Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemoć institucija

Djevojčicu na Facebooku ucjenjuju i zlostavljaju

Facebook
AFP
09.07.2010.
u 22:44

Čak ni lažno predstavljanje na internetu nije kazneno djelo, ako to nitko ne prijavi policiji

Maloljetna djevojka žrtva je Facebooka, na kojemu su osvanule njezine obnažene fotografije postavljene u nekoliko različitih grupa! Skandalozna zloporaba interneta i zlostavljanje djevojčice koju su vršnjaci počeli prepoznavati te napadati i na ulici (što su objavili na Facebooku) najstravičniji je primjer dokle zakonski neregulirano područje kriminala na internetu može doći!

Vulgarni komentari

Podrugljivu i zastrašujuću grupu prva je u srijedu postavila djevojka koja se u međuvremenu odjavila s Facebooka, ali i istodobno uz vulgarne i iznimno bezobrazne komentare sve pozvala da se priključe grupi. Nakon toga priča se proširila mrežom i u iduća 24 sata nastale su tri nove grupe istog sadržaja, odnosno koje grubo vrijeđaju djevojčicu s fotografija. Na jednoj od njih broj priključenih članova danas u 10.30 sati bio je 926, dvadesetak minuta poslije brojka je već bila 965! Fotografije su bez ikakvih ograničenja (nije potrebno ni postati članom grupe da bi ih se moglo vidjeti) dostupne svima na Facebooku, u grupama u koje se s komentarima javljaju i tinejdžeri iz drugih gradova, a nastala je i grupa oponenata koja je samoinicijativno stala u obranu 13-godišnjakinje.

Na naš upit Ured pravobraniteljice za djecu reagirao je kontaktirajući policiju, koja je pak kratko odgovorila da slučaj provjeravaju. U općem smislu zaštita djece na internetu siva je zona jer, kako su prije odgovorili iz policije, nema drugih mehanizama za zaštitu djece u cyber svijetu osim da se svako zlostavljanje prijavi policiji, odjelu za maloljetničku delinkvenciju. U Hrvatskoj, objasnio je Krunoslav Borovec iz MUP-a, nema zakona koji bi propisao kako se ponašati prema određenim situacijama na internetu.

– Mi smo nemoćni ako nam se djeca ili roditelji ne obrate za pomoć. Nemamo čak ni brojke ili statistiku koji bi nam govorili ima li i koliko takvog nasilja. Ni lažno predstavljanje na internetu nije kazneno djelo, sve dok to netko ne prijavi – odgovorio je Borovec.

Upute za sigurnost

Inače, Ravnateljstvo policije i Ured pravobraniteljice za djecu izradili su upute za sigurno komuniciranje putem interneta i mobitela. Upute su objavljene na stranici Ureda (www.dijete.hr), odakle su poručili da komunikacija putem interneta donosi i mnogobrojne rizike te preporučili roditeljima da nadziru djetetovo korištenje interneta. Kako bi se spriječilo nasilje i zloporaba osobnih podataka, u svijetu su vođene mnogobrojne kampanje protiv Facebooka, a nakon sličnih slučajeva internetskog zlostavljanja podaci su dodato zaštićeni. No deseci hrvatskih tinejdžerica među kojima je čest trend razmjenjivanja golišavih fotografija ne koristi se nikakvim mjerama zaštite podataka pa je sav sadržaj koji razmjenjuju javan, odnosno dostupan svima, pa tako i mnogim zlonamjernicima.

A koliki su rizici interneta zna Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, gdje su o toj temi rađena i istraživanja. Posljednje, iz 2008. godine, pokazalo je, među ostalim, da je pet posto djece bilo žrtvom drugih koji su objavljivali njihove slike ili filmove.

– Općenito je važno da žrtva dobije stručnu pomoć, a istraživanje je pokazalo i da je s djecom potrebno raditi, ne samo da ne postanu žrtve, nego i počinitelji. Ako netko tako nešto napravi na igralištu, onda to vidi dvadesetak djece, a ovako se to širi i nasilje na internetu može biti mnogo opasnije od nasilja uživo – objašnjava Buljan-Flander.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije