Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada ne skriva da će dopunsko ubrzo skočiti na 150 kuna

- Sada ova Vlada naziva reformom to da državni dug prebaci na leđa građana - rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske
03. travnja 2016. u 08:00 31 komentara 10135 prikaza
'04.01.2010, Zagreb, Hrvatska - Ilustracija za zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Hoće li umirovljenici na ulice ako Vlada ustraje na poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Umirovljenici već jesu na ulicama i na tržnicama, prikupljajući boce i ostatke hrane. Svaki treći stanovnik Hrvatske stariji od 65 godina siromašan je ili socijalno isključen. Zbog siromaštva u bitnom porastu je i stopa umrlih, ali i samoubojstava. Umiru oni koji su sve gladniji, sve siromašniji, koji si ne mogu priuštiti privatnog liječnika, preparate, kuk od titana u Švicarskoj. Ovo povećanje cijene dopunskog osiguranja, ali još više ono što slijedi – izvlačenje dopunskog osiguranja iz državnog HZZO-a i njegovo usmjeravanje samo na obvezno zdravstveno osiguranje, dok bi sve ostale vrste zdravstvenog osiguranja bile prepuštene tržištu, logičan je poziv umirovljenicima da izađu na ulicu. Zdravlje je bila posljednja granica strpljivosti.

Koji sistem dopunskog bi, po vama, bio optimalan za umirovljenike, jesu li to neke skale kako je prije bilo ili nešto treće?

Umirovljenici su 2013. godine prihvatili utvrđivanje jedinstvene cijene od 70 kn, jer su smatrali da će time izraziti solidarnost s radnicima, ali i kako bi obranili državno dopunsko osiguranje, koje je bilo jedina brana divljanju cijena dopunskog osiguranja od strane osiguravajućih društava. U “strateškim” planovima ova Vlada ne skriva da će 89 kn ubrzo pretvoriti u novu cijenu od 150 kn, koju drže – realnom cijenom. Prestrašno je da se ta povećanja obrazlažu socijalnim razlozima, a zapravo je riječ o tome da je država dužna oko 500 milijuna kuna za beneficije koje je sama ozakonila (branitelji, siromašni, davatelji krvi....). Sada ova Vlada naziva reformom to da državni dug prebaci na leđa građana.

Kako objašnjavate činjenicu da je Sindikat umirovljenika jedini ustao protiv te odluke, ostali se sindikati nisu oglasili?

Ako je prosječna plaća u Hrvatskoj 5646 kuna, a prosječna mirovina 2237 kuna, zar nije logično da se prvi javljaju poniženi i osiromašeni umirovljenici? Uvjerena sam kako će se sindikati ubrzo javiti. Nije riječ o 19 kuna, već o promjeni smjera. I to u pogrešnom pravcu. 

>> Nakić: Dopunsko osiguranje će poskupjeti na 89 kuna 

>> Udar na džep pacijenata, zdravstvo sve manje dostupno

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
 • žalosnababanarikača:

  Ma sve im treba dati, cijelu plaću ili penziju. Oni će ti onda davati za zdravu hranu, ljekove, grijanje, krstitke, svadbe, sprovode, rastave,..za sve što ti treba u životu oni će ti napisati recept. U stvari, sve bi trebalo biti ... prikaži još! posloženo ko u Sj. Koreji .

 • istina_kaže:

  Gadi mi se ova riječ "Prosjecna placa" ...od 20 osoba koje znam da rade nitko nema vecu placu od 4000kn i to je najveca. Vi u taj prosjek uvrstavate todorica i ekipu milijunere pa napravite prosjek ! Ova drzava ide ... prikaži još! u propast, a to ne vide jedino ti milijuneri.

 • Avatar Hazl113
  Hazl113:

  Kao prvo trebalo bi dopunsko plaćati po primanjima. Mnogi ga ne plaćaju, jer imaju kakti male mirovine, ili su nezaposleni, a iznajmljuju stanove ili aplarmane većinom na crno. To neka provjeravaju i naći će tih 19 kn u takvima.