Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjerljivi dokumenti

Dokument otkrio zašto je Udba prisluškivala Veselicu: Bio je preopasan za jugo-režim, pričao o Zapadu, drogi i smrti

18.07.2022.
u 18:39

Udbina informacija broj 1260 od 13. rujna 1986. u predmetu "klasni neprijatelj u zemlji i druge aktivnosti" jedan je od brojnih dokaza o tome kako su jugoslavenske tajne službe prisluškivale Marka Veselicu, poznatog hrvatskog disidenta i borca za ljudska prava za vrijeme komunizma. Tom prilikom prisluškivan je u akciji "Vir", i to nakon što je 1981. drugi put osuđen na 11 godina zatvora (prvi put je bio osuđen 1972.). Amnesty International i druge organizacije za zaštitu ljudskih prava, Konferencija za europsku sigurnost i suradnju (KESS) i papa Ivan Pavao II., najprije preko kardinala Šepera, a poslije i Franje Kuharića, napravili su pritisak na jugoslavenski režim koji ga je iz zatvora pustio prije odsluženja kazne. Izvor prisluškivanja Vladimira veselice je "Bistra", a očito je riječ o tajno instaliranim prislušnim uređajima u stanu Marka Veselice. Udba je detaljno bilježila sve što se govorilo, neovisno o tome je li to imalo veze s podrivanjem komunističkog režima ili ne

Ključne riječi

Komentara 1

ZM
zeljko.mikacic
22:07 18.07.2022.

mene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?