Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

299 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u 5 slavonskih županija

Ćorić je istaknuo kako je u pet slavonskih županija u različitim fazama pripreme i realizacije 17 vodno-komunalnih projekata, vrijednih 3,9 milijarda kuna, a u pripremi je 11 projekata izgradnje sustava natapanje za 12 tisuća hektara
21. rujna 2018. u 15:28 0 komentara 157 prikaza
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Govoreći o mjerama za unaprjeđenje znanosti i obrazovanja, ministrica Blaženka Divjak izvijestila je u petak na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem da u provedbi eksperimentalnog programa "Škola za život" u Hrvatskoj sudjeluju 74 škole s više od osam tisuća učenika, a u pet slavonskih županija više od 2160 učenika.

davor vlaović "PRAVI POTEZ" Vlaović pozvao Divjak na ostavku zbog propusta s udžbenicima za siromašnu djecu

Kako je podsjetila ministrica Divjak, ministarstvo je osiguralo kompletnu edukaciju za učitelje i opremanje škola te novac za informatičku opremu. 

Kao jedan od osnovnih koraka u reformi strukovnog obrazovanja istaknula je osnivanje regionalnih centara kompetentnosti, za što je osigurano oko milijardu kuna iz dvaju EU fondova, a ideja je da se škole iz svih krajeva Hrvatske kandidiraju u nekoliko važnih podsektora kako bi postale centri izvrsnosti za strukovno obrazovanje u poljoprivredi, elektrotehnici, strojarstvu, informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, zdravstvu te ugostiteljstvu i turizmu.

U srpnju smo imenovali 25 centara kompetentnosti diljem Hrvatske koji se sada mogu javljati za ta sredstva, a među njima su Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka, dvije škole iz podsektora poljoprivrede u Vinkovcima i Požegi, Tehnička škola u Slavonskom Brodu te Elektrotehnička i prometna škola u Osijeku, izvijestila je Divjak.

Večernji TV Divjak: Ovo je dugoročan proces za frontalnu primjenu u svim školama Hrvatske

U sklopu reforme i uspostave relevantnoga visokog obrazovanja ministrica Divjak je istaknula gradnju smještajnih kapaciteta na sveučilištima, poput studentskog doma u Vukovaru i Požegi te paviljona studentskog doma u Osijeku, čime će se oni povećati dva i pol puta, a prednost pri smještaju imat će studenti u nepovoljnom materijalnom položaju i studenti s invaliditetom.

Ćorić: U pet slavonskih županija još 26 reciklažnih dvorišta

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izvijestio je kako je prije godinu dana u pet slavonskih županija bilo 26 reciklažnih dvorišta, a realizacija projekata vrijednih 69 milijuna kuna u proteklom razdoblju "dovela je da apliciramo ili smo u fazi izgradnje za još 26 reciklažnih dvorišta".

Izvijestio je da se 86 jedinica lokalne samouprave javilo za postupak nabave 299 tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u pet slavonskih županija, u vrijednosti od 60 milijuna kuna, a na taj će se način riješiti najnužniji oblik infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada.

sisačka rafinerija Ćorić nije siguran gasi li se rafinerija: 'Nitko ne može garantirati što će biti sutra'

Najavio je kako se raspisivanje natječaja za izgradnju sortirnica za otpad može očekivati u listopadu, a za izgradnju kompostana u studenome.

Ćorić je istaknuo kako je u pet slavonskih županija u različitim fazama pripreme i realizacije 17 vodno-komunalnih projekata, vrijednih 3,9 milijarda kuna, a u pripremi je 11 projekata izgradnje sustava natapanje za 12 tisuća hektara. To znači, kako je rekao, veliku aktivnost za građevinski sektor. 

Nakon sjednice svečano će se potpisati 14 ugovora za područje Slavonije, Baranje i Srijema, vrijednih 640 milijuna kuna, od čega je 70 posto novca iz EU.

Digitalnu platformui koju koriste u Alfi, počeli su razvijati prije dvije godine. Digitalizacija u osnovnim školama Učenici će virtualno šetati piramidom

Među ostalim, novac je namijenjen osječkome Kliničkom bolničkom centru (KBC) za izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te unaprjeđenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema, gradu Vukovaru za projekt centralne kuhinje za prehranu djece u vrtićima, Hrvatskim cestama za izgradnju obilaznice kod Petrijevaca te Hrvatskim šumama za razminiranje, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji.

>> Pogledajte intervju s Blaženkom Divjak o eksperimentalnoj obrazovnoj reformi

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.