Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobri majstori emigrirali su, ostali rade po načelu 'uzmi pare i bježi'

Jedni uzmu predujam i više ne dođu, drugi traže samo veće klijente, treći su površni. Predsjednik Obrtničke komore kaže: Tražite da vam pokažu obrtnicu!
26. kolovoza 2018. u 23:34 68 komentara 28237 prikaza
Radnici
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Postavljajući vodovodne instalacije “proštemao” je i susjedin stan, a nakon “fine” montaže perilice rublja i umivaonika, koji su procurili i prije nego je izišao iz zgrade, “korisnik” je isti čas postao nedostupan. Za fušeraj nije ispostavio račun braneći se kako bi u tom slučaju morao obračunati i PDV, a za novu “žrtvu” vjerojatno je umetnuo novu karticu u mobitel ili je blokirao moj broj – žali se Zagrepčanka J. A. (podaci u redakciji), koja je ovoga ljeta, kao i mnogi drugi, “majstora” bila prisiljena tražiti preko specijaliziranih portala.

Andrej Plenković BRANIMIR BRADARIĆ Od svih zanimanja jedino nam ne manjka političara

Kašnjenje s renovacijom

Na obrtnike “na preporuku”, uvjerila se, čeka se najmanje mjesec i pol, na neke do prosinca. Dobila je najmanje 15 odbijenica, a u novokupljeni stan trebalo je useliti za manje od mjesec dana. No iako se čini da posla oko renovacije stanova godinama nije bilo toliko jer se iz gotovo svake zgrade u Zagrebu, a i šire, čuje lupanje, “štemanje”, bušenje, na sceni su očito neki drugi obrtnici koji štete ugledu struke i naveliko varaju i državni proračun i građane. I svi odjednom rade sve – postavljaju i pločice, vodovodne cijevi, laminat, parket... – samo što i psa ne izvode u šetnju, i teško im je reći “ne” u strahu da ne ostave započeti posao, a tražili su i predujam za kupnju materijala.

Pretraga po OIB-u tvrtke otkriva da je “subjekt” ugašen još 1998. Ni slavinu na sudoperu nije postavio kako valja, a ja sam bio sretan što me “besplatno” riješio gomile šute i starih parketa s kojima nisam znao kamo bih – kaže nam jedan Karlovčanin.

Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora OGLASA JE SVE VIŠE Ovi su radnici nasušno potrebni Hrvatskoj: Nema kuhara, tesara, zidara...

Keramičar mi je uzeo 1500 kuna unaprijed za materijal i više se nije pojavio – žali se pak Jelena Horvat, dok u Šibeniku M. B. još nije dočekala soboslikara koji je s poslom trebao početi nakon lanjskog Božića.

Neke danima treba moljakati da dođu na procjenu radova pa se, kad shvate da postavljanje radijatora, primjerice, zahtijeva i angažman varioca tzv. crnih cijevi ili je posla malo, ni oni više ne javljaju. U pravilu svi daju prednost većim poslovima s kojima se neće puno namučiti – i kešu, a kako se nestašica ugostiteljskog kadra poklopila s manjkom vodinstalatera, keramičara i drugih zanatlija, i mnogi hotelijeri već nekoliko sezona kasne s otvaranjima i renovacijama.

konobar Traže se radnici (3. dio) Poslodavce zbog iseljavanja spašavaju studenti. Plaćaju ih 30 posto više nego inače

– U roku dva mjeseca čak pet mojih radnika emigriralo je u Irsku, a jedan u Njemačku i sad bih ja trebao uzeti naučnike koji u pravilu ništa ne znaju, učiti ih i davati im plaću godinu dana da bi i oni otišli van – kaže nam jedan zagrebački obrtnik koji je želio ostati anoniman.

Raditi na obrazovanju

Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), napominje kako HOK na taj problem upozorava godinama, a posljedica je narušenog sustava strukovnog obrazovanja 2013.

