Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENI POSJET

Melania i Ivanka nepokrivene prošetale centrom Rijada

Posjet Trumpovih Saudijskoj Arabiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
20.05.2017.
u 14:38

Prva dama Sjedinjenih Država Melania Trump (47) i predsjednikova starija kći Ivanka (35) stigle su u Rijad

Prva dama Sjedinjenih Država Melania Trump (47) i predsjednikova starija kći Ivanka (35) stigle su u subotu u Rijad s predsjednikom iza kojeg je u zemlji ostao niz neugodnih afera.

Melania i Ivanka Trump, nepokrivenih glava, bile su u središtu svih pogleda u tom ultrakonzervativnom kraljevstvu gdje se žene moraju pridržavati strogih ograničenja.

Na polasku je Melania nosila usku visoko strukiranu narančastu kožnu suknju, bež majicu dugih rukava i bež cipele s viskom potpeticom Manola Blahnika.

Pri izlasku iz predsjedničkog zrakoplova bila je u širokim crnim hlačama i crnoj košulji dugih rukava sa širokim pozlaćenim pojasom. Nosila je raspuštenu kosu, poput bivših prvih dama koje su posjetile Saudijsku Arabiju Michelle Obama i Laura Bush.

Dogovorili 110 milijardi dolara vrijednu kupoprodaju oružja

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija usuglasili su se oko velikog sporazuma oko prodaje oružja Rijadu, a očekuje se da će se memorandum o namjeri potpisati tijekom posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, otkrio je u subotu službenik Bijele kuće.

Trump i državni tajnik Rex Tillerson sudjelovat će na potpisivanju gotovo 110 milijardi dolara vrijednog ugovora o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, rekao je dužnosnik, a prenijeli novinari koji su otputovali s američkim predsjednikom u Rijad.  Dodao je kako će prodana oprema i usluge služiti osiguravanju dugotrajne zaštite saudijske i zaljevske regije protiv prijetnje iz Irana. 

Saudijski kralj Salman u subotu je Trumpu uručio najvišu civilnu počast te države, zlatnu medalju kralja Abdulaziza, kao "izraz uvažavanja povijesnih i tijesnih veza Saudijske Arabije i SAD-a". 

Trump je s kraljem Salmanom razgovarao o Siriji, nafti i oružju te Islamskoj državi.

Kraljevina podupire sirijske pobunjenike koji se bore protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada.

Saudijska Arabija hvalila je Trumpovu administraciju kad je u travnju izvela niz napada na sirijsku vojnu bazu Šajrat iz koje je korišteno kemijsko oružje za napade na civile. (Hina/dpa)

Ivanka je krenula na put u svijetloj cvjetnoj haljini kratkih rukava do koljena, a kad je sletjela u Rijad pojavila se u dugoj crnoj haljini dugih rukava s krupnim bijelim uzrokom. Za ruku je držala svog supruga Jareda Kushnera, koji je kao i ona savjetnik u Bijeloj kući.

Odluka bivše prve dame Michelle Obama da neće pokriti glavu tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji bila je dočekana s odobravanjem.

Ali u komentaru na Twitteru 29. siječnja 2015. Donald Trump je napisao "Mnogi govore da je divno što je gđa Obama odbila nositi maramu u Arabiji, ali Saudijcima je to bilo uvredljivo. Imamo već dosta neprijatelja".

Ivanka Trump
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Saudijska Arabija strogo primjenjuje islamski zakon koji ženama nameće niz ograničenja.

To je jedina zemlja u svijetu u kojoj je ženama zabranjeno voziti i one trebaju odobrenje oca, muža ili brata ako žele studirati ili putovati u inozemstvo. Žene moraju nositi duge crne tradicionalne halje i u javnosti pokrivati glavu.

Ali kraljevstvo je prošle godine pokrenulo neke blage promjene i početkom svibnja je tisak objavio da Saudijkama više ne treba odobrenje tutora za administrativne postupke.

Policijsko tijelo, Povjerenstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka (Moutawa) je bilo često optuživano za zlostavljanja tijekom primjene politike rodne segregacije. U travnju 2016. saudijska vlada je objavila da je smanjila ovlasti te vjerske policije. Organizacija Human Rights Watch je pozdravila taj "pozitivan razvoj".

Donald i Melania Trump
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Komentara 17

KA
kapunjohan
15:33 20.05.2017.

Nevjerovatno- valjda imaju i drugi narodi svoja prava i kulturni značaj. ad žene iz arapskoga svijeta dođu ,,k nama,, one se ,,pokrivaju,, uprkos tome da to nije naš običaj, čak smeta identitetu osobe. Mnoge udruge to brane kao njihov običaj iako bi se trebale uklopiti u našu kulturu u kojoj žele živjeti a ,, naše,, žene za kratkih posijeta bi morale uzeti njihovu kulturu i pokrivati se. Naslov članka je provokativan i podilazi, sve naše žene trebaju za posijeta biti nepokrivene i razkazivati svoju civilizaciju.

ZA
zakaria
16:27 20.05.2017.

Nisam vidio niti jednu "uvrijeđenu" facu iz tih zemalja koja bi šetala na javnim mjestima niti u EU niti u SAD a niti u Hrvatskoj. Melanija i Ivanka, bravo!

Avatar davcro
davcro
17:58 20.05.2017.

dobraaa melanija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije