Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Podignuta optužnica protiv Prnjata i još osmero ljudi zbog kokaina od 300.000 eura

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika
06. ožujka 2019. u 11:46 5 komentara 3058 prikaza
Stjepan Prnjat (desno)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv devetoro ljudi, a doznajemo da je među njima Stjepan Prnjat, poznat i kao "hrvatski Escobar".

Stjepan Prnjat Presuda Stjepanu Prnjatu Sud analizirao presudu iz Italije i ponovno utvrdio da nema dokaza

Optužnica je podignuta protiv šestorice hrvatskih državljana S. P. (1971.), D. D. (1959.), A. L. (1975.), F. L. (1979.), J. L. (1968.), D. B. (1967.), nizozemskog državljanina M. B. (1960.), nizozemskog i bosanskohercegovačkog državljanina M. Ž. (1975.) te kolumbijskog i španjolskog državljanina A. T. S. (1970.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Stjepan Prnjat (desno) | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Optužnicom se I., II. i III. okr. stavlja na teret da su od siječnja 2017. godine do 7. ožujka 2018. na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije ustrojili zločinačko udruženje te u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike radi kupnje i krijumčarenja golemih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od najmanje 23.000 eura za kilogram

Sukladno dogovoru I. okr. je organizirao kupnju velikih količina kokaina i pronalazak sigurnog načina prenošenja kokaina pomorskim kontejnerskim transportom u Hrvatsku, skrivajući ga zajedno s robom stvarno deklariranom u teretnici, dok je II. okr. za tako kupljeni kokain organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina, za što je angažirao VIII. okr. koji je, po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj, imao zadaću ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja u tako prepravljenom i pripremljenom kontejneru pokazati mjesta na kojima je skriven kokain.

Prnjat se protivi izručenju Hrvatskoj krijumčar droge Slovenski sud odbio žalbu hrvatskog Escobara na odluku o izručenju Hrvatskoj

Nadalje, III. okr. je radi organiziranja prijevoza tako kupljenog i skrivenog kokaina, djelujući kao krajnji izvršitelj organizacije dopreme kontejnera pomorskim kontejnerskim transportom, osobno provjeravao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao I. i II okr. te angažirao IV. i V. okr. koji su, postupajući po njegovim uputama, na području Zagreba pronašli mjesta prikladna za istovar kokaina te angažirali trgovačka društva koja su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere. Osim toga, III. okr. je također angažirano VI. i VII. okr. koji su, koristeći svoja trgovačka društva, po njegovim uputama odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu, dok su IV.  i V. okr. u dogovoru s III. okr., po dopremi kokaina u Hrvatsku bili zaduženi za njegov istovar na sigurnoj lokaciji.

Tako je, u cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, I. okr. u Panami kupio 100 kilograma kokaina za 300.000 eura, nakon čega je unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada, organizirao II. okr. zajedno i dogovorno s VIII. okrivljenikom. Potom je, sukladno planu i prethodnom dogovoru, III. okr. zajedno i dogovorno s VII. okr. organizirao dopremu kontejnera u kojemu se nalazila droga iz Paname u Hrvatsku, odnosno na područje Zagreba gdje je droga, sukladno planu zločinačkog udruženja, trebala biti istovarena u prostoru koji su prethodno pronašli IV. okrivljenik i V. okrivljenik, u čemu su spriječeni intervencijom policije koja je u Luci Rijeka pronašla i oduzela 100 kilograma kokaina skrivenog u navedenom metalnom otpadu.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

VIDEO Policijski pas Maša otkrila drogu u vozilu:

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • mikrogrizzly:

  Torcidaški odvjetnik nagovještava da će primjenjivati znani poučak sa splitskog suda - za maloprodaju ide drakonska kazna, ali za veleprodaju se prođe lišo... A tolika količina kokaina se može podići jedino viljuškarom, znači da ide pod drugu rubriku odnosno naricat ... prikaži još!t će majke "gramaša" kasnije u splitskom dnevnom listu, da vidi ovoga, nije ga ni taklo, a mog sina osudilo na dvi godine.

 • Avatar lip_ko_nadan
  lip_ko_nadan:

  Ako mu je Pavasović odvjetnik " nema mu spasa " !

 • pelegrine:

  Pa ništa od slučaja kada ga zastupa specijalizirani advokat. Pomalo će slučaj u zaborav ili zastaru. Oprobana receptura. Vrhovni ili Ustavni sud i tako će ukinuti svaku presudu nepovoljnu za osumnjičenika u ovom slučaju Uglavnom kod nas postoji uhodana šablona.