Naslovnica Vijesti Svijet

'Dodik svojom politikom uvodi BiH i cijelu regiju u konflikt s nesagledivim posljedicama'

"Ono što radi Dodik vodi ka raspakiranju Daytonskog mirovnog sporazuma"
11. siječnja 2017. u 19:47 25 komentara 2153 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najveća bošnjačka politička stranka u Bosni i Hercegovini na stajalištu je kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vodi BiH ali i cijelu regiju u sukob čije su potencijalne posljedice nesagledive zatraživši istodobno od Srbije da se jasno distancira od njegovih postupaka i retorike kako bi se na vrijeme zaustavio opasni razvoj događaja.

"Dodik svojom politikom uvodi BiH i cijelu regiju u konflikt s nesagledivim posljedicama. Od antidaytonske i secesionističke politike Milorada Dodika jasno se mora distancirati Srbija kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma.

Milorad Dodik na biralište je izišao sa suprugom Snježanom i sinom Igorom. Glasao je javno Produbljivanje problema Uoči dana Republike Srpske: Je li Srbija "talac Milorada Dodika"? Dodik (u sredini) s predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem 25 godina RS-a 'Dodik je s dijelom vojske BiH izveo državni udar!' Kusturica: Da mi je atomska bombica... Inzko NAPETOSTI U BIH Dodik i Inzko u žestokoj svađi oko Republike Srpske i NDH

Bilo kakvi postupci kojima se iskazuje nepoštivanje institucija BiH, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, izravna su potpora remetilačkoj politici Dodika", stoji u izjavi koja je objavljena iz središnjice Stranka demokratske akcije (SDA) na čijem je čelu Bakir Izetbegović.

Ova izjava reagiranje je na zbivanja u Banja Luci 9. siječnja kada je tamo proslavljen neustavni praznik pod nazivom "dan RS" i kojega je Dodik iskoristio kako bi ponovo otvoreno promovirao opciju otcjepljenja RS od BiH ali i njezina pripajanja Srbiji a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić tamo je kazao kako dijeli stajališta koja iznosi Dodik "iako to ne smije glasno kazati".

U SDA drže kako Dodik time zapravo pokušava skrenuti pozornost s rastućih gospodarskih i socijalnih problema u RS nanoseći izravnu štetu stvarnim interesima bosanskih Srba ali i svima drugima koji žive u BiH izazivajući napetosti u cijeloj državi.

Iz najveće bošnjačke stranke upozorili su kako će, bude li Dodik istrajao na sadašnjem ponašanju, najveću štetu pretrpjeti upravo entitet čije interese tvrdi da predstavlja.

"Ono što radi Dodik vodi ka raspakiranju Daytonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko do toga dođe, prvo će biti dovedeno u pitanje postojanje entiteta RS, koji je nastao tim sporazumom. BiH je postojala i prije Daytonskog sporazuma i nastavit će postojati i s njim i bez njega", stajalište je SDA.

>> Koliko je realno odcjepljenje Republike Srpske? 'Dodik je kao i Milošević došao do granice s koje nema povratka'

Elipso

 • Avatar blustar
  blustar:

  Dodik ustvari radi dobro.... pa i prije 20 tak god se odbijala svaka mogućnost prihvaćanja plana Z4 i što se zbilo ? Ako ne izazivaš ne možeš dobiti po čipki !

 • Avatar stark_house
  stark_house:

  Da je pametan srpski narod odma bi ga rijesili. Kome je vise do rata?!

 • kontraš:

  Kako to da Dodik ima samo nesuglasice sa Bošnjama to jest sa Izetbegovićem a ne sa Hrvatima i Čovićem.