Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvaranje većine

USKOK naložio policiji da istraži prijetnje i navodno kupovanje mandata

USKOK i DORH
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
01.12.2015.
u 20:00

USKOK je policiji naložio provođenje izvida oko trgovine mandatima, izvijestili su na stranicama DORH-a

USKOK je policiji naložio provođenje izvida oko trgovine mandatima, izvijestili su na stranicama DORH-a. 

"Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je na temelju članka 206. Zakona o kaznenom postupku naložio policiji provođenje izvida, a slijedom saznanja iz medija u kojima su se iznosili podaci o prijetnjama te navodnom kupovanju – trgovini mandatima tj. mogućim koruptivnim aktivnostima prema osobama koje su na osnovi službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora.

S obzirom na to da istupi pojedinih novoizabranih saborskih zastupnika u medijima upućuju na zaključak o postojanju osnove sumnje u počinjenje kaznenih djela prijetnje i koruptivnih kaznenih djela, u svrhu temeljne ustavne obveze čuvanja parlamentarnog poretka Republike Hrvatske, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je dužno provjeriti izrečene navode. Ovo postupanje ne prejudicira moguću kaznenu odgovornost nijedne osobe.  O rezultatima izvida i eventualnim naknadnim aktivnostima javnost će biti pravovremeno obaviještena", stoji u priopćenju DORH-a. 

Pupovac: Ne mogu reći ništa drugo osim onoga što sam govorio ovih dana

Iako DORH ne navodi konkretno o kojim bi slučajevima bila riječ, u medijima se najviše pisalo o slučaju izabranog zastupnika Mirka Raškovića, koji je u ponedjeljak istupio iz SDSS-a zbog neslaganja sa stranačkim vrhom oko toga koju opciju bi trebalo podržati u Saboru. I dok je on govorio da pritiske na njega rade “njegovi”, čelnici stranke Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac za pritiske su prozivali HDZ. Na konzultacije s predsjednicom je u ime te stranke otišao potpredsjednik Milorad Pupovac, koji je izvijestio kako stranka, odnosno njezina tri zastupnika, u pokušaju sastavljanja vlade podržavaju koaliciju Hrvatska raste, odnosno Zorana Milanovića. Rašković je, međutim, od predsjednice zatražio da ga primi nasamo, a nakon sastanka novinarima je rekao kako je na Pantovčaku zatražio zaštitu jer je izložen pritiscima. Sljedećih je dana dodao kako su mu upravo iz SDSS-a poručili da će mu "skinuti glavu", tražeći da podrži lijevu koaliciju.

Na Raškovićeve tvrdnje Pupovac je uzvratio optužbama na račun HDZ-a da je pritiskom na Raškovića osigurao da taj zastupnik povuče potpis za Milanovića kao mandatara. Pupovac je u ponedjeljak ustvrdio kako "postoje ozbiljne indicije da je riječ o organiziranoj pljački SDSS-ovog mandata i da bi to institucije trebale istražiti". U utorak je Hini kazao kako ne zna na temelju čega je Uskok odlučio zatražiti izvide. "Ne mogu reći ništa drugo osim onoga što sam govorio ovih dana", kazao je Pupovac.

Uz SDSS, međusobne su optužbe proteklih dana "sipali" i izabrani zastupnici Mosta, međusobno se optužujući da su se "prodali" HDZ-u ili SDP-u. Iz te stranke žale se na prevelik pritisak na njihove zastupnike, bez čije se podrške ne može sastaviti nova vlada. Mostova zastupnica Ines Strenja Linić javno je prozvala SDP da joj je preko posrednika nudio funkcije u izvršnoj vlasti podrži li ih u Saboru, na što su iz SDP-a uzvratili tvrdnjama da nikom nisu ništa nudili, a Mostovu zastupnicu pozvao da javno kaže tko ju je zvao i što joj je nudio. Na pritiske prema Mostovim zastupnicima požalio se i sam predsjednik stranke Božo Petrov, u jučer objavljenom internom pismu. Tvrdi kako u pritiscima prednjači SDP, ali kako "ni HDZ ne zaostaje".

>>'Ako su Karamarko i Reiner neprihvatljivi SDP-u, onda su neprihvatljivi i Mostu'

>>Politika je znanje, zanat i vještina. I zato amateri plešu samo jedno ljeto

>>Ja ću biti mandatar za sastavljanje vlade, a Reiner kandidat za predsjednika Sabora

Ključne riječi

Komentara 54

KR
kresimirn
17:16 01.12.2015.

jel uskok nalozio istragu brata milanovica, kao sto citamo po medijima ?

KR
kruti
17:11 01.12.2015.

kud drug pupavac okom tud dorh skokom!!!jel će onda zokija i kotromanovića s prgometom istraživat????SRAMOTA

SC
schwertransport
17:11 01.12.2015.

Nek jave sta su istrazili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije