Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠAVANJE ŽIDOVA
Povratak na članak

Dr. Esther Gitman približila dobrotu Alojzija Stepinca Australiji

Američka povjesničarka gostovala je na tribini o spašavanju Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata

Komentari 26

DU
Deleted user
07:25 20.02.2014.

Oni mogu imati na raspolaganju sve vojske ovoga svijeta, mogu posjedovati sva materijalna sredstva, mogu imati sav tisak, sve radiopostaje i sva kina. Jednu stvar ipak ne mogu posjedovati – da ovladaju srcima i dušama ljudi, što je isključivo Božjavo Božja povlastica. I ne samo da Bog ima moć nad srcima siromašnih i bijednih, nego i nad moćnicima ovoga svijeta, prema riječima Svetog pisma: ‘Kraljevo je srce u ruci Božjoj; on ga vodi kuda god hoće.’ (Izr 21, 1)” Iz propovijedi bl. Alojzija Stepinca na blagdan sv. Petra i Pavla 1942. godine

VL
Avatar Becarina
Becarina
09:10 20.02.2014.

Ester je za istinu kao i vecina židova . Nije iz kom. partije poput Goldsteina .

VL
Avatar Becarina
Becarina
10:09 20.02.2014.

Stepinca prljaju oni koji, sami imaju nesto sakriti , oni kojima je najvažnije uprljati nesto Hrvatsko. Pritom se služe ogavnim lažima . Osobno nikada nisam povjerovao komunistickim i cetnickim demagozima . Danas se u Hrvatskoj može dobro prosperirati od laži i to je ono sto me ljuti , to treba prestati financirati .

VL
PE
peace7
09:31 20.02.2014.

Samo istina će nas oslobodit, to potvrđuje i ova židovka. Pitanje, kakav ona ima interes da brani kardinala Stepinca ,nikakav, osim što je ljubitelj Istine.

VL
CV
crna vrana
10:07 20.02.2014.

Znanstveni rad dr Esther Gitman je šaka u oko svim suvremenim jakovima blaževićima koji se i dan danas nabacuju blatom na blaženog Alojzija Stepinca, samo zato jer im je patološka mržnja prema svemu hrvatskom i katoličkom toliko pomutila mogućnost objektivnog prosuđivanja, da ne žele ni čuti za činjenice koje je ova znanstvenica nepobitno utvrdila , istražujući samo dijelom dostupnu arhivsku građu. Takvi suvremeni Stepinčevi tužitelji kao papige verglaju jednu te istu mantru o Stepincu kao "suradniku NDH režima", izbjegavajući pri tom naglasiti da je on već od svibnja 1941. javno i nedvosmisleno osuđivao svaki zločin. Činio je to s jednakom kršćanskom zauzetošću i za vrijeme Titovog diktatorskog zločinačkog režima, koji ga je u montiranom političkom procesu osudio , utamničio , otrovao i inrernirao u Krašiću sve do njegove smrti. Svojom doslijednošću , vjerodostojnošću i mučeništvom Stepinac, kojeg će KC uskoro uzdići na čast oltara, postaje svjetionikom svakom Hrvatu i kršćaninu , ali i svakom drugom iskrenom zagovaratelju brige za život i ljudsko dostojanstvo bližnjega.

VL
CV
crna vrana
10:28 20.02.2014.

Stepinac je od komunističkih vlasti optuženi i osuđen samo zato jer se odbio pokoriti Titovoj želji da odvoji Katoličku Crkvu u Hrvata od Vatikana. Američki Židovi su na montirani politički proces Stepincu reagirali ovom izjavom: " Ovaj veliki čovjek Crkverkve bio je optužen, da je bio kolaborator nacista. Mi Židovi to poričemo. Mi znademo iz njegove prošlosti. počevši od god. 1934. pa dalje, da je on bio istinski prijatelj Židovima, koji su u ona vremena stenjali pod Hitlerovim progonimai progonima njegovih slugana. On je bio jedan od rijetkih ljudi u Europi, koji su digli glas protiv nacističke tiranije, u doba kad je to bilo opasno. Taj čovjek, sada žrtva sramotnoga suđenja, za čitavo vrijeme nacističkog režima govorio je otvoreno i neustrašivo protiv rasnih nürberških zakona i njegova opozicija nacističkom teroru nikad nije popustila. . On je javno ustao protiv zloglasnga sustava "žute zvijezde", zastupajući stanovište, da to povrijeđuje dostojanstvo čovjeka. I njegova je zasluga što je to ukinuto. Iza NJ. Sv. Pape Pija XII, nadbiskup Stepinacje bio najbolji zastupnik pogonjenih Židova u Europi ". Ovo raznim jugovićima protuhrvatske i protukatoličke provenijencije na znanje i ravnanje !

VL
CV
crna vrana
10:45 20.02.2014.

Podsjetnik današnjim Titovim poklonicima: Velika većina hrvatskog naroda duboko je osjećala i dobro znala da je sudski proces zagrebačkom nadbiskupu montiran i nepravedan, da je riječ o najobičnijoj sudbenoj farsi, i to usprkos silnom mnoštvu novinskih napisa koji su služiliili njegovoj pripravi i opravdanju (v. Ivan Damiš: »Ulomci za povijest Katoličke Crkve u Hrvata«, HKD sv. Jeronima, Zagreb, 1995). Usputno, današnje je poklonike lika i djela "najvećeg sina jugoslavenskih naroda i narodnosti" Josipa Broza Tita potrebno podsjetiti, ne očekujući da će to imati bilo kakvog učinka u njihovoj povijesnoj memoriji, da je upravo Tito osobno donio odluku da se Stepinca osudi: "Kada je 30. siječnja 1946. u Beograd stigao predstavnik Svete Stolice mons. Joseph Patrick Hurly,... Tito od njega odmah traži da zabrani svako djelovanje Stepincu i da se imenuje neki drugi za nadbiskupa. Ako ne, bit će uhapšen i odmah odveden u tamnicu" (I. Damiš, isto, str. 250). To je kasnije osobno priznao i sam Jakov Blažević u knjizi "Povijest i falsifikati" (Zagreb, 1983): "Tada, 1946. godine, nekoliko dana bilo smo na konzultacijama kod Tita koji je dao političke i druge osnove za taj postupak."

VL
HE
hellen3353
20:19 11.03.2014.

Uistinu pisana Rijec!

VL
Avatar jugović
jugović
09:35 20.02.2014.

1944. godine, nadbiskup zagrebački biva odlikovan od ustaškog Poglavnika »Redom za zasluge – Velereda sa zviezdom« i to: »Što je kao nadbiskup razkrinkavao u zemlji i izvan zemlje odmetnike s područja Nezavisne Države Hrvatske« - kako stoji u službenom glasilu NDH »Narodne novine« 1944. odredba o odlikovanju je izdana na prijedlog ustaškog Ministarstva pravosuđa i bogoštovlja. ...... Tog odlikovanja Rimokatolička crkva u Hrvatskoj se nikad nije odrekla, ili od njega ogradila.

VL
Avatar jugović
jugović
09:47 20.02.2014.

Stepinac je, dokazano, kao hrvatski primas i vojni biskup već od samog početka sudjelovao u izgradnji fašističko – ustaških paravojnih jedinica brutalnog, masovnog i ubilačkog režima s Hitlerovim blagoslovom. U svojem pastirskom pismu s konca travnja 1941. .........Stepinac zahtjeva oda od vjernika poslušnost i potporu „novoj državi, jer ona zastupa svetu Crkvu“ te traži poslušnost fašističkom poglavniku i masovnom ubojici Anti Paveliću kao i molitvu ....... „za Pavelićevo veliko djelo, u kojem je prepoznatljiva božja ruka“.

VL
Avatar jugović
jugović
09:34 20.02.2014.

Alojziju Stepincu je u grijeh upisano aktivno djelovanje brojnih svecenika i redovnika u zlocimnima nad ljudima kao i obimno nasilno prevodenje pravoslavnih stanovnika zemlje u katolicanastvo......koje je često završavalo monstuoznim ubistvima... . pa što je u tome neistinito ?????

VL
Avatar grdoMudo
grdoMudo
08:10 20.02.2014.

višestruko je dao podršku Anti Paveliću za , kako je rekao, njegovo "sveto djelo"... ... da baš tako.... "Sveto djelo"..

VL
Avatar grdoMudo
grdoMudo
07:32 20.02.2014.

Stepinac je jedini svečenik odlikovan od fašista.... ...odlikovao ga je Ante Pavelić

VL
Avatar grdoMudo
grdoMudo
08:33 20.02.2014.

Ako je Stepinec morao biti suradnik fašista da bi pomagao židovima.... onda su svi mogli biti isto to.... i nije ni trebali biti.... antifašističkog pokreta ... bože... bože... kakve sve gluposti neki lupetaju

VL
NV
novo vriijeme
07:57 20.02.2014.

Stepinac se teško može opravdati od svije uloge čelnike crkve koji je aktivno sudjelovao u fašističkom režimu o čemu svjedoče brojne fotografije i pisani dokumenti. Mogao se i povući sa ove funkcije kada je shvatio s kim ima posla. Ovi pokušaji rehabilitacije od njaga stvaraju konteroverznu osobu i nije mi jasno što to crkvi uopće i treba. Crkva je dovoljno dobra i svakodnevno se dokazuje svojim Papama i svečenstvom koje radi i propovjeda dobro da može priznati i neku pogrešku u svojoj povijesti bez ikakve štete po svoj uigled. Uostalom ona je jedna od institucija kojoj narod najviše vjeruje.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.