Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dalmatinka otkrila zašto se ispisala s vjeronauka: 'Tupili su mi da obuzdam hormone'

Smatra i kako nova reforma ne može promijeniti neke profesore, kao i da je kurikulum ostao u prošlim vremenima
09. listopada 2018. u 17:46 164 komentara 36126 prikaza
križ
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Tema vjeronauka kao izbornog predmeta s kojeg se ipak ne može ispisati cijelu godinu ako je već učenik krenuo na nastavu, podijelila je ovih dana javnost, a tim povodom oglasila se i Andrea Topić, mlada djevojka koja se s vjeronauka ispisala prije pet godina. 

škola, profesorica, učiteljica Tko je u pravu Vjeronauk u školi u većini država EU, nemaju ga samo Slovenija i Francuska

Za Slobodnu Dalmaciju podijelila je svoju priču.

"Na mokru ploču vjeroučitelj je napisao "Bog je najveća ljubav". Polako se sušila. Slova su navirala. Negdje dok je u slow motionu izgovarao "prepišite to u teke", u meni je puklo", započela je Topić te nastavlja. 

"Zvuk struganja puntarica po papiru prestaje. Padaju. Vilice se šire u nevjerici. 'Kako se ispisuje, koji je postupak', ponovim još mekše, da se čovjek ne uvrijedi. Da vidi da ga ne zajebavam. Kaže mi da se raspitam kod profesorice etike. Želim li ispisnicu, moram se prebaciti na njen predmet. Bez propitkivanja. Bez da ga zanima kako sam to naglo izgubila vjeru u Boga. Nisam. Izgubila sam vjeru u vjeronauk", kaže Topić te objašnjava kako joj je bilo na etici.

Boris Jokić 2068. sraz čovjeka i umjetne inteligencije Boris Jokić: Budućnost obrazovanja u Hrvatskoj odredit će idućih pet godina

"Tjelesni bez mišića"

Ona tvrdi i kako su je mnogi tada uvjeravali da ne radi to. Govorili su joj da je vjeronauk tu da popravi prosjek, kako će lakše upisati fakultet i kako se samo treba pojaviti na satu. 

"Potpisala sam papire za svjetonazorski transfer, iako su mi tupili da obuzdam hormone i odustanem od adolescentskog hira...To je kao tjelesni, samo bez otkazivanja mišića", govorili su joj.

Fratri Franjevačkog samostana u Pazinu, e-fratri e-fratri Oni su prihvatili realnost digitalne ere i pokrenuli internetsku evangelizaciju

Smatra i kako nova reforma ne može promijeniti neke profesore, kao i da je kurikulum ostao u prošlim vremenima.  

"Mi smo, pazite ovo, čitavu godinu dana učili daktilografiju. Mi, generacija rođena devedeset i pete godine. Baš mi, kojima predbacujete da su odrasli na računalu, a ne pitajući papagala koja je ura. Arhaične školske lektire pisane na glinenim pločama ne znam tko je birao, ali uspješno su satrale svačiju želju prema čitanju. Pobogu, dajte djeci obaveznog Harry Pottera!", zaključuje mlada Dalmatinka. 

>> Pogledajte razgovor s Darkom Pavičićem koji govori o pedofiliji u Crkvi

Zagrebparking
NA VRELOM ZAGREBAČKOM ASFALTU
Otkrivamo: Kako izgleda jedan dan s kontrolorom Zagrebparkinga

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Bez ikakvih podataka o "dotičnoj", ovaj je članak samo još jedna propagandna brljotina. VL nastavlja s anticrkvenim textovima... Bog s vama....

 • Hrvatska:

  Puklo je tebi curo u glavi,lako za hormone.

 • U sridu:

  Buduca Severina,samo se ti curo prasi.