Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVRSNI REZULTATI

Novi uspjeh: Cjepivo tvrtke Moderna učinkovito 94,5 posto

Vials and medical syringe are seen in front of Moderna logo in this illustration
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
16.11.2020.
u 13:21

Cijepljenje bi moglo započeti u drugoj polovici prosinca

Učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa koje je proizvela tvrtka Moderna je 94,5 posto, prema prvim podacima koje je tvrtka objavila danas. Ovo je drugo cjepivo u Sjedinjenim Američkim Državama sa zapanjujuće visokom učinkovitošću.

– Ovo su vrlo uzbudljivi rezultati. 94,5% je doista izvanredno – komentirao je  dr. Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti.

Na predstavljanju rezultata, uz predstavnike tvrtke Moderna, bili su i članovi Odbora za praćenje podataka, neovisnog tijela koje analizira podatke o kliničkim ispitivanjima Moderne.

Cijepljenje bi moglo započeti u drugoj polovici prosinca, dodao je Fauci. Očekuje se da će cijepljenje započeti s rizičnim skupinama, a ostatku populacije bit će dostupno sljedećeg proljeća.

Moderna koristi sličnu "messenger RNA" tehnologiju kao tvrtka Pfizer koja je u ponedjeljak objavila da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 učinkovito više od 90 posto na temelju privremenih rezultata ispitivanja. Rezultati oba cjepiva znatno su viši od najmanje 50 posto učinkovitosti, koliko traže regulatori za odobrenje.

>> VIDEO Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku: "Pobrinuli smo se da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika."

 

Ključne riječi

Komentara 59

ST
stefj
13:27 16.11.2020.

He, he, eto materijala za teoretičare zavjere. Na kraju se ostvaruje ona - čim se makne Trump, odmah će nestati covid...

RO
Rogger
13:28 16.11.2020.

Fauci,ako je on rekao ,da su uzbudljive vjesti,onda nema drugo nego da budemo uzbudjeni.

DU
Deleted user
13:31 16.11.2020.

Ovo mi izgleda kao EPP reklama za kupnju proizvoda! Koliko je što učinkovito vidjeti će se tek za nekoliko mjeseci nakon primjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije