Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠAVANJE ŽIDOVA

Dr. Esther Gitman približila dobrotu Alojzija Stepinca Australiji

Esther Gitman
Foto: Jadranka Jureško-Kero
1/5
20.02.2014.
u 07:14

Američka povjesničarka gostovala je na tribini o spašavanju Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata

Američka povjesničarka židovskog podrijetla Dr. Esther Gitman u srijedu 19. veljače je u Sydneyu gostovala na tribini o spašavanju Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata i ulozi nadbiskupa Stepinca, koju je organizirala profesorica Ina Vukić, osnivačica i voditeljica australskog bloga "Croatia, the War and the Future" (Hrvatska, Rat i Budućnost). U prostoru državne knjižnice Mitchell, pored parlamenta Novog Južnog Walesa prvi put se govorilo o "hrvatskoj temi" mada u Sydneyu živi na desetke tisuća hrvatskih iseljenika jer Esther Gitman svojim znanstvenim radom intrigira povjesničare i znanstvenike širom svijeta te promovira Hrvatsku u pozitivnom svjetlu mada to nitko do nje ne traži ili je profesionalno angažira zbog toga.

Već zbog te činjenice poruke Esther Gitman potakle su Inu Vukić da ih pomogne predstaviti Australcima.

- Potpuna istina o strahotama Holokausta kao i ona o spašavanjima Židova te rasvjetljavanje pozitivnog doprinosa kardinala Stepinca koji je pokazao da u tami ima i svjetla, dugogodišnji je moj znanstveni trud. O tome sam napisala knjigu, pišem i dalje znanstvene članke i sretna sam što zahvaljujući pomoći gospođe Vukić istina dopire i do australskih znanstvenih i novinarskih krugova te do hrvatske i židovske zajednice - poručila je Gitman.

U razgovoru za globalno poznati tjednik Catholic Weekly ponovila je da blaženika Alojzija Stepinca smatra svetim zbog dobrih djela koja je učinio spašavajući nedužne Židove ali i pripadnike hrvatskog i srpskog naroda koji su bili proganjani od fašista. Organizatorica Ina Vukić je naglasila kako su "poruke i znanstvena otkrića Esther Gitman pomogli u skidanju stigme s hrvatskog naroda jer se potvrdilo da je bilo i onih koji su žrtvovali svoj život da bi spasili Židove među kojima je bio i Stepinac".

Na skupu, uz ostale goste, su sudjelovali i dr. Avril Alba, profesorica Holokausta i židovske civilizacije na sveučilištu Sydney, Roth Lecturer iz Instituta za holokaust studije, dr. Sunny Lah, profesorica na sveučilištu Sydney, Sara Očepek iz Hrvatskog radio programa u Sydneyu, Petar Mamić, glavni urednik hrvatskih tjednih novina Boka Cropress, Marko Franović, ugledni poslovni čovjek iz Sydneya koji pomaže u promociji istine o Hrvatskoj, profesorica Ana Bruning iz Hrvatskih škola u Sydneyu i Nila Oreb, profesorica marketinga i modnih kreacija.

Iz Canberre je na skup došao i hrvatski veleposlanik dr. Damir Kušen. Potaknuti znanstvenom hrabrošću i motiviranošću Esther Gitman da otkrije i prikrivene detalje iz hrvatske povijesti u Drugom svjetskom ratu na skupu je zaključeno da "nikad nije kasno za ispravljanje nepravdi u iznošenju istine" posebno o spašavanjima Židova i velikom humanitarnom trudu nadbiskupa Stepinca.

Komentara 26

DU
Deleted user
07:25 20.02.2014.

Oni mogu imati na raspolaganju sve vojske ovoga svijeta, mogu posjedovati sva materijalna sredstva, mogu imati sav tisak, sve radiopostaje i sva kina. Jednu stvar ipak ne mogu posjedovati – da ovladaju srcima i dušama ljudi, što je isključivo Božjavo Božja povlastica. I ne samo da Bog ima moć nad srcima siromašnih i bijednih, nego i nad moćnicima ovoga svijeta, prema riječima Svetog pisma: ‘Kraljevo je srce u ruci Božjoj; on ga vodi kuda god hoće.’ (Izr 21, 1)” Iz propovijedi bl. Alojzija Stepinca na blagdan sv. Petra i Pavla 1942. godine

Avatar Becarina
Becarina
09:10 20.02.2014.

Ester je za istinu kao i vecina židova . Nije iz kom. partije poput Goldsteina .

PE
peace7
09:31 20.02.2014.

Samo istina će nas oslobodit, to potvrđuje i ova židovka. Pitanje, kakav ona ima interes da brani kardinala Stepinca ,nikakav, osim što je ljubitelj Istine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije