Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrova bolnica

Reportaža iz najveće rađaonice u zemlji: Porođaja manje, a rodilje starije

04.10.2016., Zagreb - Rodiliste u Petrovoj bolnici. DKS_56144638 Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/6
06.10.2016.
u 20:45

Sve češćim problemima u trudnoći, rodilje s teškim dijagnozama, trenutna je slika kojoj svjedoče liječnici i sestre u Petrovoj bolnici

Nemojte se bojati, plodova voda, kako se gubi, tako se i stvara. Dijete osjeti vaše emocije, smirite se jer ste najgore prošli – govore liječnice pacijentici za jutarnje vizite. U svom strahu nije osamljena jer svaka pacijentica na odjelu Zavoda za perinatalnu medicinu bolnice u Petrovoj ima rizičnu trudnoću, svaka je došla iz nekog dijela zemlje zbog komplikacija i problema kojih je sve više. Istovremeno je porođaja – sve manje.

Na jedan odjel jedna sestra

Jučer, kada smo bili s timom ovog Zavoda, koji ima šest različitih odjela, u Petrovoj je od početka godine evidentirano 2998 porođaja. U toj rađaonici, najvećoj u zemlji, do kraja godine trebalo bi biti još tisuću porođaja kako bi dosegli lanjsku brojku.

Sve manje porođaja i sve starije rodilje te sve češći problemi u trudnoći, rodilje s teškim dijagnozama i kroničnim bolestima, to je trenutačna slika Hrvatske kojoj svjedoče liječnici i sestre u Petrovoj. Sobe nisu nakrcane o čemu se nekad pisalo kao problemu, za našeg posjeta bilo je slobodnog mjesta i u rađaonici i u sobama babinjača...

– Koliko sam ja tu, a to je 32 godine, ovo je najmanji broj porođaja. Ako se do kraja godine nastavi ovako, vjerojatno će biti oko stotinu novorođenčadi manje nego prošle godine. To je tužno, ali je tako. Danas u šest kabina imamo dnevno 10 do 15 rodilja, a prije desetak godina bilo ih je 25 do 30 dnevno – opisuje nam prof. dr. sc. Snježana Škrablin, pročelnica Zavoda, koja se u svom radu, kao i njezini kolege, susreće s najtežim dijagnozama u trudnoći.

Nakon vizite liječnički tim je otišao, kako kažu, na trač partiju uz čaj ili kavu, kada se međusobno informiraju o događajima iz dežurstva i dogovaraju što sve trebaju toga dana napraviti. Na ultrazvuk stiže jedna od pacijentica kojoj moraju priopćiti da joj je nužan porođaj u ranoj trudnoći iako beba teži tek 600 grama, ali da drugog izbora nema.

Loše vijesti ženi će lakše priopćiti žena, kaže prim. dr. sc. Nenad Veček, kojeg smo zatekli iz dežurstva. U istom tom dežurstvu na cijelom je odjelu samo jedna medicinska sestra koja se brine o zdravlju više nepokretnih pacijentica...

Rađaonicu zovu svetište

– Petrova je uvijek bila muška kuća i još uvijek puno radije primaju muškarce, ali se struka feminizirala u potpunosti tako da su sada u medicini većinom žene – otvoreno kaže prof. Škrablin koja juri dalje, slijedi joj i vizita na odjelu i odlazak u ambulantu. Hodajući stepenicama, gleda u mobitel s brojačem koraka, koji je do 9.30 sati “nakucao” oko tri tisuće. Pravi liječnik, kaže, nema radno vrijeme, a dobar liječnik je onaj koji puno radi.

Prije nego što nas je odvela u “svetište”, kako nazivaju rađaonicu, docentica Vesna Elveđi Gašparović je bebu okrenuta na zadak, uz pomoć ultrazvuka, pokušala okrenuti u pravi položaj. Puno toga se ovdje dogodi i mnogočemu liječnici svjedoče. Zahvaljujući humanitarnoj akciji, odjel je obnovljen, no ne posve. Bilo je to nužno jer je donedavno nalikovao na ubožnicu iz 17. stoljeća.

No, ne moli se samo za zapošljavanje kadra nego i za nužno potrebnu opremu. Jer se u intenzivnoj njezi stanje pacijentica prati na posuđenim monitorima s obzirom na to da se novi nabavljaju već pune dvije godine.

>> 'Primalja je blizance odnijela u drugu prostoriju. Vratila se i rekla da sam rodila bebu – fenomen'

Komentara 2

DU
Deleted user
23:55 06.10.2016.

Koja je poanta ovog članka? Rađa se malo djece, porodi i trudnoće su sve kompliciraniji, bolnica je u lošem stanju, liječnici rade u lošim uvjetima ili...od svega pomalo a ništa konkretno. Ono što sam osobno vidjela i doživjela u toj bolnici je mješavina temeljne neorganiziranost, zapuštenosti, loših materijalnih uvjeta, istodobno naručenih 100+ pacijentica, pipe koje cure, nepofarbani radijatori i zidovi, dobri i profesionalni kadrovi koji se zaista trude... ukratko slika i preslika nas i društva u kojem živimo....

GO
gooniegoogoo
01:11 07.10.2016.

treba zakon koji će žestoko novčano kažnjavati neženje, neočeve i nerodnice (osim zdravstavenih), onak s 50% plaće. ništa drugo Hrvati ne razumiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije