Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Domovinski pokret i Most prozvali Plenkovića, njegova tvrdnja 'skandalozna i nedemokratska'

Gleda samih sporazuma Metelko-Zgombić istaknula je da Velika Britanija izlazi iz EU-a na uređen način
12. veljače 2021. u 12:29 3 komentara 1424 prikaza
Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu o popuštanju mjera
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zastupnici Mosta i DP-a podsjetili su u petak na raniju izjavu premijera Andreja Plenkovića o Brexitu te je ocijenili skandaloznom i nedemokratskom, a od predstavnice Vlade uporno su tražili odgovor na pitanje je li bivši britanski premijer pogriješio kada je dopustio referendum.

Ilustracija OTVARANJE KLADIONICA I CASINA Petrov opleo po Plenkoviću zbog popuštanja nekih mjera: 'Smatra da je ljudima potrebnija kocka od druženja'

"Premijer Andrej Plenković je jednom rekao da je bivši britanski premijer David Cameron pogriješio što je raspisao referendum o izlasku Velike Britanije iz EU-a”, podsjetio je Bulj u raspravi o sporazumu EU-a i Velike Britanije.

„Ta skandalozna izjava je strašna i antidemokratska poruka, protiv volje većine građana, i mene zanima kako to komentirate”, upitao je Bulj državnu tajnicu u Ministarstvu vanjskih poslova poslova Andreju Metelko-Zgombić koja je u Saboru izvijestila o sporazumima koji uređuju buduće odnose i suradnju između Europske unije i Velike Britanije i i Sjeverne Irske.

Isto pitanje postavili su i Miroslav Škoro (DP) i Nino Rapudić (Most).

Potvrdan odgovor predstavljao bi skandaloznu nedemokratsku tvrdnju, a negativan značio proturječje Andreju Plenkoviću, zaključio je Raspudić.

Stephen Nikola Bartulica (DP) smatra pak da dociranje premijera britanskom kolegi da su napravili pogrešku neće pomoći bilateralnim odnosima.

„Mnoge države članice vrlo otvoreno iskazivale su žaljenje činjenicom da su građani Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu odlučili izaći iz EU, a veliki prijepor postoji i u samom Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, to je demokratski način odlučivanja i države članice su prihvatile takvu odluku”, odgovorila je Metelko -Zgombić zastupnicima.

Zagreb: Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima PANDEMIJA KORONAVIRUSA Plenković najavio: Poduzetnicima obuhvaćenima relaksacijom potpore ostaju za cijelu veljaču

„Plenković je imao potpuno pravo iznijeti svoj stav o postupcima britanskog kolege, to je osoban stav koji se može čuti u i nekih drugim članicama i samom Ujedinjenom Kraljevstvu”, dodala je.

Gleda samih sporazuma Metelko-Zgombić istaknula je da Velika Britanija izlazi iz EU-a na uređen način te da je sporazumima uspostavljen dobar okvir za buduće partnerske odnose.

Novo partnerstvo, kazala je, omogućiti će slobodnu trgovinu, bez kvota i carinskih davanja, te suradnju u nizu drugih područja kao što su promet, ribarstvo, energetika...

U pogledu kretanja građana uveden je novi sustav za ulazak i boravak stranaca, te hrvatski državljani od 1. siječnja mogu putovati u Veliku Britaniju bez vize na kraće razdoblje, no, za boravak duži od 6 mjeseci treba podnijeti zahtjev za vizu, rekla je.

U Ujedinjenom Kraljevstvu boravi oko 10 tisuća hrvatskih građana, a 8 tisuća ih je već uredilo svoj status, dok je u Hrvatskoj oko 1000 Britanaca koji do 30. lipnja trebaju podnijeti zahtjev i urediti status, navela je državna tajnica.

Hrvoje Zekanović (HRAST) ocijenio je da je u Velikoj Britaniji ostalo sve isto osim što tamošnji građani žive malo bolje, a građani  EU- malo lošije, te pita razmišlja li Hrvatska o izlasku iz EU-a.

POPUŠTANJE MJERA Plenković dao zeleno svjetlo: Otvara teretane, a u 2021. sportu daje 224 milijuna kuna

"Nedvojbeni su interesi Hrvatske kao članice EU-a, Hrvatska kroz članstvo dobiva na vidljivosti, mogućnost biti prisutnija u svijetu, gospodarske koristi", kazala je Metelko -Zgombić. 

"Poštujemo odluku Velike Britanije o odlasku iz EU-a, no britanski put nije hrvatski put, mi nismo bivše kolonijalno carstvo s kojim možemo trgovati po preferencijalnim uvjetima", istaknuo je Davor Ivo Stier (HDZ).

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
    Posjetio Titov muzej-tko sam?:

    Ne znam nikoga na današnjoj političkoj sceni tko je bahatiji, arogantniji, osvetoljubiviji, podrugljiviji, lažljiviji, bezobrazniji, nadmeniji, proračunljiviji, neiskreniji, prevrtljiviji, brutalniji i prijetvorniji od Plenkovića.

  • kam22:

    EU je propali projekat, Njemačka, Francuska ekonomski iskorištavaju ostale članice