Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

DORH demantirao Grmoju: 'Pokrenuli smo postupak izručenja osuđenika iz SAD-a'

Nikola Grmoja i Damir Sabljak na konferenciji za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.09.2018.
u 13:31

Grmoja je tvrdio da ništa nije napravljeno po pitanju progona čovjeka odgovornog za ubojstvo u Petrinji 1991.

DORH je demantirao izjavu zastupnika Mosta Nikole Grmoje o tome da ništa nije učinjeno po pitanju čovjeka odgovornog za ratni zločin u Petrinji.

Kako navode u DORH-u, Grmoja je u emisiji Hrvatske televizije između ostalog izjavio kako je "maloprije razgovarao s jednim čovjekom, u Petrinji, znači njegov otac, u krugu tvornice Gavrilović mu je odsječena ruka, vožen je bio na vojnom vozilu kroz grad, na kraju je ubijen, i taj čovjek, on je pravnik, sam je saznao tko je čovjek odgovoran za smrt njegovog oca, sada taj čovjek živi u Sjedinjenim Američkim Državama, čovjek je obavijestio sve hrvatske institucije, MVP, DORH, ništa nije napravljeno po tom pitanju."

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku kaže da nije točno kako "ništa nije napravljeno po tom pitanju".

"U odnosu na događaj od 16. rujna 1991. kada je usmrćen S. K., kojeg spominje zastupnik Grmoja, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 18. srpnja 1994. podiglo optužnicu na temelju koje je Županijski sud u Sisku 4. prosinca 1998. donio presudu i optuženog J. V. proglasio krivim zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvadeset godina. Vrhovni sud Republike Hrvatske je 6. svibnja 1999. potvrdio navedenu presudu Županijskog suda u Sisku", navodi se u priopćenju.

"Na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Sisku za osuđenim J. V. je raspisana međunarodna tjeralica. Nakon što je oštećenikovu sinu putem društvenih mreža dojavljena, do tada, nepoznata adresa prebivališta osuđenog J. V., on je o tom podatku obavijestio nadležne institucije, među kojima i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, te je potom pokrenut postupak izručenja osuđenika iz Sjedinjenih Američkih Država", dodaje se u priopćenju. 

Napominju i da je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, uz postupanje po zaprimljenoj obavijesti o adresi osuđenika, oštećenikovu sinu T. K. i njegovoj obitelji pružilo sve raspoložive informacije o državnoodvjetničkom postupanju u ovom kaznenom predmetu te da mu je dostavljen i dopis o poduzetim radnjama po dostavljenim informacijama i odobren mu je uvid u spis.

Pogledajte video s današnje Grmojine konferencije za medije:

Ključne riječi

Komentara 8

ZA
Zagy154
14:54 21.09.2018.

bože dragi,pa taj grm nema u kaj se ne kuži

BA
barbaizamerike
14:59 21.09.2018.

Dajte ime da angaziramo medije u USA

RI
rightside
14:59 21.09.2018.

ovo "pokrenuli smo" ionako nista ne znaci,,))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije