Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eliksir mladosti

Đikić: Od eliksira života očekujem više, ova smjesa može štetiti

\'mirovine, starost, umirovljenici obavezno potpisati photos.com\'
Foto: Photos.com
1/5
07.10.2010.
u 10:00

Mješavina je isprobana na starijim miševima kojima je preparat produljio život 12 posto, na redu su skeptični liječnici.

Možemo živjeti 12 posto dulje – dokazala je pokusom na miševima skupina liječnika milanskog sveučilišta na čelu s profesorom Enzom Nisolijem s odjela farmakologije, kemoterapije i toksikologije. Nalazi Nisolijeva tima objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

Prof. Enzo Nisoli i njegova ekipa patentirali su mješavinu od 11 aminokiselina, eliksir koji produljuje život. Profesor Nisoli kaže kako ta mješavina može produljiti život, ali ga trebaju uzimati osobe starije od 60 godina, jer kod mlađih osoba organizam sam proizvodi mitohondrije koji su energetske centrale jezgre.

Prvi dokaz na sisavcima

Prvi put na svijetu je dokazano na sisavcima da dodatak prehrani mješavine nekih aminokiselina u razgranatom lancu produljuje život poticanjem proizvodnje energije i obrane od slobodnih radikala. Pokus talijanskih znanstvenika na Sveučilištu u Milanu na skupini miševa pokazuje kako su oni kojima je u vodi dodana mješavina aminokiselina živjeli 869 dana. Oni koje su hranili bez dodatka aminokiselina živjeli su 774 dana, dakle 12 posto kraće.

– Miševi nad kojima su proveli eksperiment imali su 16 mjeseci, bili su odrasli, a mješavinu smo davali tri mjeseca – kazao je Nisoli za Večernji list. Mješavina aminokiselina potaknula je proizvodnju bjelančevine eNOS, a time i dušikova oksida (NO).

Nisoli je još 2003. i 2005. obznanio kako NO povećava mitohondrije u mišićima tijela i u srčanom mišiću. Mitohondriji su dijelovi stanice organizma koji proizvode energiju, a nazivaju se još i “energetske centrale” jezgre. Miševi kojima je u hrani dodavana mješavina aminokiselina pokazali su i veću aktivnost gena dugovječnosti, kao i gena obrane od slobodnih radikala, bolje podnose fizičke napore i imaju bolju koordinaciju pokreta. Zbog toga je mješavina aminokiselina podobna za starije osobe ili one slabije snage.

– Dodatak bi mogao biti vrlo koristan u preventivnoj strategiji kod starijih osoba s obzirom na rezultate koje smo postigli kod miševa koji su bili u poodmakloj dobi, ali nisu bili bolesni – objasnio je prof. Nisoli.

Unosi manje kalorija

Bio bi koristan srčanim bolesnicima ili onima koji boluju sarkopenije, pa i onima s kroničnim plućnim bolestima kako ne bi gubili dah pri fizičkom naporu. Eksperimenti na miševima pokazali su i kako se organizam bolje oporavlja i nakon ictusa, pa čak i nakon udarca u glavu – objašnjava Nisoli.

Provedena su istraživanja, premda ograničena, na čovjeku.

– Patentirali smo preparat i jedna mala farmaceutska kuća počela je proizvoditi našu mješavinu – kazuje prof. Nisoli. Dodaje kako je dokazano da bi se konzumacijom manje količine hrane moglo dulje živjeti.

– Kad bismo cijeli život mogli jesti 30 posto manje hrane, živjeli bismo 30 posto dulje. Manje kalorija povećava proizvodnju mitohondrija. Čovjek se ne suzdržava pred hranom, ali su mnogi pokusi na miševima pokazali kako se s manje kalorija dulje živi. A mješavinom aminokiselina povećava se proizvodnja mitohondrija – objašnjava profesor.

Istraživanje u Milanu važna je etapa u novom pristupu u prehranjivanju kod bolesti vezanih za probleme s energetskim nedostatkom i starenjem.

Zapravo, glavni će izazov biti uvjeriti liječnike da ti dodaci prehrani mogu biti korisni njihovim pacijentima. Zbog toga su potrebna proširena klinička istraživanje utjecaja na čovjeka.

Profesor Enzo Nisoli kaže kako njegova istraživanja nisu provedena na čovjeku, nego samo na miševima, pa zbog toga liječnici još ne mogu primjenjivati mješavinu iako je ona već u prodaji.

Komentara 12

Avatar Erwin Johannes Eugen Rommel
Erwin Johannes Eugen Rommel
10:51 07.10.2010.

A vele da se i pimpek moze produziti ako ga stavite u kiselinu...

Avatar puky
puky
11:56 07.10.2010.

\"ja volim samo sebe\" ... ova gopčeva pjesma napravljena je po mjeri ovog umišljenog metilja đikića ... nitko osim njega ne postoji ... smeće komunističko ... strava ...

Avatar rockon
rockon
11:46 07.10.2010.

@foke_wolf Daj provjeri jel\' to točno pa nam dojavi rezultat, ako ćeš biti u stanju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije