Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2010. u 19:02

Pomislio sam – zar će Stazić u Saboru zašutjeti ili ublažiti svoje majstorski sročene ujede!? Pa sam ga jučer, kad su se u parlamentu postavljala pitanja članovima Vlade, u čemu se Stazić također ističe, zamolio za kratak razgovor kako bih potvrdio ili odagnao svoju zabrinutost.

Bio sam se ozbiljno zabrinuo za SDP-ova saborskoga zastupnika Nenada Stazića. Premda sam o njemu nekoliko puta vrlo kritički pisao, kad iz nekoga razloga ne bi više bilo njegovih ubojitih, stilski dojmljivih, pomalo teatralnih istupa, jako bi mi nedostajao. A toga sam se pobojao posljednjih tjedana i dana – te se naveliko pisalo o koaliciji HDZ-SDP, te je Milanović dugo nasamo razgovarao s premijerkom, te je Slavko Linić najavio da će SDP šest mjeseci poštedjeti Vladu kritika kako bi se zajednički tražio izlaz iz krize...

Pomislio sam – zar će Stazić u Saboru zašutjeti ili ublažiti svoje majstorski sročene ujede!? Pa sam ga jučer, kad su se u parlamentu postavljala pitanja članovima Vlade, u čemu se Stazić također ističe, zamolio za kratak razgovor kako bih potvrdio ili odagnao svoju zabrinutost.

Stil bolji, politika ista

SDP nije samo oporbena nego najjača stranka u državi – “nježno” počinje Stazić. – Nikad joj nije bilo nevažno kakvo je stanje u zemlji. Tako nam je i sada stalo do toga da Vlada nađe izlaz iz gliba u koji je dovela Hrvatsku, spremni smo podmetnuti leđa i pomoći. Ali Vlada niti nudi svoja rješenja niti prihvaća naša, pa se bojim da nećemo imati oko čega surađivati. – Očito ne vidite bitnih promjena poslije Sanaderova odlaska. – Nema ih. Promijenila se samo čelna osoba, politika HDZ-a je ostala ista. Nema nijednoga ozbiljnog reformskog poteza, na primjer, smanjivanja državne uprave, rebalansa proračuna, poticanja gospodarstva...

To je nastavak Sanaderove politike kupovanja biračkoga tijela državnim novcem. Podsjećam zastupnika Stazića kako mi je svojedobno sindikalac Sever rekao da mu je zagonetno što ljudi sve više vole Jadranku Kosor dok im ona – mislio je na krizni porez – zavlači ruku u džep. Osim toga, sve je veća nezaposlenost, siromaštvo, gospodarstvo je sve slabije, a popularnost premijerke ne jenjava... Zašto? – Gospođa Kosor ima stil suprotan Sanaderovu i dobru komunikaciju s medijima. To je vjerojatno razlog što je prihvatljivija u javnosti. U politici je osobni stil važan, ali važnija je od toga politika koju čelna osoba vodi. Bojim se da samo boljim stilom neće utješiti one koji imaju sve manje, žive sve teže i gube posao.

– Ne bojite li se ipak da bi baš taj stil i neke reforme u Vladi mogli biti presudni na idućim izborima? – Za izbore to nije dovoljno, to može samo učvrstiti poziciju Jadranke Kosor u stranci. Reforme moraju biti strukturne, a ne samo kadrovske. Ne bojim se rasta popularnosti HDZ-a, dapače, bojim se da će do kraja mandata ova vlada potpuno uništiti zemlju, još više zagorčati život građanima, ali uništiti i nadu da bi uskoro moglo biti bolje. Ministar Šuker ne radi ništa drugo nego hoda po svijetu i pozajmljuje novac. Nastavi li tako još dvije godine, svojom neodgovornošću i neznanjem upropastit će buduće generacije.

‘Crkvenac pokrenuo gospodarstvo’

– Sad ste me podsjetili na SDP-ova ministra financija Crkvenca koji se doslovce na isti način hvalio kad bi se u Londonu, Tokiju ili drugdje “uspješno” zadužio... Odlična usporedba! Crkvenac nas je doista zaduživao, ali je tim dugom ukinuo nelikvidnost, pokrenuo gospodarstvo i počeo smanjivati nezaposlenost. Šuker se zadužuje dok istodobno dramatično rastu i nelikvidnost i nezaposlenost. Ovaj kratak razgovor, upravo na dan kad se u Saboru postavljaju pitanja premijerki i ministrima, uvjerio nas je da od primirja neće biti ništa. Možete zamislite kakav bi epohalan prevrat morao napraviti HDZ kad bi za to primirje bio presudan Stazić! Kad sam ga upitao kako se ponašaju premijerka i ministri nakon pitanja u Saboru, odgovorio mi je: – Kao da ih i nije bilo!

Ključne riječi

Komentara 61

DU
Deleted user
11:25 28.01.2010.

Stazic je pencilin za vladajuce.Iako ne pripadam SDPeveom svjetonazoru,pozdravljam svaku Stazicevu rijec.Svaka mu je na mjestu.

ZZ
zzbabac
01:05 28.01.2010.

Ivkosic me podsjeti na Jergovica. Ovaj kretena hvali za majstorski srocene ujede, a ovaj drugi od drugog bahatog kretena i prometnog ubojice pravi zrtvu

DO
doktorica
09:37 28.01.2010.

On barem nešto kaže da razbudi one u zadnjim klupama koji spavaju nakon dobre janjetine i vina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije