Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MULTIMEDIJA Mogućnosti i trendovi u novinskom izdavaštvu jugoistočne Europe

Dnevne novine budućnosti bit će u formatu posjetnice

Tiskana elektronika medij je skore budućnosti
import
27.09.2008.
u 19:40

Novine koje sada čitate samo su dio šireg multimedijskog kompleksa ponude informacija, zabave, marketinga, uslužnih poruka i povezivanja ljudi čije su razvojne mogućnosti beskrajne i nama već sada na dohvat ruke.

Pametni papir
Dalji razvoj tih povezivanja, poduprt povećanjem novih priloga u novinama i okretanje novina potrebama lokalnih zajednica trendovi su europskog novinskog izdavaštva. Tehnološke novosti idu sve do široke primjene "pametnog papira" i "tiskane elektronike" čijom zaslugom će format novina biti veličine uobičajene posjetnice koju će poštar svako jutro ubaciti u vaš poštanski sandučić, a što se u najširoj primjeni očekuje za desetak godina.

Takav razvoj tiskovina prate i tehnološke inovacije u tiskarstvu, koje stvaraju mogućnosti da se novine u udaljenije krajeve ne transportiraju klasičnim prijevozom, već se u digitalnom obliku šalju u udaljene tiskare, pa tako i tim čitateljima donose najsvježije informacije.

Primjerice, Danci na ljetovanju u Portugalu svakog dana mogu na kiosku kupiti jutarnje izdanje svog lista koje kupuju i kad su kod kuće.

Otkrivanje tih mogućnosti i trendova u novinskom izdavaštvu predočeno je sudionicima IFRA konferencije izdavačke industrije za jugoistočnu Europu, koja je potkraj tjedna održana u Ljubljani. Za više od 130 sudionika iz 14 zemalja od Velike Britanije do Turske zanimljivo je bilo iskustvo Večernjeg lista koje je na primjeru priloga Putovanja objasnio Davor Jakovac, pokazavši da je taj prilog vrlo dobro primljen kod čitatelja.

Današnja se  novinska publika bitno promijenila i traži brze i relevantne sadržaje, a do njih želi doći odmah i na bilo kojem mjestu. Uglavnom se koristi internetom i takvi čitatelji najčešće nisu lojalni samo jednom izvoru. Za svaku vrstu informacije traže drugi izvor, žele imati integrirani informacijski tok i nisu pasivni čitatelji koji čekaju da ih se u to uključi  objašnjava menadžerica za poslovni razvoj IFRA Newsplexa Melanie Shah.

Napredna sadašnjost
Hrvatsko novinsko izdavaštvo već sada je uključeno u naprednu sadašnjost i blisku budućnost, objašnjava direktor Tiskare Zagreb i jedan od osnivača IFRA-e Mario Milošević. Na tom je putu i Večernji list koji će ubrzo prvi prenijeti tiskanje svog izdanja za BiH iz Zagreba u Sarajevo i odatle distribuirati, kaže Milošević.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije