Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razrušen grad

Do Homsa preko planine, prolaz je lakši uz hrvatsku putovnicu

'P1030867_nnn_rad_111012'
Foto: Lj. Sremić
1/3
12.10.2012.
u 17:00

Put do pakla: 
Dok se trzamo na svaki pucanj, vozač sluša domoljubne pjesme i samo puši.

Put od Damaska do Homsa bio je težak. Tih 160 km prevalili smo u više od deset sati jer se svakih dvadesetak kilometara nalaze punktovi vojske koja detaljno pretražuje vozila i putnike. Morali smo mijenjati rutu, voziti preko planine jer na glavnoj prometnici prema Homsu još traju sukobi. Zbog ratne zone za strance su uvedene su i dodatne mjere sigurnosti, no povlastica je – hrvatska putovnica. Svi vojnici kojima smo predočili dokumente govorili su da je Hrvatska prijateljska zemlja. Na punktu Al-Tall vojnici su nas počastili kavom, a njihov zapovjednik, pukovnik Majed kazao je da ga za Hrvatsku vežu uspomene.

– Puno je naših vojnika za vrijeme Jugoslavije studiralo u Zagrebu, a da ne govorim o odnosima koje je Tito imao s predsjednikom Hafezom. Slao nam je i pomoć u naoružanju, a i današnja Hrvatska ima korektan odnos prema Siriji iako je zauzela stav EU – rekao je pukovnik.

Nakon dvadesetak savladanih punktova, vozač Feras, koji je neprestano šutio i slušao sirijske domoljubne pjesme gušeći nas usput dimom jeftinih cigareta, odjednom se nasmijao:

– Hvala Bogu, nema više punktova, sad ćemo brzo stići. Prerano se ponadao. Par kilometara dalje vojska nas je preusmjerila na put preko planine jer su se na glavnoj prometnici rasplamsavale borbe. Nakon desetak sati vožnje stižemo u Homs, a na ulazu u grad dočekuje nas nekoliko granata.

– Evo dobrodošlice – kroza smijeh kaže Feras.

Iako smo znali da idemo u jedno od najvećih žarišta u Siriji, šokirali smo se koliko je grad Homs razrušen. Borbe ne prestaju u starom dijelu grada, a pobunjenici pružaju žestok otpor vojnicima jer se nalaze u okruženju i znaju da će, ako padne grad, poginuti ili biti uhićeni. Iako je vojska nadmoćnija, nije uspjela pomaknuti crtu bojišta.

>>Prijete nam smrću, naši se narodi ubijaju, a mi se volimo

Ključne riječi

Komentara 1

LD
lopov drpiga
22:35 13.10.2012.

našoj vanjskoj politici su draži oni koji su studirali u istambulu i riadu od onih koji su studirali u zagrebu... o tempora o mores

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije