Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTNA FAZA

Do kraja godine na tržište izlazi dječji električni bicikl domaće tvrtke

Foto: Grad Varaždinske Toplice
1/2
13.07.2021.
u 23:15

Na nedavno održanom motosusretu u Varaždinskim Toplicama predstavljen je elektrobicikl za djecu domaće tvrtke NABA Technology

Do kraja godine na tržištu bi se mogao pojaviti dječji električni bicikl koji je razvila domaća tvrtka. Na nedavno održanom motosusretu u Varaždinskim Toplicama predstavljen je elektrobicikl za djecu domaće tvrtke NABA Technology koja zapošljava stotinjak radnika.

Interes i iz Amerike

Kako je istaknuo direktor Nikica Antolković, ideja se rodila zahvaljujući sinu koji je dobio drvenu guralicu. Zašto, pitali su se, ne bi razvili bicikl na elektropogon? Kako je u vrijeme najžešće pandemije korone u tvrtki koja se primarno bavi CNC tokarenjem i glodanjem za razne industrije bilo nešto manje posla, odlučili su prihvatiti izazov.

– Iz Kine nismo mogli dobiti neke komponente i krenuli smo sami u razvijanje, od nule. Proizvod je u fazi testiranja i do kraja godine bit ćemo gotovi. Onda počinjemo s isporukama. Stranica je već vani i imamo preglede čak iz Amerike. Imali smo testiranja i na Jarunu, gdje su nas ljudi vidjeli i pitali gdje se može kupiti. Interes postoji, na tržištu je malo toga, a elektrobicikli su jako popularni. Imamo i drugih ideja, za veće modele – otkrio je Antolković na motosusretu.

Hrvoje Margetić iz NABA Technology istaknuo je da predstavljaju dva modela električnog bicikla za djecu.

– Postoji dječji balans-bicikl, bez električnog pogona. Mi smo spojili taj bicikl sa strujom. Moguće je gurati ga nogama, ali klincima pomaže gas kod učenja vožnje. Imamo aplikaciju kojom reguliramo brzinu, od početničkog moda do naprednog. To je već za spretnije vozače – prenose Margetićeve riječi iz Grada Varaždinskih Toplica.

U stilu BMX-a

Elektronika je njihova, kao i baterija te kompletni aluminijski okvir i felge. Proizvod je, istaknuo je Margetić, 90 posto iz Varaždinskih Toplica. Gradonačelnica Dragica Ratković ne krije ponos što se u tom malom gradu proizvode jedinstveni bicikli u Europi. Gradska uprava takvim projektima, dodala je, može pomoći i kroz promoviranja proizvoda. Glavni dizajner Darko Pokos rekao je da im je cilj bio napraviti nešto kao u stilu BMX bicikla.

– Postojala su ograničenja s obzirom na to da se radi o električnom biciklu. Htjeli smo dobiti atraktivne linije, od kotača prema volanu, danas je to popularna linija na biciklima. Na primjer, prednje vilice radili smo kakve nitko nema, kao i dodatne mogućnosti poput čipa, da se može mijenjati geometrija kotača radi poboljšavanja vožnje. Interes je dobar, imamo mnogo upita nakon predstavljanja prototipa – kazao je Pokos.

U Varaždinskim Toplicama riješili su već prije da su bicikli važni i za turizam, pa su prošlog vikenda organizirali deseto izdanje biciklijade “Lajk za bajk”, na kojoj se moglo razgledati i elektro bicikle.

– U našoj su povorci danas svi mogući modeli bicikala, a uoči starta su sudionici mogli pogledati i Botz električni bicikl, jedinstven u ovom dijelu Europe, proizveden u našim Toplcama – rekla je gradonačelnica Ratković.

VIDEO Sve više turista dolazi na Rastoke, prozvali ih Male Plitvice

Komentara 1

KO
konoplja
07:22 14.07.2021.

Odlična vijest obzirom da je jučer najavljen zakon kojima se zabranjuje mlađima od 14 godina upravljanje električnim romobilima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije