Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova odluka

Evo što će točno pacijenti bez dopunskog osiguranja morati plaćati

Dopunsko zdravstveno osiguranje
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/4
04.02.2018.
u 13:08

I dosad se participacija plaćala za prvi i kontrolni pregled i to, prema objašnjenju HZZO-a, ostaje nepromijenjeno i iznosi deset kuna neovisno o tomu što i koliko doktor pacijentu radio.

Doktor će obaviti pacijentu prilikom jednog posjeta: prvi pregled (plaća se sudjelovanje), uzet će uzorak krvi za laboratorij (plaća se sudjelovanje), i isprati zvukovod (plaća se sudjelovanje). Pacijent koji nema dopunsko osiguranje za sve navedene postupke platit će ukupno 10 kn, neće plaćati svaki postupak pojedinačno – na primjeru su pojasnili iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odluku svojeg Upravnog vijeća koju su obiteljski liječnici protumačili kako će pacijenti bez dopunskog zdravstvenog svaki postupak u ordinaciji morati plaćati posebno po deset kuna.

Iz Zavoda to pak demantiraju i odgovaraju da “maksimalan iznos sudjelovanja osigurane osobe za zdravstvenu zaštitu pruženu kod izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite tijekom jednog posjeta ordinaciji i dalje iznosi deset kuna”. Ista Odluka potom je protumačena kao da će pacijenti bez dopunskog plaćati svaki postupak posebno što HZZO opovrgava. Naprotiv, odgovaraju nam da pacijenti bez dopunskog i dalje ako im se stanje pogorša ili nastanu komplikacije te se vrate liječniku ne moraju ponovno platiti participaciju, ali ako je riječ o istoj dijagnozi.

Navode primjer skidanja šavova pacijenta bez dopunskog zdravstvenog koji će za to liječniku platiti deset kuna. “Ako se pacijent u toku dana vrati svojem doktoru jer je zaostao konac ili rana s koje su skidani šavovi krvari, pacijent neće plaćati nikakvo sudjelovanje po tome razlogu dolaska bez obzira na postupke koje doktor bude radio (zaustavljanje krvarenja, šivanje i sl.). Ako se pacijent ,
međutim, tijekom dana vrati u ordinaciju svojeg doktora zbog drugog razloga npr. grlobolje pa doktor obavi prvi pregled (plaća se participacija) pacijent bez dopunskog osiguranja platit će sudjelovanje od 10 kn za taj dolazak zbog drugog razloga”.

I dosad se participacija plaćala za prvi i kontrolni pregled i to, prema objašnjenju HZZO-a, ostaje nepromijenjeno i iznosi deset kuna neovisno o tomu što i koliko doktor pacijentu radio.

Pogledajte i galeriju: 5 nevjerojatnih znakova da ste alergični na gluten

Dopunsko zdravstveno osiguranje
1/6

Komentara 39

MI
midea
16:01 04.02.2018.

Vlada bez ideja , vrte iz šupljega u prazno , , kada vidim onoga filozofa od ministra odmah mi se kaka , gomila kukavica i nesposobnih uhljeba , dajte glas žz i da krene ta proizvodnja marihuane i ulja ,, treba preduhitriti europske države i pokrenuti biznis , zgrnuti što više novaca , vratiti što više duga i od je bati EU !

DH
dalibor.hren
16:54 04.02.2018.

Čitav radni vijek mi od plaće odbijaju sve moguće i nemoguće, pa tako i za zdravstveno. Nemam niti dana bolovanja, i sad, kad bi mi po nekakvim prirodnim zakonima liječnička pomoć i mogla zatrebati, to bih morao platiti!? Vratite mi sve što ste mi oteli, pa ću sam plaćati liječničke preglede, a ostat će i za troškove pogreba!!!

BF
bf2
14:41 04.02.2018.

pa,kakvo god da je, činjenica je da je naše zdravstvo daleko "socijalnije" nego u puno bogatijim državama. Tamo ima vrhunske usluge,ali ako imaš love da to platiš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije