Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova domovnica

Domovnica je promovirala više od tisuću uspješnih ljudi

Foto: Mirjana Dokoza/Petar Grubišić
1/10
26.03.2018.
u 18:08

Nagrada za hrvatske iseljenike ima posebnu vrijednost jer su je dobili od svojih sunarodnjaka koji su im time odali priznanje da su uspjeli

U hrvatskim medijima i na raznim televizijama sigurno nikada niste pročitali ili vidjeli priču o uspjehu sopranistice iz Berna Nikoline Pinko-Behrends. Ona je na švicarsku glazbenu scenu zakoračila prije dvadesetak godina i u toj je zemlji vrlo poznata i priznata. Malo tko u Hrvatskoj zna da je njemačka glumica hrvatskog podrijetla iz Münchena Valentina Pahde nedavno dobila glavnu ulogu u njemačkoj seriji Gute Zeiten, schlechte Zeiten (Dobra vremena, loša vremena) ili da je Zlatko Burić jedan od vodećih televizijskih glumaca u Danskoj. Mogli bismo tako unedogled nabrajati pjevače, glumce, sportaše i druge umjetnike hrvatskog podrijetla koji su u iseljeništvu diljem Europe, u zemljama u kojima su uglavnom i rođeni, ostvarili zavidne karijere.

Iako su uspjeli, mnogi od njih rado ističu svoje hrvatsko podrijetlo i često se druže sa svojim sunarodnjacima.

E pa mnoštvo je takvih mladih i uspješnih hrvatskih iseljenika među hrvatskim iseljeništvom u ovih 12 godina promovirala upravo Večernjakova domovnica, koju je osmislio i realizirao Stipe Puđa, urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista. Za ovih 12 godina na listama nominiranih u različitim kategorijama Večernjakove domovnice našlo se više od tisuću mladih i uspješnih sportaša, glazbenika, umjetnika i gospodarstvenika koji su ostavili trag u zemlji u kojoj su rođeni ili u njoj žive. Njih više od stotinu pak dobilo je u pojedinim kategorijama Večernjakovu domovnicu. I danas kada u Bad Homburgu nakon pet ili šest godina susretnete nekog od bivših dobitnika tog priznanja, reći će vam kako ga se rado sjeća, a dobivenu Domovnicu čuva na posebnom mjestu. Ta nagrada hrvatskog iseljeništva za te ljude ima posebnu vrijednost jer su je dobili od svojih sunarodnjaka koji su im time odali priznanje da su uspjeli.

– Iznimno sam počašćena primiti ovu važnu nagradu. Mi koji trenutačno ne živimo u Hrvatskoj radimo za njeno dobro, pomažemo ljudima u iseljeništvu da se integriraju, pronosimo dobar glas i učimo druge narode o svojoj zemlji i kulturi – naglasila je Nikolina Pinko-Behrends, sopranistica iz Berna i jedna od dobitnica Večernjakove domovnice, ističući koliko joj znači ta nagrada.

Dodjela se već godinama održava u Bad Homburgu, a zato postoji veliki razlog. Koliko vlasti tog njemačkog gradića drže do Večernjakove domovnice, najbolje svjedoči podatak da su dodjelu uvrstili u svoj službeni kalendar gradskih događanja. Na dan dodjele Domovnice, Bad Homburg diše hrvatski u svakom pogledu. Inače, četiri godine prije nego što je pokrenuta Večernjakova domovnica, njezin domaćin i grad Dubrovnik postali su prijateljski gradovi, a to se prijateljstvo još više učvrstilo održavanjem Večernjakove domovnice.

Majka prijateljstva i počasna građanka Dubrovnika i Bad Homburga Olga Stoss na dodjeli nagrade primila je Medalju za zasluge za međunarodnu suradnju Njemačke vatrogasne službe. Zaslužila ju je za posvećenost uspostavljanju dugogodišnje suradnje vatrogasaca iz Bad Homburga i Dubrovnika te vatrogasnih službi Njemačke i Hrvatske. Nagradu Olgi Stoss uručili su predsjednik Vatrogasnog udruženja Hessena i potpredsjednik Svjetske vatrogasne brigade dr. Ralf Ackermann i Norbert Fischer, predsjednik regionalne udruge vatrogasaca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije