Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boris Jokić: Budućnost obrazovanja u Hrvatskoj odredit će idućih pet godina

Multimedijski projekt Večernjeg lista, vodećih dnevnih novina, otvara raspravu o budućnosti. Vrhunski znanstvenici otkrivaju kako će svijet i Hrvatska izgledati za 50 godina
05. listopada 2018. u 16:52 30 komentara 1334 prikaza
Boris Jokić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dosadašnje znanstveno utemeljene činjenice i razvoj tehnologije u svim aspektima našeg života temelji su za dugoročno planiranje futurologije - smjera u kojem će se u budućnosti razvijati znanost, medicina, školstvo, religija, političke stranke, vojska, načini komunikacije, ali i čovjek - u svom poimanju društva, odnosa i seksologije.

Hrvatska - pogled u budućnost VEČERNJAKOV MEGAPROJEKT Pogled u budućnost: Što Hrvatsku i svijet očekuje za 50 godina

Što nas čeka u svijetu, ali i Hrvatskoj za točno 50 godina pitanje je na koje će odgovore ponuditi upravo Večernjak u svom novom multimedijalnom projektu pod nazivom “2068. - pogled u budućnost Hrvatske i svijeta!”

Znanstvena hrabrost temeljna je nit vodilja deset vrhunskih i svjetski priznatih autora koji će tijekom listopada, studenog i prosinca u Večernjem listu objaviti eseje pokušavajući u različitim područjima predvidjeti buduće trendove i razvoj.

Riječ je o stručnjacima iz različitih područja koji su se odvažili sudjelovati u svjetskom trendu - futurologiji!
Donosimo vam njihove životopise, ali i ključne teme njihovog viđenja svijeta i Hrvatske za točno 50 godina!

Blaženka Divjak deficitarna zanimanja Divjak: Dualno obrazovanje odgovara na potrebe tržišta rada

Boris Jokić, psiholog na čelu kurikularne reforme

Rođen je u Zagrebu 1976., diplomirao je psihologiju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a magistrirao je i doktorirao iz područja obrazovnih znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu. Od 2002. godine radi u Centru za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, trenutačno u statusu višeg znanstvenog suradnika. Bio je (su)voditelj i suradnik na više od 20 znanstveno-istraživačkih i razvojnih nacionalnih i međunarodnih projekata u području obrazovanja s temama ključnih kompetencija u hrvatskom obrazovanju, kvalitete ispita državne mature, pojave privatnih instrukcija...

Boris Jokić | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutačno vodi znanstveno-istraživački projekt Hrvatske zaklade za znanost ‘Obrazovne aspiracije učenika u prijelaznim razdobljima hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja: priroda, odrednice i promjene (COBRAS)’. Jedan je od autora Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske te je bio jedan od autora koncepta reforme sustava odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj te voditelj Cjelovite kurikularne reforme ranog i predškolskog, osnovnoškolskoga i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Budućnost Hrvatske u idućih 5 godina

Svijet 2068. godine sigurno će se razlikovati od našeg, koji zapravo većinom ne razumijemo.

Pogled u prošlost, osobito u Hrvatskoj, otkriva da od svih društvenih podsustava vrijeme najmanje utječe na sustav odgoja i obrazovanja. Škola za 50 godina će sigurno biti drukčija, ali svejedno bliža današnjoj u odnosu na promjene koje će doživjeti zdravstvo, ratovanje, komunikacija…

knjižnica DENIS DERK U nas školovanje pilota traje kraće nego za knjižničara

Osnovni razlog za otpor ovog sustava promjeni krije se u dvije stvari: njegovoj veličini i činjenici da se temelji na ljudima.
U tih 50 godina za očekivati je razdoblja velikih ratnih sukoba i mira, velikog blagostanja i strašne bijede, brzog tehnološkog napretka i nazadovanja, ovisno o tome u kojem dijelu svijeta živite.

Budućnost obrazovanja u Hrvatskoj odredit će idućih pet godina u kojima će doći do odluke hoće li Hrvatska biti zemlja siromašna znanjem koja će biti lak plijen drugima ili znanjem bogato društvo sposobno odgajati i obrazovati mlade ljude u skladu s njihovim potencijalom. Ulozi su ogromni.
 

Zagrebparking
NA VRELOM ZAGREBAČKOM ASFALTU
Otkrivamo: Kako izgleda jedan dan s kontrolorom Zagrebparkinga

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Kakve veze ima ovaj od Milanovica bez izbora postavljeni "strucnjak" , mrzioc Hrvata koji nisu jugolefte i falsifikator bliskih povjesnih zbivanja sa obrazovanjem? Isto toliko kao i IDSovi jugostrucni direktori u Uljanikom sa ekonomijom.

 • netstoper:

  Svijet je preuzela Tama. Isus Krist - je jedina Svjetlost u Tami!

 • AAAAAA:

  jokiću srbendo - skini nam se više! Dal si neopozivu ostavku (zahebal si se jer si u svojoj umišljatosti mislil kak te bu neko molil da ne odeš) i sad čkomi i nestani!! Potpuni si lajbek i demagog i svi ... prikaži još! smo te pročitali - nulo od stvora!!