Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetna škola u osječkom ZOO vrtu

'Čimpanzama je naranča kisela', kažu djeca, sretna jer su pomoćni timaritelji

Osječki Zoološki vrt organizira Ljetnu školu za djecu
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/7
08.07.2021.
u 15:32

Ljetna škola u Zoološkom vrtu traje svakog radnog dana po dva sata, a djeci je najzanimljivije pomagati timariteljima i biti što je moguće bliže životinjama

Pažljivo su djeca prionula poslu u Zoološkom vrtu u Osijeku: rezala su banane, kivije i naranče pa ih ponijela u nastambu za čimpanze.

Poslagala su im hranu doslovno u svaki kutak pa izašla, a kada je timaritelj pustio čimpanze iz zatvorene u vanjsku nastambu, znatiželjeno su promatrala kako te životinje veselo skaču po užadi i daskama i trude se domoći što slasnijeg obroka.

– Najviše vole jesti bananu, a najmanje naranču, jer im je očito kisela – komentira nam devetogodišnja Ena.

I životinjama je sparno

Ljetne sparine teško podnose i životinje pa se stanarima u osječkom ZOO-u poslužuje voće ne samo kao obrok, već i kako bi se rashladili.

– Voćnim slasticama čimpanze su se posebno razveselile jer u posljednje vrijeme ne dobivaju puno voća. Primijetili smo, naime, da su se počele debljati, jer se ne kreću puno, pa smo ih prebacili na povrće. I sada su presretne, jer su konačno dobile voljene banane. Mališani su nam pri tome pomogli, pa možemo reći da su nam oni ovom prilikom pomoćni timaritelji – priča nam Tatjana Elez, edukatorica u Ljetnoj školi u ZOO vrtu u Osijeku.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Već tradicionalno, osječki je ZOO na dva tjedna “pretvoren” u školu, čiji polaznici uče zanimljivosti o životinjama, ali i pomažu u brizi o njima. Postavljali su, tako, i bazenčić s vodom i ružinim laticama u kojem su se bućkale čimpanze.

– Merkate smo hranili australskim crvima. Bili su veliki, ali nismo se plašili uzeti ih u ruke – opisuju nam sedmogodišnji Nina i Leon.

– Nekoga je čak i grizao taj crv, ali mene nije – nadovezuje se uzbuđeno petogodišnji Lovro i dodaje da baš voli životinje, iako kaže da one mogu i gristi, a neke su i otrovne.

Crve su stavljali u tuljke za merkate, koje se time potiče da se kreću i istražuju, umjesto da hranu samo dobiju na pladnju.

Pripremali su mališani i meso te pleli lopte od vrbovih grana koje će potom završiti na stablima kod jelena aksisa. Nizat će voće na vrbove grane za rakune, a posebna zanimljivost bit će priprema ledenih santi za medvjede.

– Po istom ih principu i inače rashlađujemo ljeti: razno voće narežemo na sitne komadiće, polijemo medom, dodamo sušeno voće i sve to zamrznemo te na koncu dajemo medvjedima. A emue ćemo tuširati, što oni strašno vole – govori edukatorica Elez.

Jedna je od planiranih radionica i hranjenje jabukama ispred nastambi jelena, muflona i grivastih ovaca.

Najveći ZOO u Hrvatskoj

Radionice su namijenjene djeci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, iako dolaze i mlađi i stariji. Stižu u ZOO u 9 ujutro svakoga dana, osim vikenda, i ostaju do 11 sati. Prvi je sat rezerviran za radionice na otvorenome, a potom se od vrućina skrivaju u klimatiziranu učionicu i uče o prstenastorepim lemurima, fosama, merkatima, rakunima, medvjedima, zebrama... Cijena je 20 kuna po danu, koliko zapravo stoji ulaznica u ZOO vrt.

– Potičemo kod djece brigu i ljubav prema životinjama, kao i pozitivno razmišljanje, ali i trudimo se razvijati svijest da je riječ o živim bićima kojima, nažalost, prijeti izumiranje. Uginuo je posljednji bijeli nosorog zbog ljudskog djelovanja. Zoološki vrt, pak, i služi tome da bismo sačuvali strogo zaštićene i ugrožene vrste, a ne kako bismo ih promatrali iz zabave – ističe Tatjana Elez. Zoološki vrt u Osijeku površinom je najveći u Hrvatskoj, a prostire se na 11 hektara, dok onaj zagrebački ima 7,5 hektara. Bogatiji je od ovoga mjeseca i za nekoliko novih životinjskih vrsta. Iz Dortmunda je, tako, došao mladi mužjak eland antilope, star oko jedne godine, a iz Zoološkog vrta u Münchenu jedna mlada ženka iste dobi. Usto, iz münchenskog ZOO-a pristigle su i tri slatkovodne raže. Iz zagrebačkog su vrta u osječki, pak, stigle dvije vrste ptica močvarica – šest jedinki gaka i tri jedinke čaplje govedarice.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

– Dobili smo i par nanuda, tri mlada dikobraza i dvije mlade lavice – navodi naša sugovornica.

A vučji par, koji se u ZOO-u uz lijevu obalu Drave nastanio prije godinu i pol, dobio je prinovu, no mladunci se još skrivaju u šumi pa je nepoznato koliko ih je stiglo na svijet. Osječki ZOO poseban je i po nekoliko životinjskih vrsta koje se trenutno ne može vidjeti nigdje drugdje. Na tom su popisu, među ostalima, žirafe i gorske kune.

– Najzanimljivije su mi žirafa i paun. I ja bih željela imati rep kao paun – smješka se simpatična Ena.

A što znači razvijati kod djece ljubav prema životinjama, i sami smo se uvjerili. Gabrijel je dotrčao s ranjenim leptirom:

– Nije mogao letjeti pa smo ga uzeli, a razmislit ćemo još hoćemo li ga staviti na cvijet ili nekamo drugamo – kaže nam. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije