Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravda za djevojčice

7000 prosvjednika: Dosta mi je ličkog rukovanja i dalmatinskog milovanja

Prosvjed Pravda za djevojčice u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/12
19.10.2019.
u 17:51

Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve

Mučni slučaj silovanja maloljetnice u Zadru – odnosno prvotno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice u trajanju od godinu dana – danas je na ulice izvelo tisuće prosvjednika u 15-ak gradova diljem Hrvatske.

Najmasovniji prosvjed pod nazivom “Pravda za djevojčice” održan je u Zagrebu gdje se, prema procjeni organizatora, okupilo oko 7000 građana koji su, noseći transparente, odaslali jasne poruke, poput: “Dosta mi je ličkog rukovanja i dalmatinskog milovanja”, “Logo konoplje=zločin, grupno silovanje=krivo je more”, “Nema opravdanja”, “Odgovor je otpor”, “Niste same”, “Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke”, “Ljute smo”, “Ona je netko, a ne nečija”, “Bez pristanka=silovanje”, “Ni pokorne ni pokorene”, “Vicevi o silovanju nisu smiješni”.

Organizatori prosvjeda – Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve. Od Državnog odvjetništva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Prosvjed Pravda za djevojčice u Zagrebu
1/23

Traže da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati. Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje.

Prosvjednicima u Zadru obratio se sociolog Sven Marcelić. – Pitaju me mnogi jesmo li grad slučaj, ali svima kažem da nismo. Zadar je grad u kojem živi puno divnih ljudi, grad koji suosjeća sa žrtvama nasilja, grad koji reagira. Problem je tome što se osoba koja je doživjela nasilje ne susretne samo s divnim zadarskim ljudima nego i s groznim zadarskim institucijama u kojima se od žrtve još jednom radi žrtva – kazao je zadarski sociolog.

VIDEO Prosvjed protiv nasilja u Zagrebu

Komentara 63

JU
juma
18:05 19.10.2019.

Sa vecinom zahtjeva mogu se sloziti, ali kada vidim tko ih postavlja i kako se ovaj slucaj nastoji ispolitizirati i iskoristiti za neke sasvim druge ciljeve, ne mogu use oteti dojmu kako se zapravo radi o ponovnom silovanju ove nesretne djevojcice, samo ovaj puta u medijima i javnosti od strane NGO organizacija.

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
18:44 19.10.2019.

Na prioženim fotografijama NIGDJE nisam našao plakat iz naslova. Ergo, urednik koji ne napravio naslov ima cilj stvaranja međuregionalne netrpeljivosti među hrvatima. Zločin nad ovom djevojčicom poslužio je LGBT zajenici za promoviranje svojih ideja i to je isto tako zločin.

ST
stefj
19:50 19.10.2019.

Nešto što treba osuditi i što sigurno treba mijenjati postaje odjednom upitno kada se vidi tko se bori za to. Ovaj prosvjed zagađen je nekim organizacijama i osobama koje su sudjelovale u njemu... A da je sudac mogao odmah odreditii pritvor, nije sporno, ako ništa drugo radi težine zločina, a ne da ih pusti pod obrazloženjem da nema opasnosti od ponavljanja djela. Isto tako, žalosno je da ulica mora reagirati da se sudstvo malo trgne... No ipak treba izbjegavati ove metode linča, ne može ulica suditi, isto kao iz ovakvih prosvjeda treba izbaciti politiku i neke aspekte aktivizma jer postižu kontraefekt. Ovo stvarno liči kao da ponovo siluju jadnu djevojčicu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije