Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Molimo čitatelje pomoć

DORH i USKOK nisu još ništa poduzeli
 u slučaju Saucha

saucha
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.03.2015.
u 16:56

Novinaru Večernjaka uskratili su informaciju jer ju je jedini tražio pa tražimo kolegijalnost

Neuobičajeno je, ali Večernji list svoje čitatelje i kolege iz drugih medija moli za pomoć u slučaju u kojem su nam USKOK i DORH uskratili informaciju. Pitali smo ih jesu li istražili incident na Snježnoj kraljici zbog sumnje u zlouporabu položaja predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i načelnika Sektora policije PU zagrebačke Davora Posilovića, ali nakon upornog inzistiranja uskraćen nam je odgovor uz obrazloženje da USKOK “nije zabilježio interes javnosti budući da to državno odvjetništvo nije zaprimilo nijedan drugi upit novinara, osim Vašeg upita”. Koliko je upita potrebno, ne navode, pa stoga molimo sve koje zanima odgovor da na adresu tajnistvo@uskok.dorh.hr pošalju identičan upit, i u “Cc” e-mail adresu autora ovog teksta marinko.jurasic@vecernji.net.

Inače, naša prepiska s državnim odvjetnicima traje još od siječnja kad smo je započeli jer je Sindikat policije, nepovjerljiv prema internoj istrazi MUP-a, zatražio utvrđivanje kaznene odgovornosti zbog sprečavanja zakonite intervencije policijskih službenika prema Sauchi, koji je pušten bez alkotestiranja, a nakon što se u svađi s policajcima pozvao na poznanstvo s ministrom i ravnateljem policije Rankom Ostojićem i Vladom Dominićem.

Prijavljen prekršajno

Saucha je samo prekršajno prijavljen, a nadređeni u MUP-u ni tako. Sindikat je tražio da se istraži je li bilo poziva iz vrha MUP-a policajcima. S obzirom na to da je Europski sud za ljudska prava u više slučajeva prigovorio Hrvatskoj da ne provodi neovisne i nepristrane istrage baš kad je riječ o odgovornosti u policijskim strukturama, razumno je bilo očekivati angažman državnih odvjetnika u slučaju Saucha. USKOK nam prvo nije odgovorio, a kad smo zaprijetili sa Zakonom o medijima, uzvratili su u jednoj rečenici kako oni ne daju informacije o tome istražuju li nešto ili ne. Bez obrazloženja iako je po zakonu nužno.

Stoga smo inzistirali da nam objasne zašto javnost ne može dobiti odgovor je li javna institucija obavila nadzor postupanja visokih dužnosnika. Upozorili smo ih i da su u više slučajeva ipak objavili informacije i o istražnim radnjama – u slučaju Branka Šegona i Slavka Linića, što je u potonjem slučaju premijeru bio i argument za smjenu ministra financija. Štoviše, portal Index.hr javno su kritizirali u jednome demantiju jer im nisu poslali upit prije nego što su objavili da Mladen Bajić “četiri godine šuti o kaznenoj prijavi protiv prijatelja Šegona”. Takvim selektivnim pristupom, kako im paše, zbunjuju medije, zaključili smo i dali na znanje, ako je to uvjet, da smo i mi spremni optužiti DORH i USKOK, odnosno Dinka Cvitana da nisu ništa poduzeli u slučaju Saucha.

Raspisati referendum?

No DORH obrazlaže kako su tri predmeta koja smo spomenuli bila u nadležnosti USKOK-a i da je za njih bio iskazan interes javnosti kroz “pisane i usmene upite novinara” te da se sukladno Zakonu o USKOK-u može izvještavati javnost o tijeku izvida koje provodi ured, “ali samo kad to nalaže interes javnosti”. Oduševljenje! Znači, iako je USKOK tvrdio da “sukladno zakonskim odredbama ne daju informacije o tome istražuju li nešto ili ne“ ipak smo dokazali ne samo da ponekad ipak daju takve informacije nego i da su ovlašteni to činiti “kad to nalaže interes javnosti”. Jedino se još ne slažemo oko toga postoji li interes javnosti kad informaciju traži samo novinar jednog od vodećih medija u državi i je li baš nužno u svakom sličnom slučaju raspisati referendum s pitanjem “Jeste li za to da se objavi informacija o tome...”. Stoga vas molimo da svojim upitom USKOK-u presiječete ovu polemiku.

>> Šef Milanovićeva kabineta izvrijeđao policajce u VIP šatoru

>> Nakon MUP-a oglasio se i Tomislav Saucha!

>> Kobna šutnja policije, Sauche i premijera o Sljemenu

Komentara 22

NE
Neo001
17:04 10.03.2015.

Kome još nije jasno da je ovaj partijski smrad pod zaštitom UDBA-e i da narod nema što pitati. U dobrim vremenima za takva pitanja se išlo na Goli otok

Avatar Herceg_Bosna
Herceg_Bosna
17:24 10.03.2015.

Ta nismo mi demokratska država u kojoj vlada pravo. Bit će onako kako gazda Milanović kaže i točka!

KL
Klarahrv
17:33 10.03.2015.

Tako to rade bundesligasi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije