Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djevojčicu silom razodjenuli u školi i rekli: Sama je kriva!

Pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibililiranost, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
18. travnja 2013. u 11:33 2 komentara 1624 prikaza
škola
Foto: PIXSELL.

Svjedoci smo gotovo svakodnevnih slučajeva zlostavljanja u Hrvatskoj. Posljednji posebno zabrinjava jer se radi o maloljetnicima počiniteljima i žrtvi.

Učenicu su njene muške kolege u dva navrata pokušali skinuti u školi. Kada se to drugi put dogodilo, prema izjavi učenice, na hodniku su joj skinuli tajice te sa njima povukli i gaćice. Škola, međutim, nije prepoznala spolno uznemiravanje, piše Novi list.

 - Iz izvješća škole proizlazi kako je takvo ponašanje učenika ''njihov uobičajeni način komuniciranja'', odnosno ''njihov stil'', a što ukazuje da se ne radi o izdvojenom incidentu, već o ustaljenom obrascu ponašanja koji predstavlja spolni stereotip i diskriminaciju. To škola nije prepoznala, navodi Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Iz zapisnika Nastavničkog vijeća vidljivo je  da su pojedini profesori imali saznanja o ovom slučaju spolnog uznemiravanja učenice, ali nisu poduzeli adekvatne mjere.

– Štoviše, pojedini profesori su naveli da je učenica sama pridonijela takvom ponašanju iz čega je vidljiva njihova nesenzibililiranost, ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. No, škola je prihvatila upozorenje i preporuke pravobraniteljice, pa je Nastavničko vijeće razgovaralo o "senzibiliziranju nastavnika za prepoznavanje spolnog uznemiravanja kao posebnog oblika diskriminacije koji predstavlja prekršaj i kao takav je kažnjiv."

>>Uhićena trojica: Djevojka koju su seksualno zlostavljali se objesila

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Ironman0105
    Ironman0105:

    Nista ne pise zasto su to ucenici ucinili. Bas nikakvih podataka o incidentu u clanku nema. Slucajno, ili namjerno?