Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ravnopravnost spolova u HŽ-u

'Dobila sam manju otpremninu od kolega jer sam žena'

05.11.2015. Graberje, Varazdin, Mira Letic, zali se na poslodavca zbog diskriminacije na poslu
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
18.11.2015.
u 21:00

HŽ Putnički prijevoz je kod izračuna iznosa otpremnina muškarcima računao koliko im treba do 65. godine, a ženama do 61. godine

Mira Letić iz Varaždina 33 je godine, 10 mjeseci i 14 dana radila u Hrvatskim željeznicama. U travnju 2014. godine je s HŽ Putničkim prijevozom, u kojem je radila kao glavna referentica prodaje, potpisala sporazumni raskid ugovora o radu i otišla u prijevremenu starosnu mirovinu uz poticajnu otpremninu od 140.000 kuna, a po uvjetima utvrđenim Odlukom uprave o poticajnim mjerama za rješavanje viška radnika u 2014. A prema toj Odluci iznos otpremnine se određivao prema godinama koliko radniku nedostaje do 65. godine u slučaju muškarca, odnosno do 61. godine života u slučaju žene. Tako je Mira Letić, rođena 15. srpnja 1954. i koja je imala ukupno više od 40 godina radnog staža, dobila 140.000 kuna, dok je primjerice jedan njezin kolega rođen 17. siječnja 1954. dobio 200.000 poticajnih kuna.

Zbog toga je ona HŽ PP prijavila pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

– Zakon daje pravo ženama da odu u mirovinu sa 61. godinom, no isto tako omogućuje da rade do 65. godine kao i muškarci. Stoga se i ženama trebala otpremnina obračunati do 65. godine – kaže Mira Letić.

Pravobraniteljica joj je dala za pravo pa je uprava HŽ PP-a u novoj Odluci o otpremninama kao kriterij za njihov izračun uvela godine staža.

U HŽ PP-u za slučaj Letić kažu da su kriteriji prema kojima se tada određivala otpremnina izrađeni sukladno Zakona o mirovinskom osiguranju. Uprava HŽ PP-a nije pristala na ponuđenu nagodbu s Mirom Letić i isplatiti joj razliku do 200.000 kuna pa će ona stoga, najavljuje, pravdu potražiti na sudu. 

>> Uložili otpremnine, sada zarađuju i čekaju nove poslove 

>> Egzodus direktorica - Da su žene slabije plaćene nije novost, ali jest da je tako i u Googleu

Komentara 4

Avatar hr.granicar
hr.granicar
22:01 18.11.2015.

eto nepravde moj susjed radio kod privatnika dugo.dobijo otkaz i nije imo pravo na birzu.na osnovu cega dobivaju o i volike otpremnine kad je hž u minusu podlovsnja a drzava u recesi

Avatar kravata
kravata
08:34 19.11.2015.

Kada ce netko objasnut svijetu da musko i zensko nije isto i da smo prema spolu dobili razlicite priridne i domace zadace. U vrtic i skolu donose igrcke prama spolu i to djevojcice lutke a djecaci autice. Ti djecaci trebajuu postat cuvari tih njeznih lutkica i zajedncki povezat prirodnu zadacu koju je podarila priroda nije naucena u skolkim klupama u jednu cijelinu i sretnu zajednicu za buducnost civilizacije.

Avatar AntiFašist_AntiKomunist
AntiFašist_AntiKomunist
10:36 19.11.2015.

To što će primati mirovinu od 61. godine a ne od 65. joj naravno ne smeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije