Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MVEP:

Događanja u Kataloniji unutarnje pitanje Španjolske

Andrej Plenković i Marija Pejčinović Burić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
28.10.2017.
u 15:33

Hrvatska, dodaje se u priopćenju, također smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom i vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu.

Hrvatska događaje u Kataloniji smatra unutarnjim pitanjem Španjolske te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima, priopćilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Hrvatska, dodaje se u priopćenju, također smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom i vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji.

Dan ranije je premijer Andrej Plenković, nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost najbogatije španjolske pokrajine, kazao da Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi dijalogom, u okviru ustava Španjolske.

Andrej Plenković i Marija Pejčinović Burić
1/11

"Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida, Španjolske, riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog", rekao je Plenković i dodao da je odluka o proglašenju neovisnosti Katalonije donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu, a ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju.

"Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj“, kazao je Plenković.

Komentara 57

Avatar istina007
istina007
18:47 28.10.2017.

Ma Hrvatska prva treba da prizna nezavisnost Katalonije. Ja sam za nezavisnost Katalonije jedino tako i moja Vojvodina može da postane nezavisna .

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
22:39 28.10.2017.

Jedino ispravno plus diplomatski, ni nas nisu priznali prvog dana. Osim toga Spanjolska ima desnu vladu Katalonija levicu - pogledajte Kastrovu zastavu:)))

BR
brojevi
21:10 28.10.2017.

Plenković je govorio ustaljenom frazeologijom za takve prilike kao i svi političari ostalih zemalja članica EU-je pa i šire. Sjetimo se naše međunarodne pozicije sa početka devedesetih. Večina žitelja Europe nije čula za Htvatsku a oni koji su čuli nisu znali na kojem je kontinentu. Ipak smo ustrajali u borbi čije posljedice i dan danas osjećamo ali smo ponosni na naš povijesni poduhvat. Na Kataloncima i samo njima je odluka o daljnjem tijeku događaja. Podržavam njihovu borbu za neovisnost ali nadam se da su svjesni mogučih žrtava i krvoprolića jer Madrid se neće olako odreći najbogatije autonomne zajednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije