Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO VOLE KEŠ

Dnevnice u privatnika na račun, u vlasti i dalje u kuverti

banski dvori
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.02.2017.
u 23:00

Nakon uvođenja JOPPD obrasca sve se gotovinske isplate moraju evidentirati tako da poreznici raspolažu podacima o svim primicima

Isplata dnevnica u gotovini i preko blagajni zadržala se uglavnom u javnom sektoru i državnoj upravi. Lucija Jarža Turković, porezna savjetnica RRIF-a, navodi da 90 posto privatnog sektora dnevnice i ostale neoporezive naknade isplaćuje preko tekućih računa zaposlenih jer im je jednostavnije novac prebacivati s računa na račun nego držati blagajnu i rukovati gotovim novcem.

Nisu htjeli COP

Isplata dnevnica i ostalih naknada u gotovini nije zabranjena, kao što je, primjerice, zabranjena isplata plaća na ruke, ali nakon 2015. godine i uvođenja JOPPD obrasca sve se gotovinske isplate moraju evidentirati tako da porezna uprava raspolaže podacima o svim primicima radnika, bez obzira na to jesu li oporezivi ili nisu. Pokaže li se da neki radnik prima visoke dnevnice, te su evidencije ujedno i signal poreznim vlastima da krenu u dodatnu provjeru. Gospodarstvo za razne naknade zaposlenika godišnje izdvaja oko 6 milijardi kuna, dok su izdaci za neto plaće i javna davanja oko 80 milijardi kuna. Koliko država godišnje izdvaja za dnevnice svojih zaposlenih ne može se iščitati iz proračuna, no otkrivanje krađe na dnevnicama u samom središtu izvršne vlasti (pokaže li se takvom) trebao bi biti jasan signal vladajućima da preusmjere gotovinske isplate na tekuće račune. Za svog ministarskog mandata Slavko Linić pokrenuo je stvaranje središnjeg obračuna plaća kao jedinstvene baze preko koje se moraju provesti sve mjesečne isplate plaća. Čak su i njemu kao politički jakom ministru trebali mjeseci da slomi otpor po pojedinim resorima i institucijama, a COP je u punoj mjeri profunkcionirao tek potkraj mandata. Centralizirana isplata plaća donijela je znatne uštede, no na tome je stala reforma uprave. Vlada nije donijela novi zakon o plaćama i koeficijentima pa je unutarnji ustroj prepun nelogičnosti. Jedna od njih je, primjerice, fiktivno raspoređivanje službenika na razna šefovska mjesta.

Manji trošak od plaće

Isplata dnevnica strogo je kontrolirana jer se radi o primicima koji su oslobođeni poreza i doprinosa, te su za poslodavca manji trošak od plaće koja je opterećena javnim davanjima. Dnevnica služi za pokriće izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je radnik upućen na službeno putovanje.     

>> Afera Putni nalozi za Državnu reviziju i Vladu nije bila značajna

>> Tajnu putnih naloga čuva sin Račanova vozača?

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:19 09.02.2017.

ima i obrnuti smjer naime većina privatnika isplaćuje dio plaće na ruke što je zabranjeno a radnike prijavljuje na minimalac...

Avatar deziderij
deziderij
07:18 09.02.2017.

E moj hrvatski .lupi puče koji niti vidiš niti čuješ i pored zdravih očiju i sluha. Hrvatska teška rak-rana, političari ove jad države, nemilice i nemilosrdno nas pljačkaju u svakom životnom segmentu ali nikada nitko da se pobuni. Rumuni se bune, Grci i svaki drugi narod osim hrvatskog kojem je sve ravno do mora. Pa kad su sitnozubi takvi kakvi jesu već onda nam i trebaju ovakvi da nas u konačnici i sahrane.

HR
Hrabraja
08:41 09.02.2017.

Politicari imaju pravo na sluzbeni auto, ja koji uplatim godisnje 1000000 kn poreza, nemama. Samo u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije