Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMISIJA UN-A ZA OPOJNE DROGE

Dr. Plazonić u Beču: Hrvatskoj pohvale za njen konstruktivni doprinos

KOMISIJA UN-A ZA OPOJNE DROGE
Foto: Snježana Herek
1/4
16.03.2019.
u 00:04

Hrvatski državni tajnik je istaknuo kako je Hrvatska dobila podršku i pohvale za svoj stav i nacionalni Projekt da u prvi plan, nakon završenog liječenja ovisnika, treba staviti njihovu ponovnu društvenu reintegraciju, a ne kažnjavati ih

U petak, drugog dana 62. zasjedanja UN-ove Komisije za opojne droge (UNCND) na visokoj razini, koja završava 22. ožujka u Beču, sudionicima se je, između ostalih, obratio i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva RH i voditelj hrvatskog izaslanstva na tom skupu prim. dr. Željko Plazonić. Uz dr. Plazonića u izaslanstvu su i veleposlanica Dubravka Plejić Marković, voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, te Romana Katalinić, načelnica Sektora za lijekove i medicinske proizvode u Ministarstvu zdravstva RH i Jasminka Dinić, opunomoćeni ministar iz Stalne misije RH u Beču.

„Ovaj skup visoke razine okupio je preko 2.000 sudionika, među njima i veliki broj ministara zdravstva i unutarnjih poslova zemalja članica UN-a i njihovih zamjenika, kako bi razgovarali kako ojačati međunarodnu suradnju u daljnjem suzbijanju, zlouporabe, krijumčarenja, uzgoja i proizvodnje opojnih droga“, rekao je za Večernji list na marginama zasjedanja dr. Plazonić dodavši: „Suzbijanju svjetskog problema droga i Hrvatska daje svoj doprinos, za što smo ovdje i pohvaljeni. Predstavili smo dosadašnja postignuća i iskustva RH na tom području. Naša načelna stajališta, politike i čitav niz postojećih programa i onih socijalnih i edukativnih koje ćemo ubrzo donijeti u borbi protiv ovog društvenog zla današnjice“.

Hrvatski državni tajnik je istaknuo kako je Hrvatska dobila podršku i pohvale za svoj stav i nacionalni Projekt da u prvi plan, nakon završenog liječenja ovisnika, treba staviti njihovu ponovnu društvenu reintegraciju, a ne kažnjavati ih.

„Najlakše je takovu osobu kazniti. Mnogo je teže izliječiti je, resocijalizirati i reeducirati kako bi se uz pomoć modernih metoda ponovno vratila normalnom životu“, ustvrdio je dr. Plazonić, napomenuvši kako se je Hrvatska odlučila za ovaj drugi, teži, ali ljudskiji i učinkovitiji put.

„Ono što nas posebno zabrinjava je situacija na tržištu droga, gdje se stalno pojavljuju nove droge i psihoaktivne tvari, koje su velika opasnost, posebice za djecu i mlade. To potvrđuju i naši podaci koji govore da je preko 20 posto naših mladih starijih od 16 godina već probalo barem jednu psihoaktivnu tvar“,, upozorio je hrvatski državni tajnik.

Konstatirao je da je edukacija izuzetno važna, jer je industrija psihoaktivnih tvari danas toliko razvijena da ih je teško pratiti i dokazivati budući da se razvijaju znatno brže od laboratorijskih metoda. Osvrnuvši se na međunarodno pozicioniranje Hrvatske u sklopu rada UN-ove Komisije za opojne droge dr. Plazonić je istakao kako je potpredsjedavajuća dužnost hrvatske veleposlanice Dubravke Plejić Marković koja je, između ostalih, predsjedala u utorak bečkim skupom na ministarskom segmentu, vezano uz istočno europske zemlje, „znak priznanja Hrvatskoj da je međunarodna zajednica uvažava i ubraja u skupinu konstruktivnih zemalja članica“.

Svi govornici na sjednici istaknuli su da je zloupotreba droga globalni problem i da CND kao središnje tijelo Ujedinjenih naroda mora ne samo pratiti i analizirati stanje problematike opojnih droga u svijetu nego i ojačati strategije međunarodne kontrole droga, uključujući mjere smanjenja ponude i potražnje i alternativni razvoj. Plenarna sjednica prvoga dana rada Komisije za opojne droge završila je „Ministarskom deklaracijom“ o jačanju aktivnosti kako bi se ubrzala provedba zajednički preuzetih obveza za suzbijanje i rješavanje svjetskog problema opojnih droga. Skup bi trebao završiti usvajanjem nove rezolucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije