Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Većina Hrvata nije sigurna što sve pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje

Wiener osiguranje
Foto: PR FOTO
1/3
PR
Autor
PR članak
12.04.2017.
u 08:45

Prema nedavno provedenom istraživanju oko 83% osoba u Hrvatskoj ima dopunsko zdravstveno osiguranje, dok ih samo 18% ima dodatno zdravstveno osiguranje. Istraživanje koje je provedeno na uzorku od 700 osoba u dobi 18-59 godina s pristupom internetu, pokazalo je da većina ispitanika nije sigurna što pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje.

Prema nedavno provedenom istraživanju oko 83% osoba u Hrvatskoj ima dopunsko zdravstveno osiguranje, dok ih samo 18% ima dodatno zdravstveno osiguranje. Istraživanje koje je provedeno na uzorku od 700 osoba u dobi 18-59 godina s pristupom internetu, pokazalo je da većina ispitanika nije sigurna što pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje.

Dopunsko zdravstveno osiguranje, iako se ugovara na dobrovoljnoj osnovi, jedno je od najzastupljenijih vrsta osiguranja na tržištu s oko 2,8 milijuna osiguranika i 2,15 milijardi kuna godišnje premije. U posljednjih nekoliko godina na tržištu dopunskog zdravstvenog osiguranja dogodile su se značajne promjene, pa tu vrstu osiguranja uz HZZO, u ponudi ima i 8 osiguravajućih društava.

Zbog znatno većeg izbora na tržištu dopunskog zdravstvenog osiguranja, sve veći se broj osiguranika odlučuje na ugovaranje police dopunskog zdravstvenog osiguranja u nekom od osiguravajućih društava te je tako u 2016. godini broj osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju u osiguravajućim društvima povećan za oko 40%. Procjenjuje se da oko 11% svih osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju u Hrvatskoj ima
sklopljenu policu u nekom od osiguravajućih društava dok preostalih 89% ima policu u HZZO-u.

Dopunsko zdravstveno osiguranje, najjednostavnije rečeno, pokriva dio troška zdravstvene zaštite kojeg ne pokriva obvezno osiguranje HZZO-a (sudjelovanja i doplate). Naime, dio troška zdravstvene zaštite treba pokriti sam pacijent ili će taj trošak pokriti njegova polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Sudjelovanja uključuju 10 kn za svaki posjet izabranom liječniku, 10 kn za svako podizanje lijeka na recept u ljekarni, najmanje 100 kn po danu bolničkog liječenja, najmanje 25 kn za specijalistički pregled te najmanje 50 kn za specijalističku dijagnostiku. Tu su i drugi iznosi sudjelovanja koji na godišnjoj razini mogu iznositi nekoliko tisuća kuna.

Uzmimo za primjer osobu koja je primljena na bolničko liječenje zbog problema s visokim šećerom u krvi. Nakon bolničke obrade postavljena mu je dijagnoza i propisana odgovarajuća terapija, a ukupno sudjelovanje za pruženu zdravstvenu zaštitu može iznositi više od 1.000 kn. I za sve naknadne kontrole, pomagala i lijekove koje će koristiti za liječenje svoje bolesti, plaćat će sudjelovanje svaki mjesec.

Istraživanje koje je tijekom veljače 2017. provelo Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. u suradnji s Tvornicom istraživanja, pokazalo je i kako oko 30% ispitanika mlađih od 59 godina više od 6 puta godišnje posjećuje liječnika. Posjet liječniku najčešće je samo početak obrade pacijenta koja uključuje dijagnostičku obradu, a nerijetko i bolničko liječenje. Ti podaci govore zbog čega u Hrvatskoj raste ukupan broj osiguranika u dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Jedan od razloga za povećanje broja osiguranika sigurno je i visina premije osiguranja. Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. nudi jednu od najpovoljnijih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja za osobe koje su obuhvaćene istraživanjem, koja se može ugovoriti već od 45 kn mjesečno, što je, prema rezultatima provedenog istraživanja u skladu s očekivanjima osiguranika kad je visina premije u pitanju.

Obzirom da velik broj ispitanika nije u potpunosti siguran što sve pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje te najčešće ne znaju razliku između dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja, potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se ukazalo na važnost ugovaranja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Primjerice, u Francuskoj postotak stanovnika koji ima ugovorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja veći je od 95% što je znatno više od Hrvatske, gdje više od 700.000 osoba koje su obveznici plaćanja sudjelovanja, nije pokriveno policom dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Ugovorite dopunsko zdravstveno osiguranje online u Wiener osiguranju VIG i ne brinite o troškovima liječenja.

Želite prijaviti greške?