Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNIČKE POTVRDE

'Doznake ostaju, ali potvrde za bolovanje više nećemo izdavati'

bolnica
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
11.10.2016.
u 09:50

Ako školarac nije bio kod doktora, moći će ga ispričati isključivo roditelj. Ako je bio na pregledu, dobit će potvrdu o zdravstvenom stanju

“Poštovani pacijenti, građani i ostali koji ste uspjeli pročitati ovaj dokument do kraja, i vi i mi znamo da niste vi izmišljali ove većinom nevjerojatne zahtjeve za potvrde – traže ih uglavnom oni koji smišljaju nebulozne pravilnike i propise, dakle državna administracija i njihovi službenici na ‘šalterima’. Nemojmo im više dozvoljavati da nas sve zajedno rade budalama! Vaši hrvatski, obiteljski doktori”, stoji u potpisu poruke kojom obiteljski liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) obavještavaju pacijente o novim pravilima za izdavanje potvrda u svojim ordinacijama.

Potvrde na drugim adresama

Pravila, koja je ekskluzivno objavio Večernji list, izazvala su niz reakcija. Obiteljski liječnici ponavljaju da im je cilj zaštititi pacijenta te upozoriti na niz suludih zahtjeva koje ispunjavaju. Na popisu potvrda koje se ukidaju ili objedinjuju u standardiziranu potvrdu o zdravstvenom stanju našle su se i neke učestale poput potvrde za bolovanje ili potvrde da je pacijent živ, što redovito traže umirovljenici koji primaju inozemnu mirovinu. Zbog toga smo zatražili dodatna pojašnjenja što se i kako ukida. Potvrda za bolovanje koja se izdaje poslodavcu kao dokaz da je zaposlenik bolestan ukida se jer je, kako navode liječnici, besmislena. Naime, postoji hranarinska doznaka za bolovanje, koja se izdaje poslodavcu i koja će i dalje postojati, a čija kopija može poslužiti umjesto potvrde – ako poslodavac na tome inzistira. Naime, i dosad su većini poslodavaca kao dokaz o bolesti bile dovoljna tzv. doznake, a samo su neki tražili i dodatnu liječničku potvrdu o bolovanju. Sad to više neće biti moguće. Ako poslodavac ipak inzistira, zaposlenik će moći dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju koja će uključivati njegovu aktualnu dijagnozu.

Nadalje, po potvrdu da su živi inozemni umirovljenici morat će u HZZO, MUP ili maticu građana. Školarci više neće moći dobiti liječničku ispričnicu ako nisu bili na pregledu kod liječnika. Ako su izostali iz škole primjerice zbog viroze i nisu bili kod svog doktora, za to će ih moći ispričati isključivo roditelj. Ako su bolesni i bili su na pregledu, umjesto ispričnice liječnik će im izdati potvrdu o zdravstvenom stanju s preporukom koliko bi dana trebali izostati s nastave. Kako bi roditelj otvorio bolovanje zbog bolesti djeteta, treba dokazati da je i drugi roditelj zaposlen, po što se dosad išlo obiteljskom liječniku. Ubuduće, liječnik će za takvu potvrdu pacijenta uputiti – poslodavcu drugog roditelja.

Prepreka malim sportašima

Posebna kategorija su mali pacijenti za čije se aktivnosti, od plivanja i plesa do vjeronauka, također traži liječnička potvrda. – Svugdje u svijetu djeca se potiču na tjelesnu aktivnost, jedino im se kod nas postavljaju prepreke u obliku zahtjeva za liječničke potvrde – poručuju iz KoHOM-a. Dr. Vikica Krolo, šefica KoHOM-a, podsjeća da su od liječnika tražili i potvrde za iznajmljivače apartmane. Pitali su kako liječnik može procijeniti da je netko sposoban iznajmljivati apartman. Odgovor nikad nije stigao pa su liječnici potvrdu počeli naplaćivati, na što ju je Ministarstvo turizma ekspresno ukinulo.

>> Traženi liječnici obiteljske medicine, ali i nutricionisti, maseri, socijalni radnici...

Komentara 3

PA
pajopatak
10:22 11.10.2016.

@R1971D Ti se onda pozovi poslodavcu na isti članak, stavak 3. " (3) Ako zbog opravdanog razloga radnik nije mogao ispuniti obvezu iz stavka 1. ovoga članka, dužan je to učiniti što je moguće prije, a najkasnije u roku odd tri dana od dana prestanka razloga koji ga je u tome onemogućavao". Pa neka mu onda tvoj liječnik objasni - ti si se time zaštitio i opet super za tebe.

ER
Erick
10:29 11.10.2016.

Koliko mogucih potvrda je moguce izmisliti, mislim da smo ih mi izmislili sve I nemoguce je dodati jos jednu ili dvije.

R1
R1971D
09:58 11.10.2016.

Tko šljivi kod nas zakon, on nije bitan...bez obzira što je Zakonom o radu ( čl.37) propisano da liječnici MORAJU dati potvrde oni odlučili da neće...e pa i ja sam odlučio da mi sa plaće ne uzimaju onda doprinos za zdravstvo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije