Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOV NA ŠEFA ISIL-a

Trump: Skončao je kao kukavica, kao pas, cvilio je do kraja

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.10.2019.
u 21:57

Prema riječima Donalda Trumpa, Al-Baghdadi je u smrt poveo i troje djece

– SAD je priveo pravdi jednog od najgorih terorista. Al-Baghdadi je mrtav. Dugo smo ga tražili. Ovo je bio jedan od naših najvećih prioriteta – govorio je američki predsjednik Donald Trump ističući kako su ga imali pod nadzorom nekoliko tjedana.

– Imali smo informacije kamo ide, ali je on stalno mijenjao planove. Vidjeli smo da je ondje, znali smo za taj objekt i tunele. Većina tunela bila je slijepa, jedan nije, ali taj smo pokrili. Spustili smo se s osam helikoptera. Nismo htjeli ići na glavni ulaz jer je to bila zamka. Gledao sam to uživo, sve je bilo vrlo jasno, kao da gledate film – rekao je Trump napominjući kako je Al-Baghdadi bio bolesnik, zao i nasilan, a sad ga više nema.

– Umro je kao kukavica. Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje djece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i tijelo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel – kazao je Trump dodajući kako je ubijeno puno njegovih ljudi, dok Amerikanci nisu izgubili nikoga.

Prijetnja neće lako nestati

– Otkad sam prije tri godine postao predsjednik, htio sam da uhvatimo Al-Baghdadija. Htio sam Al-Baghdadija. Uhvatili smo neke teroriste, ali to nisu bila neka velika imena. Uvijek sam pitao gdje je Al-Baghdadi. Nije umro kao junak, nego kao kukavica. Umro je kao pas. Plakao je i cmoljio do kraja – kazao je Trump zahvaljujući Rusiji i Turskoj na logističkoj potpori koju su mu dali.

 

Al-Baghdadi je ubijen u selu Barisha u području Harem sjeverozapadno od grada Idliba koje je pod kontrolom Fronte al-Nusra, ogranka Al-Qa’ide u Siriji. Kako tvrde svjedoci, operacija je trajala više od tri sata i džihadisti diljem provincije Idlib pucali su na helikoptere. Nema sumnje da je likvidacija Abu Bakr al-Baghdadija težak udarac za terorističku organizaciju Islamsku državu.

Međutim, unatoč likvidaciji vođe terorističke organizacije Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadija, prijetnja te terorističke organizacije svijetu neće nestati. Svijet se suočava i nastavlja živjeti s ideologijom koju je usvojila i utjelovila teroristička organizacija Islamska država, koja je uspjela privući mlade ljude i žene, ciljala na njihove emocije i probudila njihovu mržnju i bijes koji su potresli stabilnost utvrđenih zemljopisnih granica i ta velika rasprostranjenost vehabijsko-selefijske ideologije i dalje ostaje prijetnja čovječanstvu. Povijest je pokazala koliko trebamo biti na oprezu i kako ubojstvo jednog vođe terorističke skupine ne znači i njezin nestanak. Naime, Amerikanci su bili uvjereni i da će likvidacija jednog od utemeljitelja i ideologa ISIL-a, Abu Musab al-Zarqawija 2006. i pet godina poslije Bin Ladena, ali i vođe talibana Mule Omera, oslabiti te terorističke pokrete, ali to se nije dogodilo, štoviše, ojačali su i pronašli svoja nova uporišta među sunitskim ekstremistima.

Al-Qa’ida je danas jača nego u vrijeme Bin Ladena. Isto to vrijedi i za talibane koji su naposljetku prisilili Donalda Trumpa da pregovara s njima. Ono što je sigurno, ISIL neće samo tako nestati preko noći.

Naime, prema izvještajima zapadnih obavještajnih službi, u redovima ISIL-a borilo se više od 31 tisuće stranih boraca. Samo iz zapadne Europe ih je bilo oko pet tisuća koji imaju europsko državljanstvo. Za razliku od Al-Qa’ide, koja je bila konzervativna i zatvorena za strane borce, jedna od najvažnijih Al-Baghdadijevih strategija upravo je otvaranje vrata stranim borcima, posebno Europljanima i Amerikancima te zemljama bivšeg SSSR-a.

Spavači na zapadu

Osim što su strani borci bili od velike koristi na sirijskom i iračkom ratištu, oni se polako vraćaju kući i destabiliziraju cijeli svijet. Ono što se danas događa u Europi, teroristički napadi u Parizu, Nici, Berlinu, Bruxellesu... upravo je strategija ideologa i osnivača ISIL-a, Abu Bakr al-Baghdadija, koji je od početka bio svjestan da Islamska država teritorijalno neće moći opstati te je osigurao način kako destabilizirati svijet i posebno Europu terorističkim napadima.

Europa je danas puna “spavača” koji su mobilizirani putem interneta ili koji su uspjeli prebaciti se u europske zemlje u migrantskim valovima.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

“Misliš li, Ameriko, da je pobjeda ostvarena ako ubiješ jednog ili više zapovjednika? Ako tako misliš, to je lažna pobjeda… Pobjeda je kada je neprijatelj potpuno poražen. Misliš li, Ameriko, da je poraz gubitak grada ili teritorija? Jesmo li poraženi ako izgubimo gradove u Iraku i u Siriji i budemo potisnuti u pustinju? Hoćemo li biti poraženi ako izgubimo Mosul, Sirt, Raku ili sve gradove koje smo osvojili i vratimo se tamo odakle smo počeli? Ne, jer stvarni poraz je gubitak volje i želje za borbom – kazao je u jednom od svojih posljednjih obraćanja Abu Bakr al-Baghdadi, dajući na znanje svima da teritorijalni nestanak ISIL-a, pa čak i njegova moguća likvidacija, nije kraj. Analitičari drže da bi se mogli probuditi spavači i diljem svijeta izvršiti terorističke napade.

Smrt Al-Baghdadija važna je pobjeda za Trumpa nekoliko tjedana nakon što je njegova iznenadna odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije izazvala val oštrih kritika, uključujući iz redova njegovih republikanaca, da će taj potez dovesti do oživljavanja Islamske države koja je, između ostalog, izazvala sveopće zgražanje svijeta i javnim pogubljenjima – odsjecanjem glava talaca iz zapadnih zemalja – SAD-a, Velike Britanije, Japana, ali i Hrvatske.

Sinajska podružnica ISIL-a otela je 22. srpnja 2015. Hrvata Tomislava Salopeka koji je u Egiptu radio za francusku kompaniju CGG (Compagnie Générale de Géophysique), a 5. kolovoza 2015. objavili su video u kojem Salopek, klečeći u narančastoj zatvorskoj uniformi pored zamaskiranog džihadista s nožem, s papira čita zahtjeve egipatskim vlastima. Pogubljenje Tomislava Salopeka naredio je osobno Abu Bakr al-Baghdadi.

Koliko je bio moćan govori, i činjenica da se 2015. godine u američkom časopisu Time našao u konkurenciji za osobu godine kao vođa ISIL-a, dobivši pri tom nadimak “kralj terorizma”.

Komentara 72

DU
Deleted user
15:05 27.10.2019.

Uspoređivati plemenito biće kao što je pas sa teroristom nije lijepo.

ME
Metuzalem
14:28 27.10.2019.

Bolan osto ti je komsic

AD
adler77
16:14 27.10.2019.

Bravo nema veze kako je crko jel se sam ubio ili ga je netko ubio nije bitno.. Bitno je da nema smrada bradatog debelom i smrt svima koji idu njegovim stopama.... Iznad svih PRAVDA✊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije