Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Dobre vijesti iz Švedske: Veći broj ljudi mogao bi imati imunitet na COVID-19 nego što se misli

Koronavirus u Švedskoj
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.07.2020.
u 10:52

Istraživanje je provedeno na 200 ljudi, a nekih od ispitanih osoba bili su donatori krvi, Uzeti su i uzorci osoba kod kojih je među prvima otkrivena zaraza koronavirusom

Tim znanstvenika na švedskom Institutu Karolinska otkrio je da su kod svih osoba kod kojih su detektirana antitijela pronađene dvije specifične vrste T-stanica koje identificiraju i uništavaju zaražene stanice. Isto su pronašli i kod osoba koje su pokazivale blage simptome bolesti ili su bile asimptomatske. To znači da osobe kod kojih nisu pronađena antitijela na koronavirus ipak mogu posjedovati neku vrstu imuniteta.

Istraživanje je provedeno na 200 ljudi, a nekih od ispitanih osoba bili su donatori krvi. Uzeti su i uzorci osoba kod kojih je među prvima otkrivena zaraza COVID-19. 

Nalazi tog istraživanja mogli bi značiti da šira populacija ima neku razinu imuniteta, iako to testiranja na antitijela ne pokazuju. Isto tako, u ovaj fazi istraživanja nije poznato znači li to da su osobe zaštićene od nove zaraze i da ta antitijela sprečavaju prenošenje zaraze u slučaju da se ponovno zaraze koronavirusom.

Jedan od autora istraživanja Marcus Buggert rekao je kako rezultati nužno ne znače da smo bliži imunitetu krta i da je potrebno provesti dodatne analize kako bi se utvrdilo pružaju li T-stanice zaista "sterilizirajući imunitet", piše BBC. 
 

Ključne riječi

Komentara 7

KO
komunikolog
11:10 02.07.2020.

Na kraju se punti broje ..

Avatar Warded
Warded
11:03 02.07.2020.

Ma.... tražite način da opravdate preko 5000 smrti. Svi vaši susjedi, zajedno, nemaju toliki broj.

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
11:50 02.07.2020.

A ovi ostali ( nekih nešto oko sitničavih 50% ) će oboljeti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije