Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokolj na Novom Zelandu

Doživotni zatvor bez pomilovanja za napadača iz Christchurcha: Ubio je 51 čovjeka i sve snimao

Brenton Tarrant
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.08.2020.
u 06:55

Sudac je, istaknuvši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao da počinitelj strašnog pokolja ipak nije uspio promicati ideologiju krajnje desnice.

Napadač na džamije u Christchurchu, Brenton Tarrant osuđen je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta za ubojstvo 51 muslimanskog vjernika 2019. na Novom Zelandu.

Sudac Cameron Mander rekao je da se iza Tarrantove "izopačene" ideologije krije "silna mržnja" koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

"Zadaća suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje", rekao je sudac Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.

Sudac je, istaknuvši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao da počinitelj strašnog pokolja ipak nije uspio promicati ideologiju krajnje desnice.

"Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski", rekao je sudac.

Dana 15. ožujka 2019. australski bjelački rasist Brenton Tarrant hladnokrvno je u dvjema džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, potaknuvši val osude u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubojstvo, 40 pokušaja ubojstva i za teroristički napad pošto je u ožujku priznao krivnju.

Glavni tužitelj Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj "nije zapamćen u povijesti zločina na Novom Zelandu". "Ovo je nesumnjivo najgore ubojstvo na Novom Zelandu (...) motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom", rekao je.

Doživotni zatvor je "jedina primjerena kazna" za Tarranta, zaključio je Zarifeh.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
08:23 27.08.2020.

Mislim da će se ovo događati i po zapadnoj Europi. Naselili su jako puno muslimana koji se ne žele niti centimetra prilagoditi narodu kod kojeg su došli, nego agresivno nameću svoju ideologiju i kulturu.

KO
KosovoUck
10:54 27.08.2020.

Da nije bilo zlocinca mladica muslimani bi dosli do zagreb..

GE
Gensoman1000
07:33 27.08.2020.

Tko je procitao njegov bolestan manifesto zna da je covjek eko-fasist koji je mrzio muslimane zbog toga sto imaju "previse djece" i koji ce potrositi sve tkz "resurse" planete. Ovog majmuna su inspirirali zeleni histericari i njihova ideologija "ogranicenih resursa".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije