Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan ustanka u Srbu

Pupovac: U ustanku u Srbu bilo je i grešaka

Dan Ustanka, Srb
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/12
29.07.2017.
u 19:15

Predsjednik SNV-a ustanak je nazvao odgovorom na ustaške zločine, ali i priznao da je u srpnju 1941. godine bilo i “ataka osvete”

Savez antifašističkih boraca, Srpsko narodno vijeće i Općina Gračac obilježili su jučer Dan ustanka, no na proslavi u Srbu nije bilo predstavnika državnih vlasti.

Iako pozvani, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković na proslavu nisu poslali ni svoje izaslanike.

‘Bilo je grešaka’

Na proslavi u Srbu ni lani nije bilo nikoga iz državnog vrha, no ove je godine to posebno zanimljivo jer je SDSS, čiji je predsjednik Milorad Pupovac ujedno i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, sada dio parlamentarne većine i HDZ-ov koalicijski partner. Okupljenima kod Spomenika ustanku u Srbu Pupovac je jučer zahvalio što su svojim dolaskom “pokazali da štuju iste vrijednosti koje su štovali ustanici” i poručio kako SNV od ustanika nikada neće odustati.

– Ustanak je nastao zbog strašnih zločina. Je li u ustanku bilo grešaka, jest. Jesu li ljudi ubijani u ataku osvete, jesu – rekao je Pupovac odajući na taj način priznanje civilnim žrtvama ustanika iz 1941. godine.

Ustanici iz Srba tada su u obližnjem Boričevcu ubili i u jamu bacili tijela 24 člana obitelji Ivezić. Za taj zločin nikom se nije sudilo, a Ministarstvo branitelja žrtvama je podiglo spomenik. Na otkrivanje spomenika u Boričevcu, dva dana prije proslave u Srbu, izaslanike su poslali predsjednici Vlade, države i Sabora, a Jandrokovićev izaslanik Josip Đakić ustanak u Srbu poistovjetio je s velikosrpskom pobunom 1991. godine

– Tako su se mogli i ovi iz “balvan-revolucije” zvati ustanicima, jer su jednako činili kao i ovi ustanici iz 1941. godine. Dva smo puta od istih “ustanika” stradali – kazao je Đakić. Dva dana kasnije iz Srba mu odgovara Zoran Pusić, koji je u ime Antifašističke lige poručio kako je ustanak bio odgovor na strašne zločine Luburićevih ustaša, a HDZ prozvao da preimenovanjem Trga maršala Tita “aktivno pomaže NDH nostalgičarima da zatru simbole narodnooslobodilačke borbe”

Na skup odavanja počasti ustanicima nije se unatoč pozivima, naglasio je saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, odazvao nitko iz državnog vrha niti poslao svog izaslanika.

Nezadovoljna društvenim kretanjima i odnosom prema antifašizmu, dožupanica Zadarske županije Rajka Rađenović (SDSS) kazala je da je  "oživljavanje ustaštva za nas bolno, a još je bolnije saznanje da smo nezaštićeni i sami, kako od strane države i njenih institucija, tako i od strane medija i svih drugih dijelova hrvatskog društva".

Dan Ustanka, Srb
1/7

Ona smatra da je Ustavom deklarirana ravnopravnost u stvarnosti sasvim drugačija, pa tako i očekivanja po toj osnovi iznevjerena.

Za Zorana Pusića, koji je govorio u ime Antifašističke lige Hrvatske, nema dvojbe da se ono što bi trebala biti daleka povijest, danas se vraća kao ostrašćeni revizionizam povijesti. "Ne zato što su otkrivene nove činjenice, nego zato da se lažima i izmišljotinama relativizira zloćudnost pokreta kao što su nacizam i ustaštvo, jednom riječju fašizam", rekao je.

"Stoga posebno zabrinjava da velik broj političara koji odlučuju o sudbini ove zemlje i koji se svi zaklinju u demokraciju i standarde ljudskih prava, ne vide ili se prave da ne vide da trend relativizacije zloćudnosti fašizma predstavlja otvaranje vrata fašizmu," rekao je Pusić.

Ocijenio je da je prošlogodišnje "nesnalaženje policije" koja nije znala kako se postaviti prema provedbi sudske zabrane ulaska Draženu Kelemincu u Srb bilo tek uvod u ovogodišnju inicijativu premijera Andreja Plenkovića za osnivanje stručnog povjerenstva koja bi trebala donijeti pravorijek o tome što učiniti s pločom u Jasenovcu na kojoj je ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Nedopustivo je, poručio je, što stranka koja je na izborima dobila relativnu većinu u Hrvatskoj i stranka koja je na lokalnim izborima pobijedila u Zagrebu sad aktivno pomažu NDH-nostalgičare u njihovim nastojanjima za zatru simbole Narodnooslobodilačke borbe, među ostalim i promjenom naziva trga Josipa Broza u Zagrebu.

Dijabolična je privlačnost ideja iz prve polovice 20. stoljeća koje su kao fašizam i nacizam uzrokovale goleme ljudske patnje i stradanja je zabrinjavajuća, jer te ideje nisu nestale i nisu relikti prošlosti, nego su sada vrlo zabrinjavajuća suvremena pojava, kazao je Pusić. Samo svakodnevno zalaganje za antifašističke ideje kakva-takva su garancija, kaže Pusić, da ćemo iz obraniti argumentima i da ih se više nikad neće morati braniti na način od prije 76 godina.

Dan Ustanka, Srb
1/6

Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, hrvatsko društvo odustaje od toga da bude sekularno i socijalno, iz Ustava se nastoji izbrisati antifašizam, a antifašizam je posljednje što je ostalo u tom otporu.

Stjepan Mesić podsjetio je na svoje govore koje je ispod spomenika u Srbu održao posljednjih nekoliko godina, u kojima je upozoravao na opasnost od povijesnog revizionizma i uskrsnuća ustaštva, ali i da su svi ti pokušaji i borbe protiv antifašističkih temelja unaprijed izgubljene bitke. Naglasio je da je ustanak hrvatskog i srpskog naroda, kao i svih onih željnih pravde i slobode, makar bili i različitih svjetonazora, bio zajednički i to protiv okupatora kao i domaćih snaga koje su samo voljom i snagom okupatora došle na vlast i uveli vladavinu terora.

"Pročitajte samo u medijima sadržaje kojima nas zatrpavaju razni samozvani povjesničari sa svojom željom da prekroje i iznova napišu povijest 2. svjetskog rata. Oni sad mogu uživati u plodovima svoga rada jer jedva da im se tko suprotstavlja, to sam rekao prije četiri godine, a očito je da to treba ponavljati i danas. Ustaški režim nije nastao nikakvim referendumom i voljom naroda, nego je nametnut bajunetama na par kamiona natovarenih ustašama koji su proglasili svoju državu, i to voljom okupatora. Program koji su donijeli može se sažeti u jednu riječ: zločin," kazao je Mesić, dodavši da se istinu može potiskivati, ali će ona kad tad isplivati na vidjelo.

Milorad Pupovac kritizirao je nedavnu izjavu s "desne" političke opcije da je antifašizam bio moguć i bez partizana, upitavši prisutne mogu li zamisliti takvu neku izjavu u Italiji, gdje bi se tako minorizirala uloga tamošnjih partizana, ili u Francuskoj, kad bi pristalice višijevskog režima negirali antifašističku ulogu pokreta otpora.

Govoreći u ustanku u Hrvatskoj, Pupovac je kazao da je bilo i grešaka, ali i da je ustanak izazvan upravo teškim zločinima, nakon čega je, kazao je, dolazilo i do odmazde u afektu.

"U Hrvatskoj je tako nešto moguće, jer je tu posijano sjeme zla prije dosta godina, i ono sada pušta korijenje, jer uloženi napori da ga se iskorijeni očito nisu bili dovoljni, i to zapravo od prestanka mandata Stjepana Mesića," kazao je Pupovac.

Pupovac je rekao da s obzirom na prijetnje kojima su izloženi sudionici antifašističkih skupova u Srbu od strane zagovaratelja gubitničke strane u 2. svjetskom ratu predlaže da se već od sljedeće godine u Srbu organizira kamp za mlade antifašiste i to ne samo iz Hrvatske, već i šire regije.

I ove godine se, u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava predvođene njezini predsjednikom Draženom Kelemincem, u Srbu pojavila grupa od 50-tak prosvjednika, koje je velik broj policajaca držao na udaljenosti kako bi spriječili moguće incidente.

Ponavljanju svojih starih "teza" da se u Srbu 27. srpnja 1941. godine nije dogodio antifašizam, nego "srpsko-četnički ustanak protiv hrvatskog naroda, hrvatskih civila, hrvatske države", i prijetnjama Miloradu Pupovcu i svima kojima se "ne sviđa Hrvatska", Keleminec je ovaj puta Općini Gračac i Zadarskoj županiji javno predložio Donji Srb preimenuje u Hrvatski Srb.

Kao i prijašnjih godina, proslavu u Srbu pratio je prosvjed, na kojem je i jučer bio predsjednik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec, koji je lani zbog ometanja proslave podizanjem šatora dobio šestomjesečnu zabranu dolaska u Srb. Uz standardne svađe oko “ustanka naroda Like i Korduna” atmosferu u Lici ove je godine dodatno naelektrizirala najava Hrvatske akademske zajednice domovine i dijaspore da će ponovo pokušati postaviti spomen-ploču na rodnu kuću Jure Francetića, u čemu ih je nedavno spriječila policija. Francetićevi poklonici danas su tamo položili vijence i služili misu, no do zaključenja ovog broja ploču još nisu pokušali postaviti.

Komentara 275

JD
john.drum.501
14:26 29.07.2017.

Cijelokupni hrvatski narod nisu grupice. A četnička okupljenja su zabranjena. Zašto se ovaj dernek dopušta? Nije bilo niti jednog jedinog antifašiste. Sada u RH slavite i veilčate Momčila Đujića i njegovu bagru? Ovo je najveća sramota.

Avatar juricamesko
juricamesko
14:43 29.07.2017.

mogao im je Stevica Mesic zapjevati jednu od onih sto ih je pocetkom devedesetih pjevao po Australiji.cisto ds im pokaze koliki je antifasist

JO
jozoblekic
14:32 29.07.2017.

Serem ti se na ustanak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije