Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trilaterala RH-BiH-Turska

Hrvatska i Turska brinut će o budućnosti BiH, dogovorena i suradnja oko borbe protiv terorizma

Kolinda i Erdogan
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
26.04.2016.
u 22:53

I Erdogan je posebno u svom obraćanju naglasio kako je zajednička politika na Balkanu važna.

Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan stigao je danas poslijepodne u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Odmah nakon dolaska položio je vijenac kod Zida boli na zagrebačkom Mirogoju, a potom se uputio na Pantovčak, predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović. Već prvog dana potvrdilo se da je okosnica ovog hrvatsko-turskog susreta na vrhu gospodarstvo, robna razmjena i ulaganja u industriji, poljoprivredi i turizmu.

Da je tomu tako potvrđuje i podatak da je s turskim predsjednikom u Zagreb doputovala vrlo jaka gospodarska delegacija sastavljena od 140-tak turskih gospodarstvenika, koji predstavljaju 60-tak turskih tvrtki zainteresiranih za poslove s Hrvatskom. Naravno, tako silna delegacija izazvala je potom, na prolasku kroz Zagreb i prometni kolaps. S Erdoganom su u delegaciji su i najvažniji ministri vlade, kao i šestorica parlamentarnih zastupnika.

Po dolasku na Pantovčak upriličen je svečani doček uz obilazak počasnog postroja garde, a potom upoznavanje s vladinim ministrima koje je predvodio prvi potpredsjednik vlade, Tomislav Karamarko (prema protkolu, jer je tursku vladu predvodio potpredsjednik). Premijer Tihomir Orešković došao je kasnije na svečanu večeru, a sutra će ugostiti predsjednika Erdogana u Banskim dvorima. Dvoje predsjednika se potom povuklo na razgovor u četiri oka, koji je trajao oko pola sata duže od predviđenog vremena. Nakon potpisivanja dvaju ugovora o suradnji, između ministara pravosuđa i čelnika javnih televizija predsjednici su se obratili novinarima. Prva je govorila hrvatska predsjednica i u srdačnom tonu ukratko objasnila glavne teme razgovora. Naglasila je da su naši bilateralni odnosi odlični uz ogroman prostor za daljnju suradnju, te da će se na zajedničkom gospodarskom forumu nastaviti razgovori o turizmu, kulturi i energetici. Rekla je da se govorilo i o izvozu proizvoda i usluga u Tursku, suradnji na području energetike, o plinovodima, transportu i prometnom povezivanju. Pozdravila je i otvaranje nove zrakoplovne linije Istambul-Dubrovnik i zaželjela veću razmjenu turista, kao i obostrano ukidanje viza. Zaželjela je da se suradnja nastavi u poljoprivredi i plasmanu goveđeg mesa i proizvoda u Tursku. Posebno je naglasila da Hrvatska podržava Tursku na putu prema EU, a da surađujemo iznimno dobro i u sklopu NATO-a, a navela je kako ima prostora za suradnju i na području vojne proizvodnje gdje hrvatske tvrtke nude svjetski poznate proizvode. Govorila je i o prostoru za vojnu suradnju i u obuci, posebice mornaričkoj. Dvoje je predsjednika razgovaralo i o BiH. Predsjednica je kazala da dvije države dijele odgovornost za budućnost BiH. Turska je tu uvijek igrala veliku ulogu, kazala je predsjednica i objavila da je dogovorena "trilateralna suradnja između BiH , Hrvatske i Turske kada je riječ o pitanjima migracija, kao i razmjena informacija među agencijama i ministarstvima u borbi protiv terorizma". Govoreći o integraciji Turske u EU, predsjednica je rekla da premda sustavi dvaju zemalja nisu isti, hrvatsko iskustvo o pristupanju u EU "svakako će pomoći".

I Erdogan je posebno u svom obraćanju naglasio kako je zajednička politika na Balkanu važna. "Po tom pitanju RH, BiH i Turska mogu stvoriti snažan trilaterani mehanizam kojim će upravljati samo visoki državni dužnosnici (državnici)". Kazao je da sam svjedoči kako se u 10 godina, od kako je zadnji put bio u Hrvatskoj "mnogo toga promijenilo". Opet je naglasio kako Turska pruža potporu RH i da "Hrvatsku smatramo saveznikom". Dobar dio zjave posvetio je gospodarskim odnosima. Naime, želi te odnose znatno unaprijediti. Najbolje se to vidjelo iz njegove rečenice kada je kazao da je "naš cilj da gospodarski odnosi dostignu milijardu dolara...trenutno se ne vidi potencijal obje zemlje u tom pitanju, ali dok god postoji volja da se to promijeni, to se može i postići", kazao je. Zahvalio se predsjednici jer je naglasila kako Turska puno čini u borbi protiv terorizma.

Odgovarajući na pitanje Turske TV poručio je da Turska neće "nikad zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama... No, Turskoj je u tome potrebno više pomoći i europske zemlje bi trebale pružiti više raznovrsnijih oblika potpore", poručio je na kraju Erdogan.

Nakon presice na Pantovčaku je upriličena svečana večera. Na meniju su bili morski specijaliteti, škampi i filet bijele ribe, uz juhu od graška i zapečene jabuke za desert. 

>> Erdogan: Gospodarske odnose moramo poboljšati! Grabar-Kitarović: Podržavamo put Turske prema članstvu u EU

Komentara 55

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:35 26.04.2016.

Ako se mi i turci budemo brinuli oko njih jadna li im nana.....

IV
ivanjoksimovic
01:15 27.04.2016.

Plasman hrvatske govedine u Tursku? Da nije to mozda ona Todoriceva sto se odmrzne i ponovo smrzne 5 puta dok nakon 2 meseca konacno stigne iz Argentine do Konzuma? Pa zenska glavo Hrvatska 70% govedine uvozi, sta onda da izveze? Ako su to te ekonomske saradnje pisi propalo.

IV
ivanjoksimovic
01:18 27.04.2016.

Nadala se Visehradskoj skupini, a ode u Sarajevsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije