Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dok Dinko Pintarić 'igra' na plaće, Davor Žmegač se drži izgradnje

Siščanima su komunalne usluge sve skuplje, dok je proračun Kutine konstantno u minusu
26. kolovoza 2011. u 13:40 1 komentara 41 prikaza
\'12.08.2011., Sisak - Gradjevinski radovi na novom vrticu na Zelenom brijegu odavno su zavrseni, a u čekanju novca za opremanje objekta oko njega narasla je trava i pokidana je ograda. Photo:Nikola C
Foto: \'Nikola Čutuk/PIXSELL\'

Dvije godine prošlo je od lokalnih izbora, a time i brojnih obećanja političara, koji su građanima najavljivali promjene na bolje ukoliko upravo oni budu izabrani na funkcije gradonačelnika i župana. Što su učinili u prvoj polovici mandata, kazali su sami, dok oporba upozorava na propuste.

Prvim čime se "pohvalio" sisački gradonačelnik Dinko Pintarić je podatak kako preko tisuću radnika zaposlenih u gradskom sustavu redovito prima plaću, a vrijednim hvale smatra i značajna financijska sredstva izdvojena za razne kulturne programe. No, pri vrhu liste našli su mu se i već godinama nedovršeni objekti vrtića i sportske dvorane.

Objekti na čekanju

– Za vrtić na Zelenom brijegu iznalazimo model za financiranje opremanja unutrašnjosti i uređenja okoliša. Gradnjom sisačkog doma športova, niče i prateća infrastruktura te stambeno-poslovni objekti - kaže Pintarić. U uspjehe Grada Siska uvrstio je i projekte čija realizacija još nije ni započela; izgradnju pročišćivača otpadnih voda i Pametnog grada Siska. Smatra se zaslužnim i za jedan konkretan posao, dovršetak opremanja Komunalne zone, ali ističe i doprinos ponovnoj uspostavi Sisačke biskupije. Iako je trebao samo nabrojati svoje zasluge, na odgovor gradonačelnika čekali smo čak šest tjedana.

Čelnica oporbenog SDP-a kaže kako su građani u zadnje dvije godine od Novak-Pintarićeve vladavine "dobili" za čak tisuću kuna smanjenju naknadu za novorođene, skuplju vodu, vrtiće, odvoz smeća i groblje te dva spomenika nesposobnosti - kostur najskuplje sportske dvorane i prazan dječji vrtić.

– Dok milijuni kuna odlaze na plaće rukometaša, nogometaša i "sportskih djelatnika" Gradska galerija je podstanar, a ruševina kina Slobode postala je simbol i ogledni primjer nesposobnosti - kaže Baniček.

Da je do sad ispunio 55 posto obećanog programa smatra kutinski gradonačelnik Davor Žmegač.

– Izgrađen je vodovod Mišinka - Gojlo, popravljene su prometnice, privodi se kraju rekonstrukcija galerije, a spremna je i projektna dokumentacija za Poslovnu zonu u naselju Krč. Do kraja godine pozornost ćemo usmjeriti na zapošljavanje te pripreme za gradnju Autobusnog kolodvora, gradskog trga i knjižnice. Ponovo je aktualna i gradnja zaobilaznice - rekao je Žmegač. Njegova vlast, napominje, uložila je značajna sredstva u održavanje i rekonstrukciju Sportskog centra, što je utjecalo na smanjenje novca sportskim udrugama i društvima. Radovi na deponiju također se privode kraju.

Fali im strategija razvoja

– Gradonačelnik konstantno obmanjuje javnost o stanju proračuna grada Kutine. Takvo neodgovorno ponašanje prema građanima, uz nerealna izborna obećanja koja se trenutno ne mogu ispuniti, rezultiralo je time da je Kutina trenutno u slijepoj ulici iz koje će ovakvom politikom teško izaći - naglasio je Damir Petravić, nezavisni vijećnik i kandidat za gradonačelnika na zadnjim lokalnim izborima. Sadašnjoj vlasti zamjera nedostatak dugoročne strategije razvoja, pogrešnu gospodarsku politiku te konstantni deficit.

Obnova Moslavačke magistrale, opremanje

Obnova Moslavačke magistrale, opremanje ginekologije u Sisku te nova škola u Češkom selu najvažnije su kapitalne investicije po mišljenju županice Marine Lovrić Merzel.

– Najveći iskorak učinili smo poticanjem razvoja obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, turizma i poljoprivrede. Naša je regija postala mjesto poželjno za ulaganja - kaže županica.

No, da je zanemarila realizirati rodilište u Kutini istaknula je HSS-ova saborska zastupnica Marijana Petir.

– Bolnica u Petrinji još nije samostalna jer je županica opstruirala taj proces. Sav novac koji stiže iz države za zdravstvo prelijeva se samo u sisačku bolnicu, pa su ostale ustanove zakinute - kazala je Petir. Podsjetila je i na neizgrađenu novu Obrtničku školu u Sisku te smanjenje proračuna za poljoprivredu.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • djakputnik:

    A kutinske malverzacije sa zemljištem? Iz navedenih programa vidim da su ponovo aktuelne. A autobusni kolodvor je zaista slika i prilika kutinske vlasti na čelu sa njihovim gradonačelnikom Žmegačem To vrijedi vidjeti. Pozivam sve čitatelje Večernjeg lista da pogledaju taj ... prikaži još! autobusni kolodvor, jer je jedinstven u Hrvatskoj. Ma, nema takav ni Zambija, ni Turkmenistan, ni Obala slonove kosti, ... Al, nemaju oni ni takvoga gradonačelnika!