Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trump nakon pokolja:

'Ukinut ću zelenu kartu'

New York nakon napada Saipova
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
03.11.2017.
u 18:02

Ne želimo da kompjutor slučajno odabire tko će dobiti trajnu dozvolu boravka, kriterij trebaju biti zasluge, poručio je Trump

Nakon terorističkog napada u New Yorku američki predsjednik Donald Trump želi okončati program lutrije za zelenu kartu, putem kojega je u posljednje 22 godine u SAD došlo oko milijun doseljenika iz zemalja iz kojih u SAD dolazi mali broj imigranata.

– Danas započinjem proces kojim će se okončati ovaj program. Zatražit ću od Kongresa da odmah započne posao kako bismo se što prije riješili ovoga programa kojemu je cilj bio veća raznolikost među onima koji dolaze živjeti i raditi u SAD. To zvuči dobro, ali nije ni lijepo ni dobro, a mi smo protiv toga – kazao je Trump. Povod za sve ovo je činjenica da je Sajfulo Saipov, terorist koji je prije dva dana kamionetom u New Yorku ubio osam ljudi, u Sjedinjene Države došao tako što je 2010. godine na lutriji dobio zelenu kartu. Na isti način u SAD se uselio Mirsad Kandić (36), kojeg su vlasti BiH ovih dana izručile Americi, koja ga traži zbog terorizma i sudjelovanja u visokim strukturama Islamske države. Riječ je o osobi iz samog vrha ISIL-a. Točnije, on je obavljao funkciju šefa obavještajne službe Islamske države.

New York nakon napada Saipova
1/7

Lutrija kao ulaznica

Trump je već ranije ove godine od republikanaca u Kongresu tražio da okončaju ovaj program koji svake godine omogući da oko 55 tisuća ljudi, koji se inače nikako ne bi mogli kvalificirati za dobivanje zelene karte.

Svake godine tijelom listopada traju prijave u ovaj program. Interes je jako velik, pa je prosječan broj prijava po godini oko 14 milijuna. Onaj tko se prijavi mora biti rođen u jednoj od zemalja koje su u program uključene, mora imati najmanje srednju školu, mora biti zdrav, imati nešto sredstava za početak života u Americi i mora obaviti intervju s imigracijskom službenikom u američkom konzularnom predstavništvu u svojoj zemlji. Dobitnike na kraju bira kompjutor. Onaj tko dobije zelenu kartu na lutriji, sa sobom može povesti supružnika i malodobnu djecu, pa tako svake godine na ovaj način u SAD uđe stotinjak tisuća ljudi.

Trump je za ulazak Saipova izravno optužio vođu senatske manjine demokrata Chucka Shummera koji je 1990. predložio promjene imigracijskog zakona, i to upravo uvođenjem lutrije za zelenu kartu. Nimalo ga nije zanimala ni činjenica da je prije četiri godine i sam Shummer bio u grupi republikanskih i demokratskih senatora koji su tražili da se ovaj program ukine.

Stotinjak Hrvata godišnje

Jedan od njih bio je i Jeff Flake, senator koji je nedavno zbog Donalda Trumpa kazao da napušta i stranku i politiku. Flake je stao u Schummerovu obranu upozorivši Trumpa da je njihov prijedlog okončanja ovoga programa prošao kroz Senat, ali je pao u Zastupničkom domu. “Da je naš prijedlog tada prošao, program lutrije bio bi ukinut, a umjesto toga, bio bi uveden program koji bi u obzir uzimao zasluge aplikanata za zelenu kartu”, napisao Flake. Tražeći ukidanje programa, Trump je govorio o zaslugama kao temeljnom kriteriju. Pravo na prijavu za ovu lutriju imaju i hrvatski građani. Prema nekim statistikama, godišnje ih se prijavi oko pet tisuća, a kartu dobije njih stotinjak ili oko dva posto.

Komentara 3

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:44 03.11.2017.

Lik je dosao u Usa prije 7 godina. Prije dolaska su ga 2 godine provjeravali. 7 godina je bio miran. Lik je postao ubojica u Usa. Nije dosao radikaliziran u Usa. Usput, Trump ne ukida Green Card lottery jer on to ne moze ukinuti, nego kongres. On samo moze blebetati i huskati nepismene rednecke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije