Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djevojčicu na Facebooku ucjenjuju i zlostavljaju

Čak ni lažno predstavljanje na internetu nije kazneno djelo, ako to nitko ne prijavi policiji
09. srpnja 2010. u 22:44 166 prikaza
Facebook
Foto: AFP

Maloljetna djevojka žrtva je Facebooka, na kojemu su osvanule njezine obnažene fotografije postavljene u nekoliko različitih grupa! Skandalozna zloporaba interneta i zlostavljanje djevojčice koju su vršnjaci počeli prepoznavati te napadati i na ulici (što su objavili na Facebooku) najstravičniji je primjer dokle zakonski neregulirano područje kriminala na internetu može doći!

Vulgarni komentari

Podrugljivu i zastrašujuću grupu prva je u srijedu postavila djevojka koja se u međuvremenu odjavila s Facebooka, ali i istodobno uz vulgarne i iznimno bezobrazne komentare sve pozvala da se priključe grupi. Nakon toga priča se proširila mrežom i u iduća 24 sata nastale su tri nove grupe istog sadržaja, odnosno koje grubo vrijeđaju djevojčicu s fotografija. Na jednoj od njih broj priključenih članova danas u 10.30 sati bio je 926, dvadesetak minuta poslije brojka je već bila 965! Fotografije su bez ikakvih ograničenja (nije potrebno ni postati članom grupe da bi ih se moglo vidjeti) dostupne svima na Facebooku, u grupama u koje se s komentarima javljaju i tinejdžeri iz drugih gradova, a nastala je i grupa oponenata koja je samoinicijativno stala u obranu 13-godišnjakinje.

Na naš upit Ured pravobraniteljice za djecu reagirao je kontaktirajući policiju, koja je pak kratko odgovorila da slučaj provjeravaju. U općem smislu zaštita djece na internetu siva je zona jer, kako su prije odgovorili iz policije, nema drugih mehanizama za zaštitu djece u cyber svijetu osim da se svako zlostavljanje prijavi policiji, odjelu za maloljetničku delinkvenciju. U Hrvatskoj, objasnio je Krunoslav Borovec iz MUP-a, nema zakona koji bi propisao kako se ponašati prema određenim situacijama na internetu.

– Mi smo nemoćni ako nam se djeca ili roditelji ne obrate za pomoć. Nemamo čak ni brojke ili statistiku koji bi nam govorili ima li i koliko takvog nasilja. Ni lažno predstavljanje na internetu nije kazneno djelo, sve dok to netko ne prijavi – odgovorio je Borovec.

Upute za sigurnost

Inače, Ravnateljstvo policije i Ured pravobraniteljice za djecu izradili su upute za sigurno komuniciranje putem interneta i mobitela. Upute su objavljene na stranici Ureda (www.dijete.hr), odakle su poručili da komunikacija putem interneta donosi i mnogobrojne rizike te preporučili roditeljima da nadziru djetetovo korištenje interneta. Kako bi se spriječilo nasilje i zloporaba osobnih podataka, u svijetu su vođene mnogobrojne kampanje protiv Facebooka, a nakon sličnih slučajeva internetskog zlostavljanja podaci su dodato zaštićeni. No deseci hrvatskih tinejdžerica među kojima je čest trend razmjenjivanja golišavih fotografija ne koristi se nikakvim mjerama zaštite podataka pa je sav sadržaj koji razmjenjuju javan, odnosno dostupan svima, pa tako i mnogim zlonamjernicima.

A koliki su rizici interneta zna Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, gdje su o toj temi rađena i istraživanja. Posljednje, iz 2008. godine, pokazalo je, među ostalim, da je pet posto djece bilo žrtvom drugih koji su objavljivali njihove slike ili filmove.

– Općenito je važno da žrtva dobije stručnu pomoć, a istraživanje je pokazalo i da je s djecom potrebno raditi, ne samo da ne postanu žrtve, nego i počinitelji. Ako netko tako nešto napravi na igralištu, onda to vidi dvadesetak djece, a ovako se to širi i nasilje na internetu može biti mnogo opasnije od nasilja uživo – objašnjava Buljan-Flander.

Adlešič: Zakonska regulativa za k

Adlešič: Zakonska regulativa za kažnjavanje je nužna!

Jedan je problem što djeca nemaju osjećaj da takva, internetska vrsta nasilja boli onog drugog, a drugi što se roditelji u pravilu ne snalaze u virtualnom svijetu. Problem je i zakonska regulativa, na kojoj treba raditi.

Imamo strategiju kojom smo pokrenuli izravnu edukaciju prosvjetnih djelatnika, roditelja i Centara za socijalnu skrb što učiniti kada se tako nešto dogodi. Nije se išlo na izradu nekih velikih dokumenata, nego izravno na teren – objasnila je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.

Sigurnost - Iako na Facebooku postoje in

Sigurnost - Iako na Facebooku postoje instrumenti zaštite, većina ih maloljetnika ne rabi, nego su slike i podaci dostupni svima

Trend - Među tinejdžericama do 17 godina popularne su obnažene fotografije koje razmjenjuju na Facebooku

Grupe uvredljivog sadržaja, ako se prijave, brišu se sa servera, međutim lako se osnivaju iste koje još više kompromitiraju

Neznanje - Većina roditelja ne služi se Facebookom pa nisu ni svjesni što djeca rade u cyber svijetu. Mnogi klinci postaju i žrtve nasilja u stvarnom svijetu

Kapaciteti covid odjela karlovačke bolnice popunjeni, na respir
Došlo je do nekih promjena
Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...
Bota Dental
Moderna stomatologija
Više se ne morate bojati zubara: Ona je sa stomatološkom bušilicom u ruci maltene prohodala