– Moramo kontinuirano i zajednički raditi na sustavu strukovnog obrazovanja i njegovoj popularizaciji kako bismo tek za nekoliko godina mogli sanirati nastalu štetu. Žao nam je što neke institucije nisu imale sluha za ono što smo govorili, a svjedoci smo i velikog broja nezaposlenih osoba prijavljenih na HZZ-u koje nemaju potrebne kvalifikacije, dok se problem odljeva kvalitetne radne snage rješava uvođenjem povećanih kvota za strance – kaže Ranogajec.

radnici PRAZNA RADNA MJESTA Kakva je radna etika naših ljudi? Vrijedni su ako ih se cijeni, a ovo je slaba karika

Sve to privremena su rješenja za poslodavce, tzv. gašenje požara, umjesto da strukovno obrazovanje odgovara na potrebe tržišta rada. A to se može postići samo prilagodbom jedinstvenog modela obrazovanja koji sadrži idealnu kombinaciju teorijskog i praktičnog dijela nastave, tvrdi Ranogajec.

– Tek nakon što su u strukovnoj školi i majstorskoj radionici stekli znanja i usvojili zanat učenici bi po završetku školovanja bili osposobljeni za izlazak na tržište rada. Nažalost, do tada ćemo svi biti izloženi riziku od “fušerskog” rada od kojeg u konačnici ne profitira ni država, ni poslodavci koji svoj posao obavljaju legalno i ispunjavaju svoje obveze prema državi, ni potrošači – objašnjava on te savjetuje građanima da pozorno ugovaraju usluge koje su im potrebne.

Gradilište/Ilustracija BiH Banja Luka: Poginula dva radnika, uzrok nesreće vrućina?

– Ako niste sigurni u kvalifikacije osoba s kojima ulazite u posao, majstora tražite uvid u obrtnicu. Ona je dokaz registriranog i kvalificiranog obrta – priča Ranogajec koji za situaciju posljednjih godina krivi i nisku cijenu rada jer su davanja na neto plaću visoka.

– Obrtnici su administrativno i financijski preopterećeni i stoga pozdravljamo inicijativu Vlade i nadležnih ministarstava za rasterećenjem hrvatskog gospodarstva. Svako rasterećenje je dobro došlo, iako smatramo da je pri tome mjere potrebno jasnije i konkretnije definirati kako ne bi došlo do neželjenih učinaka u praktičnoj provedbi – naglasio je Ranogajec.

VIDEO Radnici Uljanika u štrajku

[video: 26391 / ]
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

 • Ikarus:

  A jednom je to moralo puknuti... Potplacenost i podcijenjivanje obrtickih zanimanja ne samo od poslodavaca nego i od drustva uopce je dovelo do ovoga, postalo je sramota bilo sto fizicki raditi, sva djeca odjednom lumeni i svi pucaju na aktovku ... prikaži još!u i uredski lagani posao... Jedini spas je da drzava drasticno povisi minimalni dohodak u rh i tako podigne interes za obrtnicka zanimanja inace ce ostati samo vlada i sabor u rh...bila bi to velika buna poslodavaca ali poslodavci koji budu mogli placati neka opstanu koji ne , neka propadnu jer situacija je sada za RH opstati ili nestati..

 • tomislav10:

  Ionako skup život u Hrvatskoj postaje još skuplji i nekvalitetniji. Građani ove zemlje već se duže vrijeme ne voze autocestama, na more će ići sve rjeđe, liječničke pretrage umjesto mjesecima počinju čekati godinama, a kvalitetnog kućnog majstora tko zna da ... prikaži još! li će uopće dočekati. Ovo je zemlja za neke druge.

 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Eto i što da obrazujemo tisuće radnika koji su potrebni, ionako će otići van jer tretman i plaće poslodavaca ih neće zadržati. Majstor koji gazdi zaradi i za BMW, dvorac i bančenje nije vrijedan da ga isti plati 6-7 tisuća ... prikaži još! kuna. I da, Komora je beskorisna banda uhljeba.