Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hodočašće

Došla iz Švicarske kako bi 35 kilometara pješačila Gospi

voćin hodočašće (1)
Foto: Dušan Mirković/Pixsell
1/7
21.08.2013.
u 13:28

Blizu dvije tisuće hodočasnika, djece, mladih, srednje dobi i starijih krenulo je Gospi voćinskoj kako bi joj kroz molitvu, pjesmu i žrtvu donijelo svoje nakane, zamolbe i zahvale.

Iako je već napunio 69 godina stražemanački župnik Josip Devčić ponovno je poveo kolonu pješaka kroz papučke šume prema 35 kilometara udaljenom voćinskom svetištu. Blizu dvije tisuće hodočasnika, djece, mladih, srednje dobi i starijih krenulo je Gospi voćinskoj kako bi joj kroz molitvu, pjesmu i žrtvu donijelo svoje nakane, zamolbe i zahvale. Župniku Devčiću ovo je pedeseto hodočašćenje.

–Osjećaj da pola stoljeća idem Gospi voćinskoj daje mi posebnu snagu – kazao nam je msgr. Devčić.

A da bi hodočastila u Voćin 62-godišnja Marija Komarić iz Švicarske već nekoliko godina na godišnji dolazi baš u to vrijeme. – Imam nekoliko nakana za koje molim. Ove godine je dobro vrijeme, međutim, prošle je godine bila velika vrućina pa je bilo kritično, ali izdrži se – kazala je Marija.

Tomislav Šedevi, 30-godišnji mladić iz Požeških Sesveta, uzeo je slobodne dane kako bi mogao na hodočašće. –Ovo mi je deveti puta da idem pješice u Voćin. Nakana je da mi Gospa pomogne da ostanem na pravom putu jer velike su svakodnevne kušnje – istaknuo je Tomislav iz čije župe je krenulo 50-ak pješaka.

Za uspjeh u školi, da bude dobra osoba i vjernica razlog je zbog kojeg je po peti puta na hodočašće krenula i 16-godišnja Elizabeta Metzger iz Kaptola. A među hodočasnicima bilo je gotovo i cijelo vodstvo Požeško-slavonske županije, župan Alojz Tomašević i dvojica dožupana Željko Jakopović i Ferdinand Troha.

–Na ovaj način zahvaljujemo Bogu za sve što smo do sada učinili jer ovi prostori kroz koje idemo su oni koje smo prošli i u ratu oslobađajući ovaj dio Slavonije. Ujedno ovo je i zavjet za budućnost, da nam svima bude bolje nego što je do sada – poručio je župan Tomašević.

Mnogi hodočasnici na put prema Voćinu krenuli su i dan ranije te su prespavali u Stražemanu. Svi oni sudjelovat će na središnjem euharistijskom slavlju u voćinskom svetištu s početkom u 18,30 sati koje će predvoditi požeški biskup dr. Antun Škovorčević, a na kojem se očekuje desetak tisuća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije