Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnici izglasali

Opoziv ide dalje, Trump poručuje: 'To je najveći lov na vještice u povijesti'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
31.10.2019.
u 16:50

"U pitanju je naša demokracija", rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi

Američki Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati izglasovao je u četvrtak rezoluciju o pravilima za istragu za opoziv predsjednika Donalda Trumpa koju vode demokrati o navodnom pokušaju predsjednika da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži zbog korupcije njegova političkog protivnika.

"Najveći lov na vještice u američkoj povijesti", kritizirao je republikanski predsjednik na Twitteru neposredno nakon glasanja.

"U pitanju je naša demokracija", rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Više od 20 godina nakon posljednjeg glasanja kojim je pokrenuta takva procedura protiv Billa Clintona, Zastupnički dom s demokratskom većinom usvojilo je rezoluciju koja daje formalni okvir za istrage, s 232 glasova za i 196 protiv, gdje su svi demokrati osim dvojice glasovali za dok ju niti jedan republikanac nije podržao.

"Danas Zastupnički dom napreduje u uspostavi procedura za javna saslušanja", kako bi Amerikanci mogli izgraditi vlastito stajalište o činjenicama, dodala je Pelosi.

"To je nepošteno, protuustavno i temeljno protuamerički", reagirala je Bijela kuća. Republikanski zastupnici su upozorili da se radi o "maskaradi" kojom se pokušava poništiti rezultate izbora 2016.

Nancy Pelosi je 24. rujna odlučila uključiti svoju stranku u opasan put opoziva nakon otkrića telefonskog poziva između Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija sredinom ljeta.

Tijekom tog razgovora, republikanski predsjednik je tražio od svog sugovornika da prouči Trumpovog demokratskog protivnika Joea Bidena i poslovanje njegovog sina Huntera u Ukrajini.

Demokrati ga optužuju da je zlorabio svoju moć u osobne svrhe, jer bi mu Joe Biden mogao biti ozbiljan protivnik na predsjedničkim izborima 2020.

Predsjednik Trump tvrdi da je protiv njega vodi "državni udar" i da je taj telefonski razgovor bio "besprijekoran".

VIDEO Neviđeno u Kongresu: Republikanci upali na saslušanje istrage o Donaldu Trumpu:

Ključne riječi

Komentara 30

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
19:27 31.10.2019.

Budalaštine nemoćnih nazovi demokrata !

WI
winimneiania
23:30 31.10.2019.

Nije samo Amerika na udaru nacista, nego sve suverene drzave zapadnoga i slobodnoga svijeta, Britanija i saveznici, pobjednici 2.svjetskoga rata. Oni ruse sve drzave, i suljaju se opljackati i razvaliti citav svijet.

Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
18:42 31.10.2019.

extremna ljevica u americi je prolupala skroz na skroz. ganja ju ga sa rusijom 2 godina da bi na kraju demokratska istraga (Muller report) zakljucila da nema nista u citavoj prici. sada ga optuzuju i pokusavaju smjeniti sa vlasti jer znaju da ce biti ponovno izabran jer nema protukandidata te da su demokratski protukandidati kao biden korumpirana. terete ga da je ukrainskog predsjednika stavio pod pritisak da istrazuje Bidenovog sina u ukraini, koji je vjerovatno korumpiran te dobiva kredit od preko milijardu dolara u kini, placu u ukraini i rumunija,...........rasulo u demokratskoj stranci a sve to pokusavaju svaliti na trampa koji doslovno zeli sve korumpirane americke politicare lagano iztraziti te pred sud dovesti. najbolje u svemu transkript razgovora je objavio trump u javnosti te se iz njega vidi da je sve bilo ok u razgovoru te bez pritiska , ali demokrati imaju vecinu u domu i guraju svoj prijedlog samo zahvaljujuci vecini a ne interesu amerikanaca i drzave, sve da spase izbore 2020 jer znaju da ce ih trump poderati te cim dobije druge izbore sve pred sud izvesti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije