Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
200 dana Trumpa

O Putinovu utjecaju na Trumpovu pobjedu odlučit će Velika porota

Donald Trump
Foto: DPA/PIXSELL
05.08.2017.
u 17:48

Velika porota odlučit će istražiteljima da sudski pozovu sve osobe koje su im ključne prilikom prikupljanja dokaza

Cijela priča oko istrage tvrdnji kako je na američke predsjedničke izbore utjecala Rusija, i kako je Trump koristio usluge Kremlja da bi odnio pobjedu na biralištima dobila je sada novu dimenziju.

Naime, specijalni istražitelj Robert Mueller odlučio je Trumpu za 200 dana njegove vladavine poslati čestitku - angažirao je Veliku porotu koja će odlučivati o daljnjem tijeku postupka.

U američkom pravnom sustavu Velika porota sastavljena je od “članova javnosti” odnosno prosječnih američkih građana koji u tajnosti čuju i vide sve dokaze kojima raspolažu istražitelji. Velika porota potom može dopustiti istražitelju da izda subpoenu, odnosno sudski nalog za saslušanje bilo kome, uključujući i visoke dužnosnike administracije, pa čak i američkom predsjedniku. Ujedno, Velika porota donosi odluku postoji li dovoljno dokaza koji bi opravdali pokretanje sudskog postupka, s tim da ne donosi odluku o krivnji ili nevinosti optuženog.

Nekoliko je desetaka Velikih porota diljem SAD-a, a iako su tužitelji iz cijele države u posljednje vrijeme koristili Velike porote iz Virginije, Mueller se ovaj puta obratio Velikoj poroti koja se nalazi u Washingtonu. Ne samo da je to praktičnije već je s nekima od članova i prije surađivao pa ima njihovo povjerenje.

Zatvoreno za javnost

Kako je rad Velike porote zatvoren za javnost i potpuno tajan, nitko osim samog istražitelja Muellera neće imati potpuni uvid u njihov rad, no nagađa se kako će jedno od bitnijih pitanja o kojem će uskoro odlučivati, biti pitanje je li Donald Trump znao unaprijed za sastanke njegova sina s ruskim odvjetnicima. Ujedno, odlučivat će i o pitanju je li predsjednik Trump ometao istragu kada je dao otkaz nekadašnjem direktoru FBI-a Jamesu Comeyu koji je vodio prijašnju istragu oko ruskog utjecaja na američke izbore.

Upravo nakon ovog slučaja, otpuštanja direktora vodeće sigurnosne agencije, Robert Mueller, i sam nekadašnji direktor FBI-a imenovan je posebnim istražiteljem i zamjenikom državnog odvjetnika pri Ministarstvu pravosuđa. Od toga je trenutka Mueller za samog Trumpa počeo predstavljati velik problem jer ga se nije mogao riješiti kao Comeya, a zabrinutost u Bijeloj kući sada je zasigurno još i veća jer je izvjesno kako istraga sada “češlja” unutarnji krug Trumpove administracije.

Sam predsjednik Trump tvrdi kako ga istraga ne brine te kako je cijela priča oko ruskog uplitanja u predsjedničke izbore ustvari jedna velika prijevara. No nervoza je, unatoč svim ovim tvrdnjama, prilično velika.

Donald Trump odlučio je stoga otići i na 17-dnevni godišnji odmor koji će provesti u golf-centrima koje posjeduje njegova tvrtka. Ne bi to bilo ništa čudno da se u vrijeme dok se borio za republikansku nominaciju, nije oštro kritizirao Obamu kada je otišao na godišnji odmor.

– Ne idi na godišnji. U čemu je problem? Ako ne uživaš u poslu koji radiš, to znači da radiš pogrešan posao. Razmišljaj kao milijarder – napisao je Trump u tvitu koji je bio usmjeren prema tadašnjem predsjedniku Obami.

Situacija se sada ipak okrenula, a Trump je također posegnuo za opcijom da se “izgubi” iz Washingtona na dva i pol tjedna. I sam je priznao prije nekog vremena kako nije ni sanjao da će predsjednički posao biti toliko zahtjevan i složen, vjerovao je kako će sve ići puno lakše. No očito se prevario. A to pokazuje i rekapitulacija prvih 200 dana koje je proveo na dužnosti u Bijeloj kući.

Stihijska administracija

Tih nešto više od šest mjeseci obilježeno je turbulentnim zbivanjima, političkim promašajima, skandalima i činjenicom kako ni u pola godine Trump nije uspio stabilizirati “poslovanje” Bijele kuće, odnosno ustrojiti organizaciju koja bez grešaka obavlja svoj posao. Zid prema Meksiku nije počeo graditi iako je pompozno potpisao predsjedničku odluku o početku radova. Obamacare još uvijek postoji, iako je ovaj sustav Trump pokušavao srušiti u nekoliko navrata. Odradio je cijeli niz diplomatskih skandala ponašajući se poput “slona u staklani” prvih nekoliko mjeseci, dok je istovremeno postavljao i smjenjivao dužnosnike gotovo stihijski. Pitanje je što će se dogoditi s administracijom, no istraga je svakako dodatni jaki udar.

Robert Mueller, sadašnji posebni istražitelj u slučaju ruskog upletanja u američke izbore, nekadašnji je direktor FBI-a, a na to je mjesto bio imenovan 4. rujna 2001., samo tjedan dana prije terorističkog napada za kojega su srušeni blizanci Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Prije toga Mueller je diplomirao međunarodne odnose na Sveučilištu u New Yorku i obnašao je dužnost pomoćnika ministra pravde u vrijeme mandata predsjednika Georgea Busha.

Donald Trump vjerojatno neće moći utjecati na Muellera, pogotovo jer je tijekom konferencije u Aspenu prije manje od tjedan dana nekadašnji direktor CIA-e John Brennan pozvao članove kongresa da se usprotive ako Trump pokuša ukloniti Muellera s dužnosti koju sada obnaša. Imajući na umu Brennanov utjecaj, Kongres će to poslušati.

Komentara 7

DU
Deleted user
10:52 06.08.2017.

Ovakvu hajku na predsjednika od strane medija i pojedinaca u sjeni koji njima upravljaju nismo vidjeli još od Niksonove vladavine. Kenedi je još gore prošao jer je bio pošten, koliko god ta riječ u politici zvučala čudno.

MX
Mister X
10:45 06.08.2017.

Recept stari ponavljaš laž tako dugo dok ne postane . istina. Radujte se narodi što ste vjernici !! Kod Sanadera je super palilo ... Svi smo krali krali krali i njemu dali, zadnjoj budali ( bez dokaz !) i toi to kod pametnih jako pali !!!

Avatar Floyd1
Floyd1
21:49 05.08.2017.

Pa nece valjda to raditi sa masonima, nije lud, ali mozda dostojanstven kao Kennedy.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije