Naslovnica Vijesti Svijet

Dopisniku Philippeu Bertinchampsu prijeti izgon iz Srbije

Prvi put nakon 10 godina, srbijanske vlasti mu odbijaju produljiti vizu. On, po njima, 'predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti'.
19. veljače 2018. u 14:18 4 komentara 1332 prikaza
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL

Belgijskom novinaru Philippeu Bertinchampsu prijeti izgon iz Srbije odakle izvještava već 10 godina, objavila je u ponedjeljak belgijska radio-televizija na francuskom jeziku (RTBF).

vOJISLAV šEŠELJ Luka Mišetić o MICT-u: 'Međunarodna zajednica kapitulirala je pred Srbijom'

"Dopisniku RTBF-a, Philippeu Bertinchampsu, prijeti izgon iz zemlje u kojoj radi. Prvi put nakon 10 godina, srbijanske vlasti mu odbijaju produljiti vizu. On, po njima, 'predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti'", objavio je RTBF na svojoj internetskoj stranici.

RTBF dodaje da se njihovu dopisniku ne zamjera ništa konkretno i kaže da je riječ o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izvještava iz toga područja, a najviše iz Srbije. Osim za RTBF, Bertinchamps izvještava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans. Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavatelj regije, navodi RTBF.

1 / 4
Aleksandar Vučić

U članku se kaže da Europska komisija u svojim izvješćima već godinama upozorava na probleme u pogledu slobode medija u Srbiji, da je u parlamentu izglasan zakon o medijima koji je u skladu s europskim očekivanjima, ali da se ne provodi.

"Previše znatiželjni novinari u Srbiji primaju prijetnje, eksplicitne ili implicitne. Neovisni mediji trpe ekonomske posljedice ako se ne sviđaju vlastima. Pravosuđe i policija ne čine ništa da ih zaštite. Kako bi preživjeli, puno novinara i medija pribjegava autocenzuri", navodi RTBF.

"Danas Philippeu Berinchampsu prijeti izgon. Ali, osim njegova slučaja, u pitanju je sloboda medija u Srbiji", zaključuje RTBF.

Ivica Dačić Bahati diplomat Dačić: Putuj, Gabriele, tvoje je vrijeme prošlo Vučić na večeri na Pantovčaku SVEČANA VEČERA Vučić se našalio na račun Vulina: 100 dana tišine na teme iz prošlosti! Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić na Velikoj skupštini SNV-a Iva Puljić-Šego Vučiću, na putu do Beograda poslušaj snimku. Sjećanja će sama nadoći
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti