Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Do 2024. 70 posto RH može biti pokriveno 5G mrežom

Kako navodu u Ministarstvu, na sastanku je zaključeno je kako je sada idealno vrijeme za uvođenje 5G mreže na području RH, s obzirom na poticajno investicijsko okruženje koje Hrvatska trenutno ima, kao i potporu države bez koje bi se, prema procjenama, pokrivenost 5G mrežom produžila do 2030. godine.
15. listopada 2019. u 17:32 11 komentara 479 prikaza
Darko Horvat
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat održao je danas, kako je to i najavio na Večernjakovoj konfrenciji Hrvatska kakvu trebamo- Digitalno društvo, sa svim relevantnim sudionicima oko uvođenja 5G mreže u Hrvatskoj.

MMF ODLIČNE VIJESTI MMF podigao procjene rasta hrvatskog gospodarstva za ovu i iduću godinu

- U današnjem svijetu u kojem se stvari mijenjaju takvom dinamikom da oni koji ne uhvate val digitalizacije jednostavno više neće biti konkurentni na tržištu, vjerujem da nema nikoga tko se neće složiti kako nam je u Hrvatskoj što prije potrebna infrastruktura za uvođenje 5G tehnologije - istaknuo je ministar Horvat prilikom sastanka.

Iz Ministarstva su poručili da su s obzirom na važnost sinergije svih razina vlasti u procesu ovođenja 5G mreže, sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Tonko Obuljen, pomoćnik ministra financija Stipe Župan te predstavnici HUP-a Gordana Kovačević i Davor Majetić, kao i predstavnici drugih relevantnih tijela.

Darko Horvat
1 / 14
Ministar gospodarstva Darko Horvat

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb, predstavila je pozitivne učinke ubrzane implementacije 5G masivnog širokopojasnog pristupa. Analiza Ekonomskog instituta pokazuje kako bi smanjenje naknade za radiofrekvencijski spektar, u odnosu na trenutnu razinu prihoda, u razdoblju od 2020. do 2024. godine donijelo ulaganje od 1,26 milijardi kuna te omogućilo 70 postotnu pokrivenost Hrvatske 5G mrežom do 2024. godine, što bi značilo oko 470 naselja unutar urbanih i turističkih područja, kao i autoputeve

. Također, izračunati su i dodatni ekonomski učinci od gotovo 2,5 milijarde kuna u kasnijim fazama, a napomenuto je i kako bi ovakva investicija omogućila i otvaranje više od 4.200 novih radnih mjesta.

Kako navodu u Ministarstvu, na sastanku je zaključeno je kako je sada idealno vrijeme za uvođenje 5G mreže na području RH, s obzirom na poticajno investicijsko okruženje koje Hrvatska trenutno ima, kao i potporu države bez koje bi se, prema procjenama, pokrivenost 5G mrežom produžila do 2030. godine.

Darko Horvat, Ivan Barbarić, Goran Težak, Jure Sertić i Marko Jurčević DIGITALIZACIJA POSLOVANJA Darko Horvat: Centar novih tehnologija početkom 2020., 5G mreža za tri godine

Ministar Horvat je naglasio i kako nema dvojbe da je 5G mreža budućnost prema kojoj se svi kreću, zbog čega je upravo sada važno pronaći model kojim bi se ista mogla implementirati na području Hrvatske što je prije moguće, te da je to ostvarivo unutar tri godine.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
  • ribar110:

    A tko kaže da je 5G dobra stvar?Da je to provjerena i dobra stvar prvenstveno za zdravlje mi sigurno ne bi bili među prvima koji to uvode.

  • zakaria:

    To je Ministar možda sam platio, možda su oni koji to uvode sami platili, ako je to na račun mene kao poreznog obveznika, očekujem povrat svake kune jer mi to ne treba.

  • oo8787:

    5G je opasna po zdravlja, treba provesti referendum.