Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bahati diplomat

Dačić: Putuj, Gabriele, tvoje je vrijeme prošlo

17.02.2018.
u 18:20

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel poručio je čelnicima u Beogradu kako Srbija mora prihvatiti neovisnost Kosova

Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić ponovno je u svom bahatom i arogantnom stilu odgovorio na poruku njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je u Prištini, ali i Beogradu poručio kako Srbija mora prihvatiti neovisnost Kosova kako bi ušla u EU.

Odgovor u subotu

– Pozdravite ga. Putuj, Gabriele, i prihvati realnost da je sadašnja vlada Njemačke u odlasku – rekao je Dačić na pitanje novinara Insajdera, dodavši kako će Sigmar Gabriel službeni odgovor od njega dobiti u subotu.

Najnovija Dačićeva reakcija pokazuje samouvjerenost Srbije kao da Europska unija ne može funkcionirati bez nje, a Dačić je i ovog puta pokazao svoju osebujnost i neobičnu diplomatsku komunikaciju. No, očito je da je šef diplomacije zaboravio da je to stav Njemačke bez obzira na to tko će biti budući ministar vanjskih poslova u novoj Vladi.

1/88

Sigmar Gabriel je za vrijeme posjeta Kosovu iznio stav kancelarke Angele Merkel kazavši na konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem kako “ako Srbija želi napredovati prema Europskoj uniji, izgradnja vladavine prava je glavni uvjet, ali, naravno, isto tako prihvaćanje neovisnosti Kosova”. Gabriel je istaknuo kako je istu poruku dao i srbijanskim dužnosnicima u Beogradu ranije u srijedu.

Pomoć u priznanju Kosova

Srbija cilja pridružiti se EU do 2025., što je datum koji je postavio Bruxelles čiji je cilj pridruživanje zapadnobalkanskih zemalja. Srbijanski se dužnosnici nadaju kako priznanje Kosova neće biti ključni uvjet za članstvo u EU, dok je ministar obrane Aleksandar Vulin rekao kako Beograd i Priština trebaju podijeliti Kosovo. Gabriel je obećao premijeru Haradinaju kako će njegova zemlja pomoći da Kosovo priznaju pet zemalja članica EU koje to još nisu učinile, Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka.

Kosovo je za sada priznalo 115 zemalja među kojima i 23 od 28 članica EU. Njegovo članstvo u UN-u blokiraju saveznici Srbije, Rusija i Kina. Oko 120.000 Srba koji još žive na Kosovu i dalje svojim glavnim gradom smatraju Beograd, koji ih podupire financijski.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

1/12

Komentara 105

BE
beitsche
18:46 17.02.2018.

Nije on bahat.on je nekulturna i lazljiva zadrta seljacina .prosjecan primjerak svog stada...

ST
stefj
18:46 17.02.2018.

Do preokreta je odjednom došlo kada je Američki senat krajem prošle godine usvojio dokument gdje se analizira situacija na Balkanu i zaključuje da je Rusija ovdje previše prisutna... Nije bez veze Kitarović odjednom trčala u Tursku i Bosnu, pa onda zvala Vučića, ipak čuva svoje mjesto u NATO-u... A inače, to sve skupa nije baš dobro za Hrvatsku, jer će to samo pojačati pritiske na nju, da popusti Slovencima, da popusti Srbima itd... A Hrvatska odgovara šaljući neuke diplomate bez znanja Engleskog, osvjedočene mrzitelje Trumpa, Plenkovića i Kitarovićke. E to je pravo jačanje diplomacije za nadolazeće izazove...

SU
Superacaaa79
20:18 17.02.2018.

Od kako proglasiše nezavisnost, masovno se sele s Kosova. Nema više ko da ih izdržava više, mora da se radi. A evo stižu autobusima i u Hrvatsku. Gde se nastane brzo se množe..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije