 06.12.2020.

Predlazem da dodjete u Svedsku i vidite škole, vrtice... uvjerite se u stvarnost, vidite ISTINU. Niko vas nece pitati ni za masku ni odakle ste došli .. Istinu mozete vidjeti kao gradjanin u prolazu a za više i posjetu trebali bi se najaviti i ne brinite djeca vas nece zaraziti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